Din oras

Strada Emile (de)Zola(nt), plină de „țepe” după modernizare

Strada Emile Zola, din buricul târgului fain, cu cea mai bună calitate a vieții, Cluj-Napoca, a fost modernizată în cadrul unui proiect cu finanțare europeană (care a inclus și problematica stradă Regele Ferdinand, strada Tipografiei, strada Sextil Pușcariu și scuarul CEC).

„Regenerarea” urbană pe care o face administrația Boc pare a se defini, cu fiecare stradă reabilitată, drept una a țipătorului, a „săritorului în ochi”.

Dacă Ferdinand a fost spoită în nuanțe stridente și alunecoase de roșu și verde, pe Emile Zola au fost plantate atât de multe „țepe”, încât, ca trecător, trebuie să ridici privirea în sus, să nu îți zgârie retina.

Această stradă pare a fi pregătită de un Vlad Țepeș modern pentru un ritual de pedepsire a celor care, de la Revoluție încoace, o ard „faini” pe banul public, prin eterne șantiere finalizate cu o estetică urbană de prost gust.

Care este rostul atâtor țepușe înfipte între noile dale? Nu erau, oare, mai plăcute privirii rondouri cu flori sau alte tipuri de delimitări mai discrete, mai puțin agresive? Întrebări retorice, la care singurul răspuns posibil este: „Atâta s-a putut!”

Țepușele ca țepușele, însă nici cu dalele nu ne este rușine! Astfel arată la doar câteva zile după montare (cum vor arăta peste un an?):

E bine însă că avem acum stații de încărcare pentru bicicletele electrice. Dar câți dintre noi avem biciclete electrice?

Și bănci cu porturi de încărcare prin USB. Câți dintre noi le vom folosi?

Din gură, însă, toate aceste realizări dau bine. Și pe Facebook. Toată țara se poate extazia că e fain la Cluj: „Vedeți, primarul nostru din orașul X nu face nimic, pe când, la Cluj, Boc le pune băncuțe cu USB!”

Clujenii însă nu de băncuțe cu USB au nevoie, ci de parcuri, de parcări, de străzi pe care să poată circula decent cu mașina, nu doar cu bicicleta sau cu trotineta electrică, fiindcă pe vânt și pe ploaie, pe ger și pe zoaie, nu te poți duce la birou cu trotineta.

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *