In vizor

După ce au tăiat Clujul în mod nedrept prin pile, timișorenii transformă proiectul de Capitală Culturală în proiectul electoral al lui Robu

După ce au tăiat Clujul în mod nedrept prin pile, timișorenii transformă proiectul de Capitală Culturală în proiectul electoral al lui Robu. „Adio, Asociație Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană! Primarul preia controlul proiectului”, a scris tion.ro, în data de 2 iulie 2020, explicând:

„Ședință cu scântei a Comitetului director al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană. După ce a fost prezentat noul statut care nu convenea tuturor membrilor boardului de conducere al asociației, primarul Timișoarei a anunțat că proiectul va fi asumat exclusiv de primărie. Potrivit surselor tion.ro, municipalitatea se va retrage din asociație, ceea ce va duce la dizolvarea acesteia și își va înființa o nouă structură aflată în subordinea directă a primarului care să gestioneze programul Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Final de poveste pentru Asociația Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană

La trei săptămâni de la precedenta ședință, membrii Comitetului de conducere au fost chemați din nou la Primăria Timișoara pentru a discuta și aproba noul statut. Acestea conținea mai multe prevederi prin care se încerca delimitarea funcțiilor de director executiv și cea de președinte al boardului de conducere, astfel încât conflictele dintre cei doi, care au măcinat în ultima vreme asociația, să înceteze.

De asemenea, noul statut prevedea ca directorul executiv al Asociației TM 2021 Capitală Culturală Europeană să devină de drept membru al Comitetului de conducere.

O altă prevedere stipula că directorul executiv trecea practic în subordinea primarului Timișoarei, acesta din urmă având puterea de a-l demite sau de a-l numi pe funcție fără a da socoteală nimănui.

Mai mulți membri ai Comitetului de conducere, printre care Horațiu Rada – președintele boardului, Adrian Negoiță, reprezentantul CJ Timiș în comitetul de conducere, Mihai Gafencu, reprezentantul scenei culturale independente și Claudiu Ilaș, reprezentantul sectorului cultural instituțional au cerut ca unele puncte din noul statut să fie discutate. În acel moment, primarul a anunțat pe un ton ridicat că Primăria Timișoara își va asuma în întregime proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană.

„Din acest moment, proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană va fi asumat de Primăria Timișoara! Eu am o răspundere mult mai mare decât voi! Eu am zecile de mii de voturi, 53 la sută din populația care a votat în 2016, și reprezint acest oraș și legal. Prin urmare nu o să lăsăm acest proiect să eșueze și, prin urmare, va fi asumat de Primăria Timișoara”, a spus primarul Timișoarei.

După ce a explicat că această șansă de a fi Capitală culturală apare o dată în viață, edilul-șef a ieșit din sală, însoțit de viceprimarul Dan Diaconu.

„Este o șansă o dată în viață pentru un oraș să joace rolul de Capitală Europeană a Culturii și această șansă nu poate fi irosită. Dimpotrivă, ea trebuie valorificată la maximum la ce se mai poate în timpul rămas. Ca să fie limpede: nu e vorba nici de politică, nici de interese, nici masonice, nici de diverse grupuri, nici de diverse grupuri private de interese, nici de nimic. E singur interesul Timișoarei cel care contează. Să fie foarte clar, nu contează nimic altceva decât interesul Timișoarei. Am tras linia la final cu fruntea sus, uitându-mă în ochii oricui. Aici îmi dau seama că nu e nicio șansă ca eu să pot rămâne cu fruntea sus. Prin urmare, soluția radicală este cea pe care am spus-o. La revedere tuturor”, și-a luat rămas bun primarul Timișoarei și a părăsit sala.

Primăria își face propria Capitală Culturală Europeană

Practic, potrivit surselor tion.ro, Primăria Timișoara va cere în instanță să nu mai facă parte din Asociația Timișoara 2021 Capitală Culturală Europeană, ceea ce va conduce inevitabil la dizolvarea acesteia, municipalitatea fiind cel mai mare finanțator al asociației de la înființare și până în prezent. Conform surselor citate, mișcarea făcută de primarul Timișoarei este una legală și chiar are precedent.

Pasul următor va fi crearea unei asociații noi sau a unui departament în subordinea Primăriei Timișoara, de genul Casei de Cultură a municipiului, care va gestiona acest proiect. În orice caz, în acest moment proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană este cu un picior în groapă și rămâne de văzut dacă municipalitatea sub conducerea actualului primar sau al altuia care va veni după alegerile locale de peste două luni și jumătate va putea salva ceva.”

Florin Moroșanu, fostul coordonator al proiectului pe Cluj:

„După 4 ani de scandaluri aproape neîntrerupte, situația în Timișoara se compromite total”

După ce Comisia Europeană a ales în mod nedrept Timișoara, în locul Clujului, pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, acum timișorenii se faultează între ei, ratând valorificarea acestei șanse unice.

Florin Moroșanu, fostul coordonator al proiectului „Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană”, a remarcat, în data de 2 aprilie, pe pagina sa de Facebook:

„Cu 6 luni înaintea „anului” capitalei culturale, după 4 ani de scandaluri aproape neîntrerupte, situația în Timișoara se compromite total. Nimic nu a funcționat cum ar fi trebuit în contextul acestui important proiect. Nicio investiție finalizata din cele asumate, echipe paralele și centre de putere concurente, bani atrași din surse externe aproape zero, credibilitate inexistentă, comunitatea spectator la un circ nemeritat. Cum adică Primăria TM, adică principalul finanțator să iasă din asociația care implementează proiectul? Pai care va mai fi rolul Asociației? Nu mai spun că juridic complicația este imensă, deoarece în ochii CE, Asociația în principal și abia apoi Primăria TM este partenerul de dialog…”

O decizie nedreaptă

Expertul care a refuzat Clujului titlul de Capitală Culturală Europeană a uitat de ce a luat această decizie, scria Clujul Cultural în 22 septembrie 2017.

Steve Green, fost președinte al juriului, este expertul care în 2016 trimitea titlul de Capitală Culturală Europeană la Timișoara după un balotaj lung, între Cluj și orașul de pe Bega, după al treilea tur de voturi! Votul acestuia a fost decisiv.

Întrebat în 2017 care sunt motivele pentru care Cluj-Napoca a pierdut titlul de Capitală Culturală Europeană, Steve Green a răspuns:

„Cluj-Napoca nu a făcut nicio greșeală. Au pierdut fiindcă 12 oameni i-au evaluat, au revizuit proiectele și ambele au avut proiecte excelente. Dar cineva trebuia să câștige. Puse pe balanță, au fost foarte aproape. Nu îmi amintesc acum, un an mai târziu, motivul. Eu eram fericit și dacă ar fi câștigat Clujul, sunt fericit și dacă a câștigat Timișoara.”

Până la urmă, nimeni nu a câștigat, toată lumea a pierdut.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *