In vizor

Șefii Poliției Locale Turda, pensionari de lux angajați la stat

Scris de 3,391

La Turda, administrația primarului Cristian Matei a făcut o pasiune din angajarea pensionarilor cu grade.Șefii Poliției Turda au ajuns în funcții imediat ce PSD și primarul Cristian Matei au câștigat puterea politică la Turda.

Fenomenul prin care foști polițiști revin în poziții cheie în administrația publică locală nu e specific doar Turzii, ci se întâlnește peste tot în țară și e mai puțin legat de competența candidaților și mai mult cu faptul poliștii vin cu un bagaj de influență din posturile de conducere din Poliția Națională.

Aceștia cumulează pensii de zeci de mii de lei cu salariul la stat.

Anual 200 de studenți ai Universității Babes Bolyai finalizează studii de master în drept. Peste patruzeci de studenți se specializează annual în Științe Penale și Criminalistă și alți 40 în instituții de drept privat.

La Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantermir”, alți 75 de studenți termină în fiecare studii aprofundate de Științe Penale și Criminalistică. În total, de când ”comisarii” pensionari ai administrației Matei conduc Poliția Locală, 750 de studenți s-au specializat la Cluj în Științe Penale și Criminalistică. Adăugați la aceștia studenții cu studii aprofundate în managementul din Administrație Publică Locală. Va rezulta o bază de selecție a unor cadidați, de peste 1200 de tineri, care ipotetic ar putea deveni șefi ai unui Serviciu de Poliție Locală. Unii dintre ei chiar bine pregătiți, vorbitori fluenți de limbi străine și la o vârstă la care pot declanșa schimbări majore bune, la locul de muncă.

La Turda, administrația primarului Cristian Matei preferă comisarii pensionari. Nu e ilegal, însă întrebarea este cât de moral e să adopți o astfel de politică de personal.

Metoda uzuală prin care se limitează accesul tinerilor absolvenți este una cunoscută: se stabilesc condiții de concurs restrictive. Dacă impui vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei astfel încât să se potrivească cu CV-ul candidatului dorit ai exclus pe aproape oricine de la concurs.

O astfel de metodă a fost aplicată cu succesși în cazul altor servicii publice din Turda. Bogdan Bobic, ginerele primarului Cristian Matei a fost numit în 2016 director al Companie de Apă Arieș fără a avea o experiență extinsă în gestionarea fondurilor europene de mare anvergură. Ulterior la selecția directorului general s-a inclus prevederea că e nevoie de experiență în gestionarea fondurilor europene de peste 10 milioane de euro. Dar asta doar după ce ginerele primarului a câștigat ”experiența relevantă”.

Pensionarii de lux de la Poliția Locală

Valer Moldovan a ajuns director după ce administrația Matei a scăpat de Emil Dardai. Valer Moldovan s-a pensionat din funcția de șef al Poliției Turda. Astăzi ia o pensie anuală de 118.176 lei plus salariu de șef de Poliție Locală de 70681 lei. La acestea se adaugă indemnizația de hrană de 11591 de lei. În total, veniturle cumulate ale comisarului pensionar Molovan sunt de 20.000 de lei lunar, potrivit infoaries.ro

Serviciul Public Poliția Locală Turda a organizat în noiembrie 2016 un concurs pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere vacante pentru șef serviciu – Serviciul siguranță și ordine publică. Postul a fost ocupat de Vasile Mănăilă.

În 2013 Vasile Mănăilă a fost avansat în grad ocupând funcția cu numărul doi din poliția turdeană, după plecarea comisarului Ioan Trofin de la conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Cluj. Mănăilă va fi singurul care a candidat pentru ocuparea funcțiiei scoase la concurs de Poliția Locală Turda.

Fostul comisar-șef Vasile Mănăilă este soțul primarului PNL al comunei Tureni și astăzi are o pensie anuală de 83.412 lei la care se adaugă salariul de la Poliția Locală de 66.806 lei plus indemnizația de hrană 11.591 de lei. In total, venituri anuale de 160.000 de lei.

Alți șefi și șefuți, pensionari cu salarii la stat

Pe lângă cei doi șefi de la Poliția Locală mai sunt alte câteva cazuri.

Melian Nădășan, șef de birou și fost polițist ia o pensie anuală de 81216 plus salariul de la Poliția Locală de 60865. Total, venituri anuale de 140081 lei.

Zamfir Dănuț, șef de birou și pensioar MApN, primește annual 31200 pensie plus 61987 salariu de la Poliția Locală

Luchian Dumitru este și el pensionar MApN. Pensie de 63972 și salariu de la Poliția Locală de 33176 lei
Obedea Marcel, pensionar MApN. Pensie de 63972 plus salariu de 33176 lei.
Onaca Vasile reprezintă punctul maxim al politicii de persoanal la Poliția Locală Turda. S-a pensionat de la Poliția Locală și s-a reangajat la Poliția Locală Turda. Pensie 22.428 lei plus noul salariu de 33412 lei
Gherman Liviu, fost polițist are o pensie anuală de 42.528 și un salariu de 33545 lei.

sursa foto: infoarieș.roULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Politica
  ACUM SE VA VEDEA DACĂ PRIMEAZĂ ”BLIDUL” ÎN FAȚA VOCAȚIEI: Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați, personalul auxiliar din instanțe. Impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Pensiile magistraților aflate în plată se vor recalcula
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Cât a durat ”asfaltarea” ”înainte de termen” a străzii Dragalina? Ei, bine, se sparge la loc. ”Nu e vina lor”, ci a celor care au lăsat niște țeavă pe dinafară
 • Acum 6 hours Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 7 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 8 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 9 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 9 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 10 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 11 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 11 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 12 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 13 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 23 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE