In vizor

Românii tratează criza cu… păcănele VIDEO

Decizia guvernului de a reglementa mai strict piața jocurilor de noroc a adus în atenția publică amploarea acestui fenomen, care poate duce la dependențe. Specialiștii explică isteria jocurilor de noroc prin perioada economică incertă prin care trecem.

Luiza Souca, lector universitar doctor la UBB Cluj, explică: „În situații de instabilitate, de recesiune economică, atunci când nu ai impresia că lucrurile vor merge în bine și din păcate, statisticile la nivel european arată că românii au unul dintre cele mai ridicate procente atunci când declară că nu cred că viitorul va fi mai bun. Acest tip de situații crește dorința de a apela la noroc pentru că nu mai ai încredere în a obține venituri, recompense pe căi legitime.”

Potrivit acesteia, capcana în care cad jucătorii este încrederea oarbă în noroc și șansă, chiar dacă statistic vorbind, acestea nu funcționează în favoarea noastră: „Toți dintre noi avem probleme în a evalua obiectiv șansele de câștig. În momentul în care auzi „90% din persoane pierd”, tu automat te gândești «dar poate eu sunt din ăia 10%! Avem impresia că dacă până într-un anumit punct n-am avut succes, ne este datorat succesul, dar statistica și probabilistica nu funcționează așa. Dacă evenimentele sunt independente, șansele tale de succes nu depind de câte eșecuri ai avut până în punctul respectiv», a explicat Luiza Souca în emisiunea Focus de la NCN. Vezi mai jos un fragment din emisiunea realizată de Edina Bodor.