In vizor

Persoanele indecise cu privire la vaccinare, convinse să se vaccineze de medicii de familie și de anturaj

Medicii de familie au avut un rol important în a-i convinge pe cei ideciși să se vaccineze. Contribuția acestora a fost la fel de importantă precum cea a familiei, o arată rezultatele unui chestionar realizat de Societatea Națională de Medicina Familiei din România (SNMF) pentru a identifica aspecte legate de informarea pacienților cu privire la vaccinarea anti COVID-19.

„Schimbarea atitudinii față de vaccinare a celor indeciși sau opozanți ai vaccinării s-a realizat în cea mai mare măsură cu ajutorul medicilor de familie (43,3%), respectiv prin intermediul familiei și anturajului (42,1%). Rezultatele acestui chestionar confirmă rezultate ale unor studii mai vechi: relația pacient-medic de familie este una solidă, de încredere reciprocă, pe care pacienții se bazează. Pilonii esențiali care pot influența campania de vaccinare sunt medicul de familie și comunitatea, reconfigurarea campaniei ținând cont de aceste rezultate poate fi soluția pentru asigurarea procentului optim de pacienți vaccinați, stoparea pandemiei și revenirea la o viață normală”, a transmis Societatea Națională de Medicina Familiei.

Din aceste rezultate, este evident faptul că majoritatea pacienților (70%) au ales să se vaccineze din proprie convingere, iar pentru 25,7 % consilierea și sprijinul medicului de familie au contribuit la realizarea acestui demers.

La începutul campaniei, doar 55,3% dintre pacientii care acum au ales să se vaccineze erau convinși de importanța și siguranța vaccinării, 34,8% aveau îndoieli, 5,9% erau speriați și lipsiți de informații, iar 4,11% erau împotriva vaccinării.
Motivele de îngrijorare au fost generate sau alimentate de informațiile dintr-o anumită parte a presei (46,6%), social media (31,8%) sau chiar din comunitate (13,8%).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *