Rautacisme

Peste 1.200 de jandarmi şi poliţişti la Untold. Pe banii cui?

Aflăm că peste 1200 de jandarmi, poliţişti, pompieri şi piloţi ai Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca vor acţiona pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică pe perioada desfăşurării festivalului Untold, dar nu și pe banii cui. Pe banii cui această desfășurare de forțe la un eveniment făcut de un prvat în beneficiul său? Când ni se va spune și nouă, transparent, cine plătește organele publice de ordine – nu cumva noi, ăștia cărora ni se interzice accesul la propriul oraș?

Organele de forță ale statului s-au aliniat în spatele particularului Buta să ne anunțe ce și cum într-o conferință de presă.

Mai întâi a vorbit șeful Buta care a informat umanitatea cum va da el apă gratis din prea-plinul sufletului său generos la festivalierii din fața scenei să nu leșine de la caniculă și că există în interiorul perimetrului pe care și l-a adjudecat cu complicitatea autorităților locale (adică tot Parcul Central) vreo 400 metri liniari de baruri de unde se pot achiziționa, chipurile, răcoritoare. Că berea va fi vărsată la canal, să nu cumva să intre miile de minori ce vor umbla creanga prin perimetru în ispită.

Apoi l-a lăsat să ne zică ceva și pe comandantul ISU Cluj, Ioan Moldovan. Acesta a precizat că în interiorul festivalului va exista un spital mobil, care are capacitatea de a asigura asistenţă medical tuturor festivalierilor. Că la restul clujenilor au avut grijă să le interzică accesul la spitale, altfe decât în urgențe, să fie pătuțuri disponibile în cazul în care, ca în alți ani, unii vor leșina de la consumul de muzică. Oricum:

„Dacă este absolut nevoie, ei vor fi transportaţi la UPU Cluj. Vreau să transmit festivalierilor că dacă au vreo problemă sau văd pe cineva care are o problemă să anunţe imediat la punctele de acordare a primului ajutor care sunt foarte vizibile, atât pe stadion, cât şi în Sala Polivalentă, în parc. Spitalul mobil este amplasat între Cluj Arena şi Sala Polivalentă”, a spus Moldovan.

Adică anul acesta festivalierii vor călca în bocăncei și ciocate nu numai gazon de Cluj Arena, ci și parchețel proaspăt pus în Polivalentă. Că are municipalitatea bani sa dea pentru reparații!

“În toată această perioadă, reprezentanţii forțelor de ordine publică vor executa misiuni de patrulare ce vizează menţinerea şi asigurarea ordinii publice, în zona garilor, aeroportului, în mijloacele de transport în comun, precum în zonele de cazare a turiştilor români şi străini care se vor afla în municipiul Cluj-Napoca pe durata desfăşurării festivalului”, au mai spus reprezentanţii Jandarmeriei. În continuare, fără a preciza pe banii cui o vor face. Poate i-a închiriat Buta și o să aflăm cândva la Paștele Cailor, așa cum am aflat tot ce s-a făcut și până acum prin utilizarea abuzivă a bunurilor orașului și, ilegal, după cum a arătat Curtea de Conturi, chiar a banilor publici.

După care a fost lăsat să vorbească un alt angajat de-al lui Buta, şeful Direcţiei de ordine şi siguranţă publică din IGJR, colonelul Liviu Uzlău. Acesta a declarat că peste 950 de lucrători din Ministerul Afacerilor Interne vor asigura măsurile de ordine în timpul festivalului. Pe banii cui? Habar nu avem, nu ni s-a spus.

„Vorbesc despre Jandarmerie, Poliţie, colegii de la ISU, despre Unitatea specială de aviaţie din Cluj-Napoca şi bineînţeles de Inspectoratul General pentru Imigrări, Poliţia de Frontieră care va avea un rol însemnat pe partea de aflux în zona aeroportului”, a precizat Liviu Uzlău.

Acesta i-a atenționat pe festivalieri să nu aducă cu ei în perimetrul festivalului obiecte contondente sau care pot răni alte persoane, precum și sticle, mâncare din afara festivalului, lasere, spray-uri, scaune, cuţite, arme, lanţuri, articole pirotehnice, animale, umbrele, materiale inflamabile sau explozive, aparate video sau foto profesionale și drone. Toate acestea vor fi confiscate la intrarea în incintă. De asemenea, bagajele voluminoase nu vor fi premise în interiorul spaţiului de desfăşurare a festivalului.

„La fiecare poartă de acces vor exista nişte cutii cu dimensiunile aproximative ale unei coli A4, care este limita maximă a unui bagaj. Veţi vedea, sunt nişte cutii ca la aeroport, în momentul în care cineva doreşte să intre cu o servietă, o poşetă, o borsetă în interior, dacă intră în acea cutie, are acces, dacă nu, accesul va fi interzis”, a explicat colonelul.

Alt angajat de-al lui Buta, șeful IJP Cluj a precizat că în interiorul festivalului va exista o mică secţie de poliţie, la care se pot face reclamaţii. Aceasta a fost organizată la Sala Polivalentă şi va funcţiona 24 de ore din 24. Adică la acea sală care a fost proaspăt renovată din banii noștri, ai clujenilor și despre care ni se spunea că va fi deschisă numai cu ocazia Campionatului de baschet “Eurobaschet”. Normal, nu am aflat pe banii cui se amenajează această secție de poliție – cine va plăti curentul, apa și norma de hrană a celor care vor activa acolo. Păi, dacă nu am aflat cine plătește pentru ceilalți 1200 de jandarmi, polițiști, aviatori și ce mai pune Clujul la dispoziția lui Buta (elicoptere, ambulanțe, spitale de campanie, combustibili, străzi închise șamd), să poată face bani fără să fie conturbat, de ce am afla și acest mic amănunt?

Doar se pune la dispoziție și un echipaj al Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca cu un elicopter tip EC-135 cu FLIR (sistem de  observare electro-optic pe timp de zi şi de noapte), din dotarea Inspectoratului General de  Aviaţie al MAI, care va survola zona, cu misiunea de a monitoriza şi transmite în timp real datele şi imaginile necesare pentru buna desfăşurare a acestui eveniment.

În final am aflat că sunt autorizați să intre pe Cluj Arena 63 de mii de festivalieri o dată. Nu știm cine are să-i numere, că organizatoriise laudă că au să fie peste 320 de mii de festivalieri în Cluj-Napoca în cele 4 zile de discotecă în aer liber.

La final, angajații lui Buta, plătiți de noi să fie în restul zilelor jandarmi, polițiști șamd, au ținut să precizeze:

“Reprezentanţii forțelor de ordine recomandă celor care urmează să participe la acest eveniment, să evite implicarea în orice fel de conflict, să nu răspundă provocărilor, să nu consume băuturi alcoolice în exces sau alte substanțe interzise de lege”.

Firește, nimeni nu a avut nimic de zis cu privire la respectarea Legii Ordinii și Liniștii Publice, dacă și anul acesta va fi abrogată. Normal, nimeni n-a întrebat, nimeni nu a răspuns.

Ce să răspundă, când organele de forță ale statului român sunt purtătorii de cuvânt ai Festivalului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *