Sanatate

Peste 2 milioane de euro pentru 11 spitale din Cluj. Ungureanu: „În ce măsură banii alocați sunt folosiți judicios?”

Consilierii locali au aprobat în ședința de joi, 2 iulie 2020, 11 proiecte de hotărâre prin care alocă fonduri unităților sanitare din Cluj pentru reparații și dotări cu aparatură. Administrația locală a împărțit spitalelor clujene 10.850.000 lei, adică peste 2,2 milioane de euro, bani destinați lucrărilor de reparații, modernizare, achiziții de aparatură medicală, cheltuieli de administrare și funcționare. Prezent la ședința ordinară a Consiliului Local de joi, deputatul clujean Emanuel Ungureanu a solicitat consilierilor locali „să se aplece cu mare atenție” peste două proiecte de hotărâre, privind alocările de fonduri pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, respectiv pentru Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Ambele unități medicale au cerut sprijin financiar pentru dispozitive avansate de dezinfecție cu UV-C cu sistem de măsurare a radiațiilor – 2 bucăți la Oncologie (440.000 lei), o bucată la Infecțioase (250.000 lei). Emanuel Ungureanu, vicepreședinte în Comisia de sănătate și familie din Camera Deputaților, a apreciat că alocările propuse de consilieri reprezintă „o cheltuire a banului public care nu se justifică”.

„Am vorbit cu epidemiologi, specialiști care se pricep, acești roboți nu au nicio eficiență.

Atrag atenția că acești roboți nu sunt eficienți în lupta cu COVID-19.

Este o risipă de bani publici!

Nu pot fi introduse în saloanele cu pacienții cu COVID-19, iar razele sunt distructive”, a apreciat Ungureanu, solicitând consilierilor locali amânarea celor două proiecte.

Chiar și așa, aleșii locali au votat pentru toate proiectele de hotărâre supuse dezbaterii. 

Deputatul Emanuel Ungureanu a subliniat importanța urmăririi traseului fondurilor alocate, necesitatea unui control mai eficient a fondurilor publice și a rezultatelor înregistrate în acest sens în unitățile sanitare clujene:

„Putem avea o transparentizare a modului în care se cheltuiesc banii spitalelor, un raport de activitate, să vedem în ce măsură banii alocați sunt folosiți judicios.

Să vedem, avem un feed back bun din partea medicilor și pacienților? Să mergem pe ideea că am dat banii, sunt destui sau am dat banii și sunt bine folosiți și avem un act medical mai bun de la an la an?”, a adăugat deputatul clujean.

Sumele alocate sunt următoarele:

• Institutul Oncologic ”Prof. dr. I. Chiricuță” Cluj-Napoca cu destinaţia achiziție Dispozitiv avansat de dezinfecție cu UV-C cu sistem de măsurare a radiațiilor – 2 bucăți – 440.000 lei.

• Institutul Clinic De Urologie Şi Transplant Renal cu destinaţia Servicii de administrare și funcționare (600.000 lei) și Investiții și dotări (aparat anestezie de înaltă performanță cu monitor, videolaringoscop cu lame de unică folosință, aparat de sigilat pungi pentru sterilizare, masă instrumentar chirurgical Mayo) – 750.000 de lei.

• Spitalul Clinic De Recuperare Cluj-Napoca cu destinaţia Ecograf doppler color – 400.000 lei.

• Spitalul Clinic De Urgenţă Pentru Copii Cluj cu destinaţia Cheltuieli de investiții (65.695 lei), aparatură medicală (80.547 lei) și reparații curente (1.040.669 lei) – 1.190.000 de lei.

• Spitalul Clinic De Pneumoftiziologie „Leon Daniello” cu destinaţia achiziționare autoutilitară Dacia Dokker VAN – 60.000 lei.

• Spitalul Militar De Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca (U.M. 02454) cu destinaţia dotare cu aparatură medicală bloc operator Secția Ortopedie: Turn artroscopic – 500.000 lei.

• Spitalul Clinic Județean De Urgență Cluj – pentru investiții și reparații la mai multe clinici din cadrul spitalului – 5.600.000 de lei.

• Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca cu destinaţia achiziție dispozitive medicale (ecograf Doppler cu sonde, electrocardiograf portabil 12 canale, analizor pentru determinarea hemoglobinei glicozilate, holter ECG, holter TA, sursă de lumină cu Led) – 300.000 de lei.

• Institutul Inimii De Urgență Pentru Boli Cardiovasculare „Niculae Stăncioiu” cu destinaţia investiții (amenajare demisol, parter Clinica Cardiologie în vederea respectării circuitelor medicale) și cheltuieli de administrare, respectiv utilități (450.000 lei) – 800.000 de lei.

• Spitalul Clinic De Boli Infecțioase cu destinaţia dotarea cu echipamente medicale (sistem video EEG PSG, robot dezinfecție cu UVC) – 360.000 de lei.

• Institutul Regional De Gastroenterolologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca cu destinaţia investiții și dotări (achiziție și montare de uși automate glisante cu etanșare la Compartimentul ATI, masă operație chirurgicală, lampă scialitică led cu 2 sateliți, uscător profesional pentru 40 kg rufe) – 450.000 de lei
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *