Eveniment

Emoțiile pentru pensionarii de lux ai Sistemului au trecut: pot să cumuleze pensia nesimțită de la stat cu salariul de la același stat

Curtea Constituţională a decis cu unanimitate de voturi, că este neconstituţională legea cumulului pensie-salariu. Potrivit președintelui CCR, interdicţia cumulului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă, garantat de Constituţie.

„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că dispoziţiile articolelor 2 până la 11 din Legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative sunt neconstituţionale. Curtea, în esenţă, a considerat că dispoziţiile publicate referitoare la interdicţia cumulului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă, garantat de Constituţie. În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament, pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, în temeiul articolului 147 din Constituţia României”, a declarat preşedintele CCR, Marian Enache.

ÎCCJ a sesizat, pe 29 iunie, Curtea Constituţională în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul.

Ambele legi au trecut pe 28 iunie de Parlament, fiind în faza de control al constituţionalităţii, înainte de a fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Citește și:

Nicio emoție pentru pensionarii de lux din Primăria Cluj-Napoca: Judecătorii CCR dezbat cumulul pensiei cu salariul. Dezbat chichițe, nu de ce unii sunt mai pensionari decât alții