Din oras

Peste o jumătate de milion de lei costă amenajarea Centrului pentru Tineret de lângă KFC. S-a mai încercat modernizarea spațiului în urmă cu doi ani

Primăria Cluj-Napoca pune la bătaie un contract de 568.994 lei, fonduri bugetare, pentru amenajarea spațiului în care va funcționa Centrul pentru Tineret. Lucrările au mai fost scoase la licitație în 2019, atunci fiind estimate la 721.000 lei. Spațiul are suprafața de 170 mp, iar suprafața utilă este de 123 mp. Este situat la parterul imobilului de pe strada Iuliu Maniu nr. 1. Centrul de Tineret se regăsește și în Strategia de Dezvoltare a Municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, fiind un proiect votat în cadrul bugetării participative, sesiunea 2017.

Durata de execuție a lucrărilor este de 5 luni, iar durata de implementare a proiectului este de 8 luni.

Proiectarea a fost asigurată de o firmă prietenă a Primăriei. K&K Studio de Proiectare SRL, cu sediul în Cluj-Napoca, îl are ca asociat unic și administrator pe Kulcsar Andras Levente. Firma a fost înființată în anul 2006 și are ca obiect de activitate activități de arhitectură.

K&K Studio de Proiectare SRL a mai avut contracte cu Primăria de-a lungul anilor. De exemplu, a proiectat mansardarea sediului Primăriei de pe Moților, regenerarea urbană a străzii Gheorghe Dima – Vest, parkingul de pe strada Primăverii nr. 8.

„Pentru spațiul situat la parter se propune schimbarea destinației din spațiu comercial (prăvălie) în spațiu cultural în vederea amenajării unui centru pentru tineret. Acesta va fi compus din sală multifuncțională, foaier, birou, oficiu, grupuri sanitare și o boxă pentru curățenie. Intervențiile propuse vizează protecția, conservarea și restaurarea tuturor elementelor monumentului, (componente care țin de structura, subansamblurile nestructurale, organizarea spațială, ierarhia spațiilor, materialele folosite, componentele artistice valoroase) prin folosirea materialelor compatibile și/sau similare cu cele existente, materiale de calitate și prin realizarea unor intervenții reversibile ținând cont de caracterul și perioada de construire”, scrie în caietul de sarcini.

Obiective preconizate a fi atinse prin realizarea investiției: reabilitarea generală a spațiilor care vor defini centrul de tineret; crearea unui spațiu multifuncțional în care se vor putea organiza conferințe și workshop-uri, cât și crearea spațiilor conexe spațiului multifuncțional; amplasarea unei centrale termice care să deservească toate spațiile centrului de tineret.

Spațiul face parte din ansamblul de clădiri cunoscute sub denumirea „Palatele Statusului Romano-Catolic” situat pe latura estică a pieței centrale din care se deschide strada Iuliu Maniu sub nr. 1-6, compus din două corpuri de imobile, alcătuite fiecare din trei tronsoane care definesc un front continuu de aproximativ 100 de metri. Ansamblul figurează pe Lista Monumentelor Istorice emisă în anul 2015.

Acest spațiu este alcătuit din două camere, un sas, o baie, un WC și prezintă o diferență de nivel de aproximativ 45 cm între spațiile de la stradă și spațiul din vecinătatea curții interioare.

Tencuielile din zona încăperile interioare, unde umiditatea din zidărie este ridicată, sunt îmbătrânite și friabile. În multe locuri tencuiala s-a desprins și a căzut. Instalațiile generale ale clădirii (electrice, sanitare, de încălzire, de gaz etc.) prezintă degradări, iar materialele din care au fost realizate sunt învechite. Țevile de la instalația de apă și canalizare la nivelul subsolului sunt ruginite.

Centrul de Tineret va avea trei accese: două accese pentru public, unul principal din strada Iuliu Maniu și unul secundar din curtea interioară și un acces pentru personalul administrativ din curtea interioară. Din punct de vedere funcțional, Centrul de Tineret va avea două zone distincte: o zonă publică spre strada Iuliu Maniu, dominată de o sală multifuncțională care la rândul ei este deservită de un foaier și grupuri sanitare separate pe sexe, respectiv o zonă administrativă spre curtea interioară în care se amenajează un birou și un oficiu. Din foaierul sălii multifuncționale se face accesul într-o mică boxă pentru curățenie. Sala multifuncțională, după cum reiese din denumirea sa, va fi un spațiu versatil în care se vor putea organiza diferite evenimente, conferințe,workshopuri sau expoziții, în funcție de necesitățile și natura activităților pe care diferitele organizații de tineret vor dori să le desfășoare. Amenajarea sălii va fi neutră, astfel încât să poată să fie personalizată în funcție de eveniment. În schimb, în partea superioară, în zona tavanului, se va monta un sistem tip grilă alcătuit din corpuri de iluminat și șine metalice, prin care se va asigura iluminatul general și ambiental cât și posibilitatea de suspendare a diferitelor elemente în funcție de specificul evenimentelor care vor avea loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *