Din oras

Peretele unui bloc din Manastur, „decupat” de proprietarii care isi construiesc balcoane generoase

Scris de 2,831

Lucrarile de reamenajare a apartamentelor in Cluj-Napoca se desfasoara, de cele mai mult ori, in functie de dorintele proprietarilor, nu a prevederilor legale. In unele cazuri, clujenii solicita autorizatii de construire, insa acest lucru se intampla, cu precadere, cand e vorba de lucrari ce schimba fatada blocului. Oricum, si in aceste cazuri, autorizatia este ceruta mai mult de gura vecinilor decat pentru a fi respectata.

O situatie similara s-a intamplat si in cartierul Manastur, mai precis pe Aleea Borsa. In octombrie 2014, Primaria Cluj-Napoca le-a eliberat proprietarilor unui apartament din aceasta zona o autorizatie de „construire doua balcoane la parter”. Zis si facut, oamenii s-au apucat de treaba, insa balconul proaspat ridicat a ajuns sa fie de doua ori mai lat fata de celelalte balcoane din bloc, iar pentru un „acces facil”, proprietarii au „renuntat” la cea mai mare parte a peretelui exterior.

Acum, vecinii ii acuza pe proprietari ca au decupat blocul dupa bunul plac. Suparati pe situatie, vecinii spun ca structura de rezistenta a blocului a fost afectata si vor sa se ia masuri. Ana Morarescu a solicitat reprezentantilor Primariei Cluj-Napoca sa verifice in ce masura se respecta proiectul autorizat, insa pana acum nu a primit niciun raspuns.

„Domnul cu pricina construieste doua balcoane care depasesc marimea balcoanelor vecine si iesirea din apartament spre balcon este taiata la fiecare incapere. Mai exact este distrusa structura de rezistenta a blocului respectiv. Totusi, nu cred ca este posibil asa ceva. Astept ca legea sa fie respectata de toata lumea, nu doar de cei amarati si fara relatii”, spune clujeanca.

Controalele se fac doar in cazuri exceptionale

Reprezentantii autoritatilor locale nu merg in control la clujenii care cer astfel de autorizatii. Astfel de controale nu se desfasoara nici macar prin sondaj. Singurele ocazii in care sunt trimisi totusi agenti ai Politiei Locale sunt in momentele in care exista plangeri sau suspiciuni ca nu se respecta legea. Aceasta situatie se aplica atat in cazul autorizatiilor de construire pentru imobile, cat is in cazul lucrarilor de reamenajare.

“Se merge in control in cazul in care exista suspiciuni ca nu se respecta autorizatia. Oricum, la final se face receptia lucrarii si daca nu e conforma cu autorizatia nu se elibereaza documentele necesare pentru ca omul sa isi intabuleze spatiul. Daca la final autorizatia nu e respectata, beneficiarul e obligat sa aduca constructia la forma initiala”, mentioneaza Mirela Ogrutan, din cadrul Biroului Mass-media al Primariei Cluj-Napoca.

Totusi, si in cazul in care sunt semnalate nereguli, controalele nu se efectueaza cu viteza luminii. Desi clujeanca a alertat autoritatile in urma cu aproape o saptamana, raspunsul intarzie sa apara, iar proprietarii apartamentului isi continua lucrarile de reamenajare.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 3 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 4 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 16 hours Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 20 hours In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 21 hours PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 22 hours Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 23 hours General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 23 hours Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 1 day Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 1 day In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
 • Acum 1 day In vizor
  După 9 ani de Cluj, doi tineri s-au mutat în Bucovina: “Clujul a devenit un oraș care nu mai e prietenos cu oamenii care stau acolo”
 • Acum 1 day Rautacisme
  În sfârşit a aflat şi Emil Boc că guvernul i-o desconsideră pe “Antonia” şi face “cloud-ul IT regional” la Beclean
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE