Din oras

Peste 6 milioane de euro pentru amenajarea Canalului Morii – tronson Parcul Rozelor

Canalul Morii – tronsonul Parcul Rozelor ar putea fi amenajat în viitor în urma unei investiții de peste 6 milioane de euro/32 milioane de lei. Consilierii locali urmează să aprobe Scenariul I din Studiul de fezabilitate care prevede realizarea unui parc multifunctional. Spațiul verde din zona Canalului Morii, din imediata apropriere a Parcului Rozelor, urmează să fie transformat într-un zonă-parc cu spații de relaxare şi puncte de belvedere.

Investiția presupune costuri de 32 milioane de euro/fonduri europene.

Durata propriu-zisă a lucrărilor de execuție este estimate la 24 de luni. 

Tronsonul Canalului Morii din zona Parcului Rozelor va fi reamenajat, după proiectul arhitecţilor de la Planwerk, care au propus să transforme terenul într-un parc multifuncţional, cu intervenţii minime.

Zona verde de pe Canalul Morii, din vecinătatea Parcului Rozelor, va fi transformată într-un parc cu zone de relaxare, grădini urbane, spațiu de joacă pentru copii.

„Principala sursă de poluare în zonă o constituie molozul și deșeurile depozitate de-a lungul timpului pe malurile Canalului Morii, care pot afecta atât malurile și proximitatea canalului cât și cursul de apă propriu-zis, cu alte cuvinte pot fi o sursă de poluare pentru factorul apă, aer, sol, subsol, pesiaj și mediu scoio economic”, se arată în detaliile studiului. 

Zona verde aferentă tronsonului Canalului Morii, cu o suprafaţă de aproape 25.000 mp, urmează să fie integrat Parcului Rozelor, în condițiile în care gardurilor care îl împrejmuiesc vor fi demolate și conectat de proiectul de reamenajare a malului Someşului. 

Proiectul de amenajare al Canalului Morii a fost realizat de Planwerk, iar arhitecții au propus modelarea unui spaţiu public prin valorificarea resurselor naturale existente în zonă. 

Malurile dinspre Parcul Rozelor vor comporta un caracter urban, fiind dotat cu iluminat public, mobilier urban fiind marcat de deschiderea spre Parcul Rozelor. 

Malurile râului Someş, care traversează municipiul Cluj-Napoca, vor fi transformate în zone pietonale, de agrement şi cu piste pentru biciclete, într-un proiect realizat de arhitecţi spanioli, care au câştigat un concurs internaţional de soluţii iniţiat de Primărie.

„Planurile urbanistice care prevăd amenajarea malurilor Someșului presupun o creștere a accesibilității la apă, și aici mă refer la zona Parcului Rozelor, unde va fi creat un pod pietonal care să facă legătura cu Parcul 1 Decembrie din cartierul Grigorescu.

O altă zonă importantă este platoul Sălii Sporturilor, care va deveni preponderent pietonal, se vor planta arbori, se vor crea alei pietonale și piste de biciclete, dispar parcările, strada Muzicescu va deveni pietonală”, declara Ovidiu Cîmpean, coordonatorul proiectului de revitalizare a malurilor Someșului, la finele anului 2018. 

CITEȘTE ȘI: La trei ani de la concursul de soluții pentru amenajarea malurilor Someșului, Primăria a prins finanțare europeană. Proiectul trebuie finalizat până în 2023

Lucrările de execuție sunt proiectate în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *