Din oras

Paza fostei rampe de deșeuri de la Pata Rât costă 17.000 euro pentru o jumătate de an

Consiliul Județean Cluj caută o firmă care să asigure paza fostei rampe de deșeuri de la Pata Rât, închisă în 2019. Deocamdată, va fi angajată o firmă care să asigure doar paza fizică. Urmează să fie asigurate și servicii de supraveghere mai performante, dar nu se precizează când se va întâmpla acest lucru. Până atunci, vor fi plătiți din banii județului 83.000 lei (17.200 euro) pentru o perioadă de șase luni.

Contractul pentru asigurarea serviciilor de pază va fi pentru o perioadă de șase luni (1 februarie 2021 – 31 iulie 2021). Contractul de servicii se va încheia exclusiv pentru paza, protecția și supravegherea amplasamentului prin asigurarea pazei fizice, urmând ca sistemul antiefracție, sistemul video și protejarea aparaturii CCTV, să fie implementate într-o etapă viitoare.

Suprafața depozitului este de 22,5 hectare, are 2,8 milioane metri cubi de deșeuri și 40 de metri înălțime.

„Serviciile de pază trebuie să asigure paza împotriva furturilor și a distrugerii bunurilor (utilaje, construcții), precum și a altor acțiuni producătoare de pagube materiale; asigurarea ordinii publice în interiorul amplasamentului; să asigure paznicului cabină de pază; serviciile de pază cu fost fix/mobil trebuie să fie asigurate în regim de permanență (24 de ore)”, scrie în caietul de sarcini.

Anul acesta, a mai fost constract un contract similar pentru perioada iulie 2020 – ianuarie 2021. Valoarea serviciilor asigurate a fost tot de 83.000 lei.

Consiliul Județean Cluj a avut nevoie de șapte ani pentru închiderea rampei neconforme de deșeuri de la Pata Rât. Costurile la care s-a ajuns pentru închiderea vechii gropi de gunoi au fost de 53 milioane lei, doar din 2017 până la finalul anului trecut. Autoritățile județene au lucrat doi ani ca să construiască un zid de sprijin, să monteze o stație de epurare a levigatului și să planteze niște iarbă pe muntele de gunoi.

În 2010, depozitarea la vechea rampă de gunoi de la Pata Rât a fost oprită. La acea dată, muntele de gunoi era format din 1,9 milioane metri cubi de deșeuri și ocupa o suprafață de 22 de hectare.Teoretic, ar fi trebuit închisă și ecologizată în 2011, dar abia în 2012 au început procedurile de închidere a rampei. Practic nu s-a făcut mare lucru până în 2017, când au început lucrările. În cei doi ani de lucrări, depozitul s-a consolidat prin realizarea a 700 de piloni forați cu diametrul de 0,6 metri și adâncimea de 10 metri. S-a construit și un zid de sprijin cu înălțimea de 3,3 metri și o lățime de 80 cm. Zidul de sprijin a fost necesar din cauză că muntele de gunoi a luat-o la vale și aproape a ajuns în centura ocolitoare a orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *