Din oras

Pata Rat, Capitala Europeana a Tineretului. Parodia realizata de un tanar pe versurile imnului "We are the city"

Cluj, Capitala Europeana a Tineretului 2015, a avut, pentru 12 ore, un imn, intitulat “We are the City”, interpretat de Aminda impreuna cu trupele Hazard si Incognito. Imnul a fost lansat la sfarsitul saptamanii trecute, la Casa de Cultura a Studentilor, in fata a 800 de persoane, printre care principele Nicolae al Romaniei, viceprimarul Anna Horvath si subprefectul Dan Codrean. A doua zi, dupa ce au inceput sa apara reactiile civice, clipul a fost retras de pe Youtube. Parodiile dupa acest videoclip, insa, abia acum apar.

Prima parodie a devenit virala in weekend si a strans chiar mai multe vizualizari decat a reusit originalul, in cele cateva ore de viata in online. Un tanar din Cluj vine acum cu o a doua replica la imnul “We are the city”, atat de contestat in online in ultimele zile. Isaac Ionescu, student la Facultatea deTeatru si Televiziune din cadrul UBB Cluj, a inlocuit imaginile cu tineri dansand din videoclip cu unele filmate in Pata Rat. Mai mult, el a scris si o poveste pentru imaginile filmate la groapa de gunoi a orasului, acolo unde locuiesc aproximativ 2.000 de persoane.

Tanarul si-a imaginat ca nu e educat, e bolnav, are un salariu mizer si locuieste la marginea orasului. In plus, are o familie destramata, iar parintii sai au plecat in strainatate pentru a putea supravietui. Cu toate acestea, personajul isi doreste sa ajunga si el la festivalul “Untold”.

“Buna, sunt Isaac si lucrez la negru la o spalatorie auto, pentru 700 de lei pe luna. Imi place clipul, dar nu pot sa zic ca sunt in totalitate de acord cu mesajul sau. De exemplu, eu sunt clujean si nu sunt foarte sanatos; acum o luna, doctorul de la clinica mi-a descoperit un edem pulmonar. De asemenea, nu aveti dreptate ca nu exista nicio pata gri; tocmai am zis ca exista la mine pe plamani.

Pe de alta parte, si cand se sting luminile, sunetul ramane. E sunetul parintilor mei care se cearta din cauza banilor. Ma rog, nu avem electricitate, deci sintagma cu luminile e din nou improprie.

Inca de mic m-a fascinat Opera si am vrut sa o vizitez, dar n-am avut niciodata ocazia, pentru ca e la 76 de strazi distanta, nu la 2, cum zice clipul. E mult de mers din Pata Rat pana in centru.

Totusi, versurile au dreptate la un punct – „on these streets we’re never alone”. Nu numai pe strazi, dar si in casa. Traim patru frati intr-o incapere cu tata.

Si ziceti foarte bine la faza cu dragostea de casa. Maica-mea a plecat o luna din tara ca sa spele veceuri in Anglia, n-a primit salariul si a venit inapoi. Tata a mers la constructii si l-au dat afara cu jumatate de salariu. Mai am si verisori si frati mai mari care au facut la fel, acuma am vazut ca au facut si un documentar despre ei.

Per total, videoclipul este foarte reusit si frumos, am fost uimit sa vad in el cadre cu Cluj-Napoca pe care nu le vazusem in viata mea. Asta probabil si pentru ca munca de 12 ore si comunitatea din care fac parte nu prea sunt favorabile participarii mele la viata citadina.

Cat costa biletul la acest festival? Am venit acum de la donat sange si vreau sa stiu daca are rost sa vand bonurile, poate pun niste banuti deoparte si vin si eu la distractie”, a scris Isaac, intr-un comentariu postat pe Facebook.

Tanarul spune ca a fost inspirat de euforia debordata in clipul „We are the city”, asa ca a facut un clip alternativ care ilustreaza cum e receptat programul „Cluj Napoca – Capitala Europeana 2015” de oamenii din Pata-Rat, zona invecinata Clujului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *