Editorial

„Pe surse” poți să faci praf pe oricine

E iureș, e scandalul cât casa după numărarea voturilor de la Sectorul 1. Nu e nimic oficial, toate informațiile sunt „pe surse”. „Pe surse”, se spune, Daniel Tudorache de la PSD ar fi avut 1.000 de voturi mai mult decât Clotilde Armand. Dar, tot „pe surse”, mai aflăm și că nu ar fi fost contabilizate toate voturile pentru că un număr însemnat de buletine de vot, nu se precizează câte, ar fi dispărut.

Până la urmă, dacă e să cântărești onest informațiile scurse „pe surse”, tot ce se știe e că nu se știe nimic. De aceea zic, ar fi fost bine ca înainte de a se arunca cu capul înainte și de a declara că Tudorache ar fi fost furat, comentatorii și politicienii să fi așteptat un rezultat oficial de la autoritățile îndrituite a descâlci situația. Să știm mai întâi dacă au fost numărate toate buletinele de vot sau nu. Dacă au dispărut buletine de vot, câte au dispărut? Și, dacă se poate, să aflăm cine le-a făcut dispărute. Că dacă s-au numărat doar o parte dintre buletinele de vot, de aici rezultând diferența aceea de 1.000 de voturi, e ca și cum s-ar fi numărat degeaba, rezultatul fiind irelevant. Cine poate spune în dreptul cărui candidat s-ar fi contabilizat buletinele de vot dispărute? Nimeni. Acele buletine de vot lipsă puteau foarte bine să încline balanța numărătorii în favoarea lui Clotilde Armand, sau să mărească diferența de 1.000 de voturi, să-l scoată pe Tudorache mai furat decât se crede.

Știți cum e treaba asta cu „pe surse”? Vrei să compromiți pe cineva, să decredibilizezi sau, din contra, să acreditezi ceva ce-ți convine, dar nu ai dovezi, o dai cu „pe surse”. O mizerie perversă, care se poate numi oricum numai presă nu. „Pe surse” poți spune orice despre orice sau oricine.

Dacă e pe-așa, atunci și eu pot să spun că, „pe surse”, am aflat că este în desfășurare o operațiunea de compromitere a Clotildei Armand și victimizare a lui Daniel Tudorache, comandată de PSD și executată de divizia de presă a partidului. Tot „pe surse”, aș putea spune că Vasile Dâncu este creierul operațiunii. Pe Vasile Dâncu îl bag la înaintare pentru un plus de credibilitate, pentru că, se știe, îl duce capul la combinații. E omul potrivit în rolul potrivit. Să ne amintim, pe vreme când era în Guvernul Năstase, Dâncu era poreclit Goebbels.

Afirmația aceasta a mea, „pe surse”, ar fi credibilă și pentru că, este de notorietate, PSD și Tudorache nu s-au împăcat niciodată cu pierderea Sectorului 1 și au tot interesul să delegitimeze rezultatul. Apoi, se mai știe, Clotilde Armand a deranjat pe mulți de când a preluat mandatul. Instituții media, diverse firme, angajați ai primăriei au fost deconectați de la teava cu bani la care fuseseră mufați de Tudorache. Deci, motive să fie mătrășită ar fi și mulți ar fi interesați.

Așadar, iată, demonstrația mea ar fi perfect credibilă. Dar nu și neapărat adevărată, pentru că nu este altceva decât rodul imaginației mele. „Pe surse”.

Haideți, prin urmare, ca mai înainte de a-l crede pe Tudorache victima lui Clotilde Armand, să așteptăm rezultatul oficial al anchetei votului de la Sectorul 1. Să credem ce spun faptele, nu ce se spune „pe surse”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *