Din oras

Ce spune primarul Emil Boc despre mutarea Untold în afara orașului

Ca în fiecare an înainte de Untold, apar voci care sunt împotriva organizării festivalului în oraș, din diverse motive: se închide Parcul Central, este gălăgie, este aglomerație, traficul este încurcat. Anul acesta, un clujean a inițiat o petiție pentru mutarea Untold în afara orașului. În cinci zile, petiția a adunat 1.187 de semnături.

“Așa cum alte festivaluri clujene precum Electric Castle sau MOX pot funcționa în afara orașului, noi, cetățeni în Cluj-Napoca și comunele limitrofe, susținem mutarea UNTOLD din centrul municipiului. Așa cum este organizat acum, festivalul îngrădește dreptul la oraș al locuitorilor și celor care muncesc aici, prin ocuparea abuzivă a spațiilor publice (parcuri și parcări), blocarea inutilă a circulației și poluarea sonoră, timp de mai multe zile”, arată textul petiției.

Miercuri, după ședința de Consiliu Local, primarul Emil Boc a fost întrebat de jurnaliști ce părere are despre o posibilă mutare a festivalului Untold din oraș. Edilul șef a afirmat că beneficiile sunt mult mai mari decât dezavantajele.

“Respect punctele de vedere ale celor care au o altă perspectivă față de organizarea Untold. Consider, deocamdată, că punctele pozitive sunt încă mult mai multe decât cele negative și, de aceea, într-o comunitate trebuie să vedem dacă lucrurile bune trebuie menținute și să corectăm lucrurile negative și să vedem cum putem diminua impactul negativ pentru cei care nu sunt de acord. De aceea, încă o dată spun, beneficiile sunt mai mari decât dezavantajele şi anul acesta am ţinut şi am avut grijă în organizare să diminuăm atât cât a fost cu putinţă disconfortul fără a-l elimina în totalitate, dar ca oraş încă apreciez, aşa cum apreciază majoritatea clujenilor, că punctele pozitive sunt mai multe decât cele negative”, a declarat Boc, fără să se mai ostenească să enumere acele puncte „pozitive” care ar fi mai multe și nici să explice în baza cărei legi se abrogă timp de patru zile Legea Ordinii și Liniștii publice și în baza cărore legi li se interzice clujenilor accesul la facilitățile publice ale propriului oraș.

Cei care au semnat petiția au idei care mai de care mai diferite. Un clujean propune mutarea Untold la Călățele.

“În primul rând semnez pentru că locuiesc la 100 de metri de Cluj Arena. Nu este normal ca un festival să se organizeze într-un cartier şi la 50 de metri de Spitalul de Copii. Nu este normal ca timp de circa o săptămână să nu avem acces în parc. Nu este normal ca timp de o săptămână să suportăm zgomotele infernale zi şi noapte. Să-l mute la Călăţele”, a scris Ioan Mocanu, un semnatar al petiției.  

Un alt semnatar al petiției punctează și haosul creat de cei care vor să îmbogățească peste noapte din închirierea locuințelor pe durata festivalului.

“Untold funcționează pe același principiu psihologic ca și Caritas: să cointeresezi mulțimi mari de oameni, ca să-i poți mulge de bani mai ușor. În cazul de față, nu sunt doar turiștii care se năpustesc, ci și clujenii care își fac iluzia că se îmbogățesc după 5 zile de garsonieră închiriată, după 10 curse în plus cu taxiul și trei pizza cu o bere, vândute suplimentar în centru. Agitația, gălăgia sau, pur și simplu, încălcarea legalității de către cei care ar trebui s-o apere (prin încurajarea tulburării liniștii publice, noaptea până-n zori, subînchirierea parcului, bun public, pentru interesul unor privați etc. etc.) par să nu mai conteze. Pentru un haos relativ profitabil financiar, de-o săptămână, unii oameni renunță cu ușurință la drepturi legale inalienabile”, a scris Alexandru Laszlo.

Untold se desfășoară în perioada 3-7 august. Festivalul se află la ediția a treia și adună zeci de mii de iubitori ai muzicii din toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *