In vizor

Persoanele în scaun rulant sunt descurajate să acceseze oficiul poștal din centrul Clujului

Scris de 94

În centrul Clujului, pe strada Regele Ferdinand nr. 33, se află Oficiul Poștal 1 al Poștei Române. Aici persoanele cu dizabilități sunt întâmpinate, la intrarea principală de pe strada Regele Ferdinand, de următorul mesaj: „Accesul persoanelor cu dizabilități se face pe la poarta nr. 2 str. Poștei – Vă mulțumim – ”:

Persoanele în scaun cu rotile care au nevoie să acceseze acest oficiu poștal, după ce înconjoară clădirea, găsesc ghereta firmei de pază, iar în curte o intrare cu scări, nici vorbă de rampă de acces.

Personalul de pază ne-a informat că o astfel de rampă nu există, la întrebarea reporterului Ziar de Cluj dacă există măcar o rampă mobilă, care să poată fi instalată la cerere, persoana de la poartă răspunzând că nu există nici o astfel de rampă. 


Așadar, accesul persoanelor cu handicap locomotor în Oficiul Poștal 1 pare a fi imposibil, de pe strada Regele Ferdinand, unde există o îngustă ușă rotativă de lemn, de pe vremea lui Ceaușescu, accesul cu scaunul cu rotile fiind blocat complet, iar pe cea de-a doua intrare persoanele cu dizabilități putând urca doar dacă sunt ajutate să își ridice scaunul pe cele 3 trepte.

Ovidiu Săcară, directorul Oficiului Județean de Poștă Cluj, a explicat că oficiile poștale dispun totuși de rampe mobile, disponibile la cerere:

„La solicitarea clientului cu asemenea probleme se montează o rampă metalică mobilă. Toate oficiile poștale, acum 15 ani, au fost dotate cu aceste rampe mobile metalice, tocmai ca să nu afecteze designul oficiilor și să se adapteze pentru fiecare oficiu în parte. 

La intrarea de pe strada Poștei este un portar, este o firmă de pază. Firma de pază are un telefon la poartă și îi solicită dirigintei să se organizeze pentru a primi clientul respectiv. E o rampă formată din două bucăți care se aliniază și se adaptează pe calea de rulare a căruciorului, deci nu e o mare filozofie. Până în prezent, eu nu am avut știință (de astfel de solicitări – n.r.). Posibil să fi fost, că tocmai de asta ne-am dotat subunitățile, măcar subunitățile mari din mediul urban. Dar nu pot să zic că sunt solicitări. Posibil să fie, pur și simplu ocazionale.

Majoritatea sediilor au fost renovate; într-adevăr, sunt unele care ar trebui să intre în renovare. În funcție de bugetul pe care ni-l alocă Compania Națională, automat intrăm în modernizări. Noi, oficiile județene de poștă, nu avem personalitate juridică. Personalitatea juridică este a companiei, la București. Ori, noi nu putem angaja nicio cheltuială fără implicarea centralei CNPR.”

Așadar, atâta timp cât Poșta Română nu alocă fonduri pentru modernizarea oficiilor județene, acestea vor rămâne cu dotările pentru persoane cu dizabilități de acum 15 ani, acele rampe mobile care îi descurajează pe cei care ar dori să le folosească.

O persoană cu dizabilități care ar dori să intre în Oficiul Poștal 1, după ce vede anunțul de la intrarea principală, după ce ocolește clădirea până la cea de-a doua intrare, spre care este direcționată conform anunțului, riscă să se izbească de răspunsul portarului, care să-i spună, la fel cum ne-a zis și nouă, că nu există o rampă mobilă. Dacă totuși reușește să ceară această rampă, până este informat dirigintele poștei, până ajunge rampa la fața locului, persoana în scaun rulant trebuie să aștepte. O situație, bineînțeles, descurajantă, acesta fiind și motivul pentru care nu există astfel de cereri.

Un posibil motiv pentru care Poșta Română nu face investiții pentru modernizare l-a explicat Radu Nechita, conferențiar dr. la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB:

„Pe de o parte, Poșta este în urmă pentru că nu s-au făcut investiții, pe de altă parte, este foarte interesant să nu faci investiții, pentru că atunci pot să o cumpere mai ieftin cei care ar vrea să pună mâna pe ea!”ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 14 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 15 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 16 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 1 day In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE