In vizor

Olimpicii clujeni, batjocoriți de școli, de Inspectorat și de Minister, sunt cazați zilele acestea în tabere cu condiții de penitenciar

Olimpicii clujeni, după ce au muncit un an întreg sau mai mulți ani la rând pentru rezultatele cu care școlile, Inspectoratul și Ministerul se mândresc, sunt batjocoriți în aceste zile într-un mod crunt și de neiertat. 

În perioada 28 iulie – 12 august 2016, Ministerul Tineretului și Sportului organizează proiectul Tabăra Olimpicilor, program dedicat elevilor care au obținut premiile I, II, III și mențiuni la olimpiadele internaționale și premiile I, II și III la olimpiadele naționale, în anul școlar 2015-2016. Taberele se organizează la Centrul de agrement Râul Alb – Reșița și la Centrul de agrement New Paradise din Eforie Sud.

Din bugetul proiectului s-ar fi asigurat cazarea și masa pentru un număr de 33 de tineri și 3 profesori însoțitori din județul Cluj, cu condiția ca aceștia să se fi înscris. Dar ei nu s-au înscris. Pentru că nu au fost anunțați. Inspectoratul Județean Cluj a trimis o circulară școlilor din județ, cu rugămintea ca acestea să își anunțe fiecare elevii, lucru care se pare că nu s-a întâmplat. Doar 13 olimpici, care au aflat din întâmplare despre această tabără, au ajuns zilele acestea în „Tabăra Olimpicilor” organizată la centrul de agrement New Paradise din Eforie Sud. 

„Această este tabăra cu cea mai mare amploare a Direcţiei Tabere şi Agrement şi una dintre cele importante acţiuni ale Ministerului Tineretului şi Sportului în ansamblul lui! Scopul acestui program este recunoaşterea şi recompensarea adevăratelor valori, modele de urmat pentru toţi tinerii, în vederea dezvoltării unei comunităţi ce este posibilă doar prin existenţa unor vârfuri de performanţă, cum sunt olimpicii. 

Prin intermediul programului «Tabăra Olimpicilor» se urmăreşte, de asemenea, dezvoltarea spiritului de echipa prin implicarea participanţilor în activităţi de grup, stabilirea de contacte între olimpicii din ţară pe diferite domenii prin folosirea activităţilor nonformale (workshop-uri, jocuri de rol, concursuri) în vederea realizării un schimb de experienţă şi colaborarea activă pe diferite domenii a tinerilor participanţi, cu scopul de a determina schimbarea societăţii de astăzi, într-o societate de viitor mai bună”, scria ditirambic, cu limbă de lemn comunistă, Ministerul Tineretului și Sportului, pe site-ul oficial, în anii trecuți, pentru că această tabără nu este la prima ediție.

De la Revoluție s-au schimbat generații, au trecut aproape 27 de ani, dar sistemul de învățământ, de la mic la mare, în frunte cu cei care îl conduc, de la directorii de școli, până la șefii de inspectorate și miniștri, a rămas la fel de putred de comunist, la fel de slinos, de grețos și de lipsit de respect față de oameni. 

La fel ca pe vremea lui Ceaușescu, elevii, și nu orice elevi, ci olimpicii, vârfurile învățământului românesc, au fost recompensați pentru munca lor printr-o tabără unde li s-a servit, încă de la sosire, o flegmă între ochi, prin niște condiții de cazare similare cu cele din penitenciar.

8 fete olimpice de la Cluj, împreună cu însoțitoarea de grup, au fost cazate toate în aceeași cameră, unde geamul nu se poate deschide și unde bate soarele de când răsare și până la amiază. Cei 5 băieți olimpici de la Cluj au fost cazați într-un alt pavilion, iar în pavilionul fetelor au fost cazați alți băieți din țară, nicidecum olimpici, băieți cu care fetele de la Cluj trebuie să împartă toaletele și dușurile mixte, care nici măcar nu sunt compartimentate, adică exact ca la pușcărie!

Astfel, cu toate că ministerul promitea, pe site-ul său, „dezvoltarea spiritului de echipă prin implicarea participanților în activități de grup”, se pare că activitățile de grup în care ministerul a reușit să îi implice pe participanți implică doar micțiunea, defecarea și spălatul la comun, care, ne întrebăm, fiind totuși vorba și despre minori, dacă respectă, nu moralitatea, ci chiar legalitatea. 


Nici vorbă, așadar, despre „stabilirea de contacte între olimpicii din țară, în vederea realizării unui schimb de experiență”. Însă, depinde la ce fel de contacte se refereau reprezentanții ministerului, din moment ce dușurile sunt la comun, fete – băieți.

Bianca Roba, mama unei eleve olimpice de la Colegiul Pedagogic din Cluj-Napoca, ne-a sesizat, revoltată, această situație:

„Andrada și restul au ajuns în tabără, condițiile sunt groaznice: toți 9 din Cluj stau într-o cameră, geamul nu se poate deschide, doar se rabatează, o singură fereastră, și aceea spre sud –  nu au, efectiv, aer în cameră!

Din restul județelor, olimpici la fel de puțini, deci situația de la Cluj s-a repetat în toate județele. Magda Hetea s-a hotărât că-și schimbă biletul, pentru că are acordul părinților să călătorească singură și sa vină mai repede. Am să-i fac și eu Andradei, pentru că nu e sigură că va rezista încă 6 nopți fără somn.

De la Pedagogic au mers, la Complexul New Paradise Eforie Sud, Andrada și colega ei, Magda Hetea, dar din Cluj mai sunt încă 6 fete și o doamnă.

Andrada se plânge că sunt condiții groaznice. Condițiile sunt mizerabile, e groaznic să stai 9 oameni într-o cameră în care un geam numai se rabatează și e orientat spre soare și noaptea sunt 35 de grade și nu îl poți deschide! Nici la dușuri nu au niciun pic de intimitate, e ca la pușcărie, câteva capete de duș înșirate deasupra și toată lumea merge și se spală! Nu sunt cabine individuale, e ca la pușcărie, să vedem pe toată lumea ce face! 

În plus, Andrada a crezut că se duce în Tabăra Olimpicilor și o să fie într-o companie de elită, să schimbe idei, gânduri, dar i-au cazat în același loc cu copiii care au plătit pentru ca să meargă în această tabără și cu cei veniți prin programe sociale, deci, nici vorbă să fie o tabără a olimpicilor! Sunt și copii ai căror părinți au plătit bani pentru tabăra asta, plus cazurile sociale, nu numai olimpici. Sunt toți la grămadă. Dacă au vrut să își bată joc de ei, chiar au reușit! 

Andrada mi-a spus să îi trimit o hârtie să se poată întoarce mai repede, pentru că ea nu știe dacă rezistă 6 nopți să nu doarmă, pentru că noaptea trecută, de căldură, a zis că nu s-a putut dormi. 9 persoane, așa cald, și să nu deschizi un geam! Și, în plus, ziua, când pleacă din cameră, nu pot să lase geamul rabatat și ușa deschisă, să se aerisească, pentru că, fiind cazați cu alți copii, din toată țara, care nu sunt în această tabără a olimpicilor, pe care nu îi cunosc, nu pot pleca și să lase ușa deschisă, pentru că mai au telefoane în cameră, bani…

Transportul, trenul, noi l-am plătit, părinții. Și atunci, dacă fetele chiar se întorc mai repede, înseamnă că cei care au organizat această tabără chiar și-au bătut joc și de banii noștri și de copii! Să cheltuiești așa, 150 de lei pe drum, numai ca să vezi marea și să te întorci înapoi… plus lucrurile de care au mai avut nevoie pentru ca să se pregătească. Măcar dacă ne spuneau de la început: astea sunt condițiile, asta vă oferim, dacă vreți, mergeți, dacă nu vă convine, nu mergeți, stați acasă! 

Andrada s-a dus la Tabăra Olimpicilor pentru că a vrut companie selectă. Eu i-am și spus: acolo sunteți olimpici, sunteți câteva zeci de olimpici, scrieți o scrisoare și mulțumiți-i ministrului învățământului pentru ceea ce vă face! E păcat! Copiii ăștia, dacă îi umilești acum, normal că vor pleca! Și ei sunt elita, ei chiar sunt elita!

Mâncarea, deocamdată, a fost bună, pentru că în tabăra asta a fost anul trecut, sau acum doi ani, un accident cu Salmonella, de ajunseseră vreo 20-30 de copii în spital”, ne-a declarat Bianca Roba, mama Andradei, eleva olimpică de la Colegiul Pedagogic din Cluj-Napoca. 

Am contactat-o și pe Andrada Roba, pentru a ne povesti care sunt condițiile din „Tabăra Olimpicilor” sau Tabăra-Penitenciar a Olimpicilor, așa cum ar trebui de fapt să fie numită:

„Aici e groaznic, nu se poate deschide geamul în cameră pentru că nu e făcut să se poată deschide. E făcut să se poată doar rabata.

Toate camerele sunt pe est, aici răsare soarele și bate soarele până la amiază. Ieri, la 7 dimineața, ne-am trezit, că nu mai era aer în cameră. Suntem 9 în cameră, într-un pavilion, într-un complex de camere care sunt pe același hol, și pe băieții noștri de la olimpiadă i-au pus într-un alt pavilion. Problema e că după două ore după ce ne-am cazat noi aici au venit în camerele alăturate copii care nu sunt veniți în Tabăra Olimpicilor, care și-au plătit cazarea sau care sunt din sistemul de asistență socială. Iar dușurile sunt comune, sunt toalete mixte și dușuri mixte – atât pentru fete, cât și pentru băieți. Dacă ne-ar fi lăsat cu băieții din Tabăra Olimpicilor, pe care îi cunoșteam, era ok, pentru că ne înțelegeam cu un program la duș. Dar așa, mergi la duș și pot intra băieții peste tine! Măcar dacă ne puneau cu băieții de la Olimpiadă, cu care ne cunoaștem, să ne înțelegem, să mergem la duș pe rând! Sunt 6 băieți din Cluj, care au fost cazați într-un alt pavilion.

Eu vreau să mă întorc acasă, mai vrea încă o colegă să se întoarcă, nu știu exact cât o să rezistăm aici!”

Așadar, școlile, Inspectoratul Școlar și Ministerul, toată lumea își bate joc! Ministerul pentru organizarea execrabilă, Inspectoratul pentru că și-a trimis circulara cu rugămintea de anunțare a elevilor, iar apoi s-a spălat pe mâini, fără a mai urmări dacă școlile și-au făcut treaba și fără a verifica unde îi trimit pe acești copii.

Le vom scrie luni și reprezentanților ISJ Cluj, Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Educației, pentru a îi întreba cum s-a ajuns la această situație, de ce își bat joc de olimpicii pe care ar trebui să îi respecte, cine, cu nume și prenume, este responsabil de organizarea mizerabilă a acestei Tabere-Penitenciar și când această persoană își va da demisia. 

P.S. Să vă fie rușine, politrucilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *