In vizor

Doi vârstnici au fost găsiți decedați în stare de putrefacție în propria locuință. Ce face Primăria pentru bătrânii singuri ai Clujului?

Bătrânii singuri din Cluj-Napca, fără rude care să le ofere un sprijin, nu au pe nimeni care să îi ajute și care să se intereseze de ei, măcar din când în când. Este și cazul a doi vârstnici care au fost descoperiți morți în apartamentul lor după mai multe zile în care nimeni nu i-a căutat. 

În acest caz, la fel ca în multe altele, a fost solicitată intervenția pompierilor pentru a asigura accesul în locuință. Poliția a confirmat faptul că nu sunt suspiciuni în privința deceselor celor doi bătrâni.

„La data de 18 aprilie a.c., în jurul orei 10.00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că într-un imobil au fost găsite două persoane decedate.În urma primelor verificări efectuate la fața locului nu sunt suspiciuni, însă cauzele deceselor vor fi stabilite în urma efectuării necropsiilor. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, a transmis IPJ Cluj.

Din păcate, acesta nu este un caz singular, iar cel mai adesea cadavrele acestor bătrâni sunt descoperite abia când vecinii anunță Poliția, deranjați fiind de mirosul care vine din apartamentele acestora. 

Aceste situații sunt extrem de greu de înțeles. După o viață unii vârstnici ajung să nu mai fie căutați nici măcar de vecini decât atunci când decedează și mirosul cadavrelor în putrefacție ajunge să deranjeze. 

Ce soluții sunt pentru acești bătrâni singuri? Cum îi ajută Primăria?

Primăria are un compartiment de îngrijire la domiciliu a cărui scop este de „prevenire a instituționalizării persoanelor vârstnice din municipiu Cluj-Napoca și de îmbunătățire a calității vieții acestora.” 

Acest compartiment oferă servicii de sociale specializate de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice în scopul prevenirii instituționalizării acestora și consiliere juridică, administrativă și consiliere medicală. 

De acest serviciu poate să beneficieze orice vârstnic din Cluj-Napoca, însă trebuie să depună o cerere în acest sens. Cu siguranță însă că sunt mulți vârstnici care nu știu de existența unui astfel de serviciu, deși el este funcțional încă din 2016. Municipalitatea ar putea să promoveze mai bine aceste servicii pe care le oferă bătrânilor singuri. Cel mai bine ar fi să existe o bază de date cu toate aceste persoane și cineva din cadrul acestei direcții să îi contacteze pentru a le explica serviciile de care ar putea beneficia. 

Pe lângă aceste servicii oferite de Primăriei, vârstnicii pot accesa diverse programe ale ONG-urile, iar un exemplu foarte bun este Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială, proiect inițiat de Findația Regală Margareta a României.

La numărul de telefon 0800 460 001, persoanele vârstnice primesc informații de interes, sfaturi și îndrumare, din partea operatorilor specializați în asistență socială ai Fundației Regale Margareta a României.

Linia telefonică este disponibilă între 08.00 și 20.00, de luni până vineri și sâmbăta, între 08.00 și 16.00. De asemenea, linia poate fi accesată şi de către cei care doresc să semnaleze un abuz sau o situație dificilă a unui bătrân sau de vârstnicii singuri care simt nevoia de suport emoțional.

Potrivit unui studiu Eurostat, când vine vorba despre românii în vârstă, peste 40% dintre femei și 20% dintre bărbati își poartă singuri de grijă. Datele ne plasează peste media europeană și la acest capitol.

ZIar de Cluj a făcut o solicitare către Direcția de Asistență Socială pentru a vedea câți vârstnici singuri se află în evidența Direcției și câțti beneficiază de asistență la domiciliu. Vom reveni cu răspunsul primit.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *