Justitie

PENSIILE SPECIALE, PĂGUBOASE ORICUM. JUDECĂTOAREA DANA GÎRBOVAN CREDE CĂ TOT STATUL VA AVEA DE SUFERIT, LA FEL CA ÎN 2009 – VIDEO

Prin desființarea pensiilor speciale, statul român riscă să piardă mai mulți bani decât poate câștiga prin neplata lor. La fel s-a întâmplat în 2009, când, în premieră, guvernul Boc a determinat CCR, pe atunci condusă de Augustin Zegrean, să elimine pensiile speciale și să decidă că este constituţională o asemenea lege. Asta după ce tăiase 25% din veniturile bugetarilor şi pensiile, pe fondul crizei economice mondiale. Judecătoarea Dana Gîrbovan susţine că şi acum există acelaşi risc ca atunci. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii Focus de la NCN, realizată de Diana Chisăliţă.

Proiectul noii legi privind pensiile speciale trebuie aprobat de parlament până în luna iunie, pentru a respecta condițiile asumate în PNRR. Banca Mondială a propus patru scenarii în ceea ce priveşte pensiile de serviciu din sectorul civil. Eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea pensiilor de serviciu pentru toţi cei care nu au acumulat încă vechimea, îngheţarea tuturor pensiilor de serviciu, un nou plafon de referinţă pentru cei nou intraţi în sistem, sau opţiunea reformării pensiilor speciale pentru toţi.

Întreaga emisiune Focus, cu Diana Chisăliţă şi Dana Gîrbovan, o poţi vedea mai jos: