Din oras

Peste 5.000 de clujence vor putea sa-si faca mamografii gratuite in cadrul unui program finantat de norvegieni

Mii de femei de etnie roma din judetul Cluj si din regiunea de nord-vest a tarii nu apartin nimanui. Nu sunt in evidentele medicilor de familie, nu merg la medic, iar daca le sunt recomandate teste care trebuie efectuate in Cluj-Napoca, chiar daca gratuit, prefera sa le evite. Doua din trei femei cu cancer la san ajung la medic abia cand boala este intr-un stadiu avansat, motiv pentru care mortalitatea in Romania este mai mare decat in alte tari europene. Tocmai din aceasta cauza, norvegienii aloca peste un milion de euro depistarii femeilor infectate cu HPV. Institutul Oncologic “Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca a lansat programului CEDICROM, finantat din fonduri norvegiene, pentru depistarea cancerului de san si de col uterin in randul populatiilor defavorizate.

“Acest proiect vine sa completeze resursele programului de screening a cancerului de col uterin in judetul Cluj si in regiunea de Nord-Vest, la care se adauga si un prim program organizat al cancerului de san. In prima parte, venim cu un nou set de 10.000 de teste Babes-Papanicolau finantate de guvernul norvegian, pe care il vom adresa mai ales regiunilor defavorizate, populatiei izolate de la marginea tarii, ucrainiene, lipovenesti, populatie roma si mediul rural cu preponderenta. Din acest proiect am achizitionat inca doua unitati mobile pentru Institutul Oncologic, am dotat si completat dotarea laboratorului de citologie si renovarea lui, am completat dotarea unitatii de senologie cu o statie de dubla de citire a mamografiilor specifica screeningului si cu un ecograf de inalta performanta”, a explicat Florian Nicula, directorul proiectului CEDICROM.

Statiile mobile sunt doua masini 4×4 care vor asigura infomarea si prelevarea de teste in teritoriu.

„Pe screening vom merge pe unitate fixa in Institutul Oncologic, poate si mamografe private cu invitatii prin medicii de familie, incepand din luna aprilie. Ne vom organiza reteaua si apoi vom anunta oficial. Avem in calcul sa inchiriem si unitati mobile care sa se deplaseze cu mamografe si sa faca mamografii in judetul Cluj, cel putin in judetul Cluj”, mai spune Florian Nicula.

In ultimii zece ani, una din doua femei cu risc de cancer de col uterin din judetul Cluj a fost testata in cadrul unui program de screening organizat. Din pacate, aceasta situatie nu se regaseste si in cazul femeilor de etnie roma. Proiectul derulat de medicii Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca (IOCN), finantat de partenerii norvegieni, le vor oferi medicilor posibilitatea sa organizeze un laborator de HPV si sa testeze gratuit femeile din categorii defavorizate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *