Din oras

Patru licitații ratate pentru construirea Centrului Cultural Transilvania. Boc le cere consilierilor locali să afle de ce nu vine nimeni la licitații

Proiectul construirii Centrului Cultural Transilvania pe terenul unde se afla vechea cazarmă a orașului bate pasul pe loc din 2011 de când s-a încheiat concursul de soluții. Deși în ultima perioadă au fost organizate patru licitații, nici un investitor nu este interesat. Acest proiect a fost estimat la 300 milioane euro.

Primarul Emil Boc a declarat ieri, în ședința de Consiliu Local, că Centrul Cultural Transilvania urmează să fie construit pe fonduri europene. Rămâne însă problema licitațiilor la care nu se prezintă nimeni. Primăria susține proiectul cu o parte din bani, iar un investitor privat este căutat pentru construirea unei clădiri de birouri/hotel și parking.

“Anul acesta, la fosta cazarmă de pe 21 Decembrie unde vom avea Centrul Cultural Clujean vor începe demersurile de organizare a licitației pe fonduri europene. Așteptăm doar lansarea apelului astfel încât să îl depunem pentru că suntem pregătiți.

În privința concesionării terenului, realizarea parkingului și a clădirii Filarmonicii cred că suntem la a patra încercare de licitație la care nu s-a prezentat nimeni pentru concesionarea terenului de aproximativ 1000 mp pe care să se construiască o clădire de birouri sau un hotel și să aibă parkingul comun pe care urmează să se construiască sediul Filarmonicii”, a spus Boc.

Primarul le-a soliciat consilierilor locali să găsească un răspuns la întrebarea: de ce nu se prezintă nimeni la licitație?

“Vreau să vă cer tuturor pe expertiză economică să vă întâlniți și să vă pronunțați de ce nu vine nimeni pentru asemenea bucată de teren în centrul Clujului, una dintre cele mai scumpe piețe din România? Când e scos la licitație nu se prezintă nici un ofertant”, a afirmat Emil Boc.

În 2011, Primăria a organizat o primă licitație pentru desemnarea unui investitor privat împreună cu care să construiască acest proiect, dar nu s-a prezentat nimeni.

În 2017, după șase ani de stagnare, proiectul a fost relansat. Au urmat licitații în 2019, 2020 și 2021, care au fost anulate din cauză că nimeni nu a fost interesat să intre în parteneriat cu Primăria pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania.