In vizor

Șefii Poliției Locale Turda, pensionari de lux angajați la stat

La Turda, administrația primarului Cristian Matei a făcut o pasiune din angajarea pensionarilor cu grade.Șefii Poliției Turda au ajuns în funcții imediat ce PSD și primarul Cristian Matei au câștigat puterea politică la Turda.

Fenomenul prin care foști polițiști revin în poziții cheie în administrația publică locală nu e specific doar Turzii, ci se întâlnește peste tot în țară și e mai puțin legat de competența candidaților și mai mult cu faptul poliștii vin cu un bagaj de influență din posturile de conducere din Poliția Națională.

Aceștia cumulează pensii de zeci de mii de lei cu salariul la stat.

Anual 200 de studenți ai Universității Babes Bolyai finalizează studii de master în drept. Peste patruzeci de studenți se specializează annual în Științe Penale și Criminalistă și alți 40 în instituții de drept privat.

La Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantermir”, alți 75 de studenți termină în fiecare studii aprofundate de Științe Penale și Criminalistică. În total, de când ”comisarii” pensionari ai administrației Matei conduc Poliția Locală, 750 de studenți s-au specializat la Cluj în Științe Penale și Criminalistică. Adăugați la aceștia studenții cu studii aprofundate în managementul din Administrație Publică Locală. Va rezulta o bază de selecție a unor cadidați, de peste 1200 de tineri, care ipotetic ar putea deveni șefi ai unui Serviciu de Poliție Locală. Unii dintre ei chiar bine pregătiți, vorbitori fluenți de limbi străine și la o vârstă la care pot declanșa schimbări majore bune, la locul de muncă.

La Turda, administrația primarului Cristian Matei preferă comisarii pensionari. Nu e ilegal, însă întrebarea este cât de moral e să adopți o astfel de politică de personal.

Metoda uzuală prin care se limitează accesul tinerilor absolvenți este una cunoscută: se stabilesc condiții de concurs restrictive. Dacă impui vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei astfel încât să se potrivească cu CV-ul candidatului dorit ai exclus pe aproape oricine de la concurs.

O astfel de metodă a fost aplicată cu succesși în cazul altor servicii publice din Turda. Bogdan Bobic, ginerele primarului Cristian Matei a fost numit în 2016 director al Companie de Apă Arieș fără a avea o experiență extinsă în gestionarea fondurilor europene de mare anvergură. Ulterior la selecția directorului general s-a inclus prevederea că e nevoie de experiență în gestionarea fondurilor europene de peste 10 milioane de euro. Dar asta doar după ce ginerele primarului a câștigat ”experiența relevantă”.

Pensionarii de lux de la Poliția Locală

Valer Moldovan a ajuns director după ce administrația Matei a scăpat de Emil Dardai. Valer Moldovan s-a pensionat din funcția de șef al Poliției Turda. Astăzi ia o pensie anuală de 118.176 lei plus salariu de șef de Poliție Locală de 70681 lei. La acestea se adaugă indemnizația de hrană de 11591 de lei. În total, veniturle cumulate ale comisarului pensionar Molovan sunt de 20.000 de lei lunar, potrivit infoaries.ro

Serviciul Public Poliția Locală Turda a organizat în noiembrie 2016 un concurs pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere vacante pentru șef serviciu – Serviciul siguranță și ordine publică. Postul a fost ocupat de Vasile Mănăilă.

În 2013 Vasile Mănăilă a fost avansat în grad ocupând funcția cu numărul doi din poliția turdeană, după plecarea comisarului Ioan Trofin de la conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Cluj. Mănăilă va fi singurul care a candidat pentru ocuparea funcțiiei scoase la concurs de Poliția Locală Turda.

Fostul comisar-șef Vasile Mănăilă este soțul primarului PNL al comunei Tureni și astăzi are o pensie anuală de 83.412 lei la care se adaugă salariul de la Poliția Locală de 66.806 lei plus indemnizația de hrană 11.591 de lei. In total, venituri anuale de 160.000 de lei.

Alți șefi și șefuți, pensionari cu salarii la stat

Pe lângă cei doi șefi de la Poliția Locală mai sunt alte câteva cazuri.

Melian Nădășan, șef de birou și fost polițist ia o pensie anuală de 81216 plus salariul de la Poliția Locală de 60865. Total, venituri anuale de 140081 lei.

Zamfir Dănuț, șef de birou și pensioar MApN, primește annual 31200 pensie plus 61987 salariu de la Poliția Locală

Luchian Dumitru este și el pensionar MApN. Pensie de 63972 și salariu de la Poliția Locală de 33176 lei
Obedea Marcel, pensionar MApN. Pensie de 63972 plus salariu de 33176 lei.
Onaca Vasile reprezintă punctul maxim al politicii de persoanal la Poliția Locală Turda. S-a pensionat de la Poliția Locală și s-a reangajat la Poliția Locală Turda. Pensie 22.428 lei plus noul salariu de 33412 lei
Gherman Liviu, fost polițist are o pensie anuală de 42.528 și un salariu de 33545 lei.

sursa foto: infoarieș.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *