Eveniment

Pe urmele celor care au vărsat sânge pentru libertate

Sâmbătă va avea loc o nouă ediție a „Turului Ghidat al Revoluției”. Primul astfel de tur a fost organizat anul trecut, în noiembrie când, în premieră, Asociația Korzo din Cluj și Asociația București, ambele cu o experiență îndelungată în tururi ghidate, au decis să colaboreze în cadrul acestui proiect inedit. Atunci, participanții au trecut prin cele mai fierbinți puncte ale Revoluției din 1989, din Cluj, locurile în care s-a strigat „libertate” și în care, pentru acest drept, tineri curajoși au vărsat sânge.

Ediția din data de 4 iulie este dedicată eroilor care au luptat pentru independență și care, ulterior, și-au pierdut viața. Printre ei se află și actorul Călin Nemeș care a fost rănit grav la Revoluție, dar care, din fericire, a supraviețuit. Din păcate, la data de 8 iuie 1993 ne-a părăsit în plină luptă pentru pedepsirea celor care au rănit și ucis atâtea suflete în decembrie 1989.

De data aceasta, turul va fi mai atipic. Din cauza pandemiei de coronavirus, accesul este limitat la 30 de persoane care trebuie să se înscrie în prealabil, aici. De asemenea, pe toată durata turului, participanții vor trebui să păstreze măsurile de distanțare socială.

Traseul va cuprinde sediul Securității Cluj, Județeana Partidului Comunist, Piața Mihai Viteazu și centrul orașului. Evenimentul va avea loc între orele 17:00-19:00, iar participanții vor face opriri în fiecare punct fierbinte, în fiecare loc în care s-a vărsat sânge pentru libertate și unde vor afla lucruri inedite despre Revoluția din 1989, informații care nu se găsesc pe toate gardurile.

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

 

Fotografie realizată de Răzvan Rotta, prelucrată de Luminita Dejeu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *