In vizor

"Parteneriatul" dintre Primaria Cluj-Napoca si Untold i-a adus pe comerciantii din Parcul Central in culmea disperarii

O buna bucata din Parcul Central (daca nu chiar tot parcul) va fi inchisa pentru festivalul Untold. La fel a fost si anul trecut, cand mii de clujeni au fost privati pe toata perioada festivalului de singurul parc care mai e cat de cat amenajat, din oras. Anul acesta, organizatorii vor mai mult, asa incat, pregatirile au inceput deja de cateva zile.

Pe Splaiul Independentei deja au inceput sa „rasara” gardurile care vor opri orice persoana sa intre in Parcul Central, pe toata perioada festivalului. Chiar daca cetatenii se pot priva de un spatiu public pe o perioada scurta de timp, Ziar de Cluj se intreaba, totusi, cati bani va da Untold SRL catre Primaria Cluj-Napoca pentru inchirierea unui spatiu public? Vom face, ca de obicei, o solicitare in acest sens. Consideram ca e de bun simt, daca tot nu lasi oamenii in parc, macar sa aduci pe aceasta cale, bani in plus la bugetul orasului. Macar cat sa repari tot ce deja se strica. Am fotografiat cum niste „dorei” au pus gardul de plasa peste gardul viu distrugandu-l.

Pregatirile pentru festival lasa de dorit. Gardul viu a decedat

Lasand la o parte „privatizarea” singurului loc unde oamenii se pot relaxa in Cluj, nu putem sa nu constatam ca organizarea pregatirilor pentru festival lasa de dorit. Daca in timpul festivalului Parcul Central va suferi din cauza mizeriei lasate in urma si a distrugerii spatiului verde, se pare ca nici voluntarii care ajuta la amenajarea spatiului nu sunt mai presus. Zeci de garduri au fost aruncate in scarba pe spatiul verde, distrugandu-l. In cazul de fata, gardul viu, acela care s-a pus din banii contribuabililor, a fost distrus. Ne intrebam pe aceasta cale, oare Primaria va pune un nou gard tot din banii nostrii? Sa fie festivalul UNTOLD un fel de generator de gauri in bugetul local si, implicit, in buzunarele noastre? Ramane de vazut.

gard viu untold

Cat despre tinerii din staff-ul organizatoric, din surse sigure stim ca acestia nu sunt platiti cu zilele. Zeci de tineri fac foame pentru Untold SRL, timp in care Sorin Gadola si Bogdan Buta castiga bani. De ce s-ar angaja cineva in echipa de organizare, nu stim. Probabil promisiunile celor doi sunt suficiente pentru tinerii dornici de un venit in plus.

Primaria si Politia Locala, monstrii care sperie micii afaceristi din parcul Central

Festivalul Untold se va desfasura pe o perioada de 5 zile, si va incepe in data de 4 august. Cu toate acestea, printr-o minune, organizatorii au convins cumva autoritatile locale sa inchida Aleea Stadionului si Splaiul Independentei mai repede cu 5 zile, asa incat, intre 30 iulie si 9 august, traficul va fi ingreunat. Pe ce principiu au inchis atat de repede strazile, nu stim dar vom intreba. Pacat ca intre timp Podul Traian sta in continuare nerefacut, asta pentru ca autoritatile locale au amanat reconstruirea acestuia pana dupa festival, sa nu ingreuneze si mai mult circulatia.

Din pacate, nu doar soferii vor avea de suferit pe durata celor zece zile ci si vanzatorii de inghetata, popcorn, porumb fiert si multe altele, comerciantii de la care cumparam o apa atunci cand suntem insetati, cei care ne coloreaza parcul an de an.

Pentru a vedea ce se va intampla cu ei pe perioada festivalului, am discutat cu ei. Am dat de oameni dezamagiti si revoltati pe Primaria Cluj-Napoca.

Majoritatea dintre ei au cerut expres sa nu popularizam nimic din ceea ce ne spun, de frica sa nu le inchida Primaria afacerile – motiv pentru care am decis sa le protejam numele. Pentru inceput, am discutat cu fetele care vand inghetata. Ni s-a relatat ca au fost abordati de organizatorii Untold, care le-au propus sa ramana acolo pe perioada festivalului, insa au refuzat din cauza ca cerintele impuse de organizatori nu au fost pe placul lor. Am aflat ca, de luni, toti comerciantii din zona vor trebui sa isi ia lucrurile si sa se mute pe platoul Salii Sporturilor. Pentru asta, insa, Primaria nu le va lua bani de chirie dar vor avea de platit o noua taxa pe toata durata celor zece zile in care vor fi relocati. Vom solicita in acest sens un raspuns din partea administratiei locale, pentru a vedea daca s-au semnat contracte noi de inchiriere cu comerciantii pe perioada Untold si ce suma de bani au de platit catre Primarie, comparativ cu chiria pe care o plateau pana acum. La fel, vrem sa stim si cati bani dau cei de la Untold pe toata durata festivalului pentru aceste spatii practic rechizitionate de la comerciantii alungati.

Un domn din zona, vizibil revoltat, ne-a povestit ca el nici macar nu a fost contactat de cei de la Untold si ca, in urma cu o luna, reprezentantii Primariei au venit la el si i-au spus sa se mute pe toata durata festivalului. Nu stie cat va avea de platit catre Prmarie, nu stie nimic, nici ce se va intampla. Stie doar ca maine dimineata trebuie sa se mute la Sala Sporturilor. Ce va fi dupa, Dumnezeu cu mila. Acelasi domn care vinde in Parcul Central de zeci de ani, ne-a povestit ca Primaria s-a razbunat pe el dupa ce, in urma cu ceva timp, a reclamat anumite nereguli in presa, asa ca este satul ca de mere acre de cei din administratia publica locala care, conform afirmatiilor sale, iau decizii dupa cum ii taie capul si ca ii e si frica sa mai spuna ceva, ca sa nu fie din nou mutat. Tot Primaria e cea care, daca comentezi ceva, daca indraznesti sa te plangi, sau sa dai informatii in presa, te inchide sau te muta in locuri slab circulate, fara un motiv anume.

„Sa nu ma dati cu numele in presa. Ne batem cu morile de vant aici. Am patit-o de prea multe ori, de sunt deja satul. A doua zi dupa ce am spus ceva de Primarie, au venit cu politia locala si mi-au dat amenda. Dupa un timp, mi-au spus de la Primare ca trebuie sa ma mut. Toti care se au bine cu Primaria au primit locuri bune in parc iar restul care au comentat au primit cele mai slabe locuri. E plin de gherete cu carnati de o calitate indoielnica sau cu comercianti care se au bine cu Primaria si care au primit locuri bune. Iar celor care comenteaza, vin la noi periodic si ne muta, fara sa motiveze cumva decizia. Eu nu ma mai bat cu ei. Intr-o luna de zile m-am imbolnavit din cauza lor.”

Maine vom trimite catre Primarie, in temeiul Legii 544, cateva intrebari referitoare atat la chiria pe care Primaria a cerut-o organizatorilor Untold pentru inchirierea Parcului Central, cat si la situatia exacta a comerciantilor care sunt de atatia ani, vara de vara, in parc. Facem apel la toti comerciantii care au spatii inchiriate de la Primarie sa prinda curaj si sa vorbeasca. Trebuie sa intelegem ca nu administratia locala face legea in tara asta si mai ales ca orice reprezentant al legii trebuie sa se justifice in fata cetatenilor atunci cand ia o decizie. E inadmisibil ca, in 2016, sa stam neputinciosi si sa nu spunem nimic atunci cand vedem ca drepturile noastre sunt incalcate de catre niste abuzatori din administratia publica locala.

 

Sursa foto harta festival: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *