In vizor

Doi vârstnici au fost găsiți decedați în stare de putrefacție în propria locuință. Ce face Primăria pentru bătrânii singuri ai Clujului?

Scris de 125

Bătrânii singuri din Cluj-Napca, fără rude care să le ofere un sprijin, nu au pe nimeni care să îi ajute și care să se intereseze de ei, măcar din când în când. Este și cazul a doi vârstnici care au fost descoperiți morți în apartamentul lor după mai multe zile în care nimeni nu i-a căutat. 

În acest caz, la fel ca în multe altele, a fost solicitată intervenția pompierilor pentru a asigura accesul în locuință. Poliția a confirmat faptul că nu sunt suspiciuni în privința deceselor celor doi bătrâni.

„La data de 18 aprilie a.c., în jurul orei 10.00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că într-un imobil au fost găsite două persoane decedate.În urma primelor verificări efectuate la fața locului nu sunt suspiciuni, însă cauzele deceselor vor fi stabilite în urma efectuării necropsiilor. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, a transmis IPJ Cluj.

Din păcate, acesta nu este un caz singular, iar cel mai adesea cadavrele acestor bătrâni sunt descoperite abia când vecinii anunță Poliția, deranjați fiind de mirosul care vine din apartamentele acestora. 

Aceste situații sunt extrem de greu de înțeles. După o viață unii vârstnici ajung să nu mai fie căutați nici măcar de vecini decât atunci când decedează și mirosul cadavrelor în putrefacție ajunge să deranjeze. 

Ce soluții sunt pentru acești bătrâni singuri? Cum îi ajută Primăria?

Primăria are un compartiment de îngrijire la domiciliu a cărui scop este de „prevenire a instituționalizării persoanelor vârstnice din municipiu Cluj-Napoca și de îmbunătățire a calității vieții acestora.” 

Acest compartiment oferă servicii de sociale specializate de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice în scopul prevenirii instituționalizării acestora și consiliere juridică, administrativă și consiliere medicală. 

De acest serviciu poate să beneficieze orice vârstnic din Cluj-Napoca, însă trebuie să depună o cerere în acest sens. Cu siguranță însă că sunt mulți vârstnici care nu știu de existența unui astfel de serviciu, deși el este funcțional încă din 2016. Municipalitatea ar putea să promoveze mai bine aceste servicii pe care le oferă bătrânilor singuri. Cel mai bine ar fi să existe o bază de date cu toate aceste persoane și cineva din cadrul acestei direcții să îi contacteze pentru a le explica serviciile de care ar putea beneficia. 

Pe lângă aceste servicii oferite de Primăriei, vârstnicii pot accesa diverse programe ale ONG-urile, iar un exemplu foarte bun este Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială, proiect inițiat de Findația Regală Margareta a României.

La numărul de telefon 0800 460 001, persoanele vârstnice primesc informații de interes, sfaturi și îndrumare, din partea operatorilor specializați în asistență socială ai Fundației Regale Margareta a României.

Linia telefonică este disponibilă între 08.00 și 20.00, de luni până vineri și sâmbăta, între 08.00 și 16.00. De asemenea, linia poate fi accesată şi de către cei care doresc să semnaleze un abuz sau o situație dificilă a unui bătrân sau de vârstnicii singuri care simt nevoia de suport emoțional.

Potrivit unui studiu Eurostat, când vine vorba despre românii în vârstă, peste 40% dintre femei și 20% dintre bărbati își poartă singuri de grijă. Datele ne plasează peste media europeană și la acest capitol.

ZIar de Cluj a făcut o solicitare către Direcția de Asistență Socială pentru a vedea câți vârstnici singuri se află în evidența Direcției și câțti beneficiază de asistență la domiciliu. Vom reveni cu răspunsul primit.

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 18 hours Sport
  Primul şoc în Superliga: U Cluj vrea să îl dea afară pe Erik Lincar și negociază rezilierea contractului!
 • Acum 20 hours FOTOGRAFILA
  Chiar nimeni nu vede chixul “regazonării” de pe Cluj Arena, “orezăria” de acolo? Tișe: “Stadionul este pregătit pentru fotbal”. Doar că “maronul” de pe teren este la fel de vizibil ca şi cel din comunicat
 • Acum 21 hours Analiza
  În Cluj-Napoca există zi de Oser (“Osăr) şi zile de “OSĂ”: Boc dă asigurări că se face Aquapark la Cluj-Napoca. Săptămâna viitoare “OSĂ” anunţe “veștile bune”
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Concert de noapte la utilaj greu pe Clinicilor. Legea e facultativă la Cliuuuj
 • Acum 24 hours Politica
  Guvernul vrea mai multe femei în funcţii de conducere la companiile de stat. „Femeile au nevoie de această şansă”, spune Firea
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Nu trebuie să scoți pe gură cuvinte rasiste, e suficient să ai o atitudine de gen: La ora dezbaterii publice pe justiţie socială de la festivalul de la Pata Rât, primarul Emil Boc intra live pe Facebook cu perechi dansând tango în Cazino
 • Acum 1 day Politica
  O GROAZNICĂ LOVITURĂ PENTRU AGRAMAȚII DE PE REȚELELE DE SOCIALIZARE: Gramatica va deveni probă la “Bacalureat” (sic!)
 • Acum 1 day Eveniment
  Incendiu foarte puternic la un restaurant: focul se manifestă pe o suprafață de 2000 de metri pătrați
 • Acum 1 day In vizor
  Ia uite cum îi curta Partidul Comunist Chinez pe scuteciștii și uaseceriștii României…
 • Acum 2 days General
  Untold, Eco Garden și administrația publică locală își bat joc de U Cluj, de suporteri și de oraș. Priviți pe ce ”orezărie” sunt chemați jucătorii clujeni să se bată cu cei de la Sepsi
 • Acum 2 days Sanatate
  CLUJ: 2000 de cazuri depistate într-o săptămână. De ieri, până azi, încă aproape 400 de cazuri noi
 • Acum 2 days In vizor
  Podului Locomotivei ”OSĂ” fie modernizat ”în curând”. Deocamdată, după 5 ani de la demararea proiectului, mai sunt de obținut câteva avize
 • Acum 2 days PubliNews
  Muzică, film, teatru și bunătăți mediteraneene – surprizele din acest weekend în Iulius Parc
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE