In vizor

Parlamentarii Clujului si-au uitat alegatorii in interpelari

O simpla accesare a sectiunii Intrebari si interpelari a paginilor Senatului si Camerei Deputatilor dovedeste cate eforturi fac acestia pentru bunastarea judetului si cat de utile sunt intrebarile lor, in cazul in care au fost puse. Multi au uitat complet de problemele din „teritoriu”, ministerele isi paseaza responsabilitatile in privinta putinelor subiecte sensibile ale Clujului abordate, in timp ce altii ridica probleme general valabile, fac copy-paste din presa locala sau nu posteaza deloc. 

Deputatul PNL Elena Uioreanu are o singura mentiune la rubrica Intrebari si Interpelari. Se numeste „Organizarea defectuoasa si participarea dezastruoasa la Targul International de Turism de la Berlin” si ii este adresata lui Florin Nicolae Jianu, Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. 

„Prin prezenta intrebare parlamentara vin sa va atrag atentia daca ati analizat cu atentie brosurile cu care ne-am prezentat ca tara la targul pentru turism de la Berlin. V-am intrebat acest lucru pentru ca am realizat ca nu avem nevoie de nimeni pentru a ne denigra, in masura in care putem si singuri, si chiar cu mai mult succes decat ar reusi niste straini”, scrie ea.

Urmeaza cateva fraze de lamentare pe aceeasi tema, dupa care deputatul marturiseste cum a dibuit „subiectul”.

„Am aflat din presa  clujeana  ca brosura  de prezentare a Romaniei la Berlin a starnit rasul. Noua ar trebui sa ne starneasca plansul, pentru ca e inadmisibil sa acceptati produse facute de mantuiala, pline de greseli  de traducere care duc in derizoriu orice efort real de promovare. De ce spun asta? Va dau doar cateva exemple de perle culese din brosura de promovare a Romaniei: „Die Noroiosi Vulkane”, denumire care nu exista nici in romana, cu atat mai putin in germana, ci un fel de „furculițion”, scrie ea. 

Atat greseala, cat si raportarea la o celebra replica din opera lui Caragiale (care a scris furculision, nu furculiționul deputatului clujean, n. r.) a fost preluata aproape cuvant cu cuvant din gazetadecluj.ro.

Intrebarea adresata ministrului este, dupa cum aflam la final „chiar nimanui nu-i pasa de modul in care tara noastra este prezentata in iulie?”.

Drept raspuns, ministrul interpelat invoca premiile primite de tara noastra la alte targuri de turism si spune ca brosurile au beneficiat de expertiza unor traducatori profesionisti. 

Aurelia Cristea a cerut un pret mai bun pentru verighete si scutirea IT-istilor de impozit

Deputatul Aurelia Cristea a postat anul trecut 9 interpelari, insa nici una nu se refera la probleme locale din Cluj. Intre subiectele abordate se numara „Punerea in vanzare a verighetelor din aur la acelasi pret cu celelalte bijuterii in ciuda diferentei de acciza”, „Bursele acordate medicilor rezidenţi din România” ori „Scutirea de impozit pentru specialistii in IT”.

Deputatii intreaba, deputatii raspund

Cea mai recenta interpelare a deputatului PSD de Cluj Cornel Itu dateaza din 9 decembrie 2014 si se numeste „Consiliere psihologica obligatorie pentru minorii implicati in cazurile de divort”, adresata lui Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei.  Au fost scanate niste coli de dimensiuni inegale si texul este astfel trunchiat. 

„Autoritatile statului au datoria de a interveni, atat ministerul pe care il reprezentati si conduceti, cat si cel al Muncii si Protectiei Sociale, caruia i-am inaintat adresat aceeasi interpelare pentru a include consilierea psihologica de tip verificarea indeplinirii acestei masuri de catre angajatii responsabili in acest sens”, se arata aici. 

Urmeaza o interpelare in care deputatul clujean ii cere ministrului Sanatatii asigurarea fondurilor pentru proteze ortopedice gratuite.

Clujul se regaseste intr-o interpelare in care deputatul cere, intr-un text cu greseli, socoteala pentru lipsa masurilor de infiintare a unui „Centru Antididrog Postcura” in comuna Mica, proiect aprobat de Consiliul Local al comunei inca din 2005. In raspunsul atasat, i se comunica faptul ca legea nu permite alocarea de fonduri pentru acest centru. 

De asemenea, Cornel Itu a mai elaborat o interpelare in care cere fonduri pentru dotari noi si deblocarea posturilor pentru Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, insa i se raspunde ca nu sunt fonduri, posturile se elibereaza in functie de buget si se sugereaza implicarea autoritatilor locale si judetene in acest sens. Raspunsul are parafa ministrului Sanatatii,  este semnat tot de catre un deputat, respectiv Blajut Viorel Ionel. 

Alte luari de pozitie consemnate pe site-ul citat au ca obiect abandonul scolar sau „Responsabilitatea sociala a partenerilor educationali”. 

 6 martie 2013 si se numeste „Pleaca 7, vine 1?. Ii este adresata premierului Victor Ponta se se refera la situatia posturilor blocate in administratia publica locala. Textul este presarat de spatii lipsa ori, dimpotriva, goluri mari intre cuvinte, precum si greseli precum „expreienta ceruta”. 

In total, deputatul clujean a avut 9 interpelari in 2014. Profilul sau de pe site-ul Camerei Deputatilor mai include la Interpelari un document din 5 martie 2013, este o cerere a modului de calcul a „drepturilor de natura salariala a personalului din structura de aparare nationala”. In aceeasi luna, Itu a mai postat o interpelara numita „Continuati discriminarea PDL-ista in privinta sporului de doctorat in invatamantul preuniversitar”?

Intrebari multe, solutii putine

Senatorul PSD Alexandru Cordos are aproape trei pagini de intrebari pe site-ul institutiei. Multe au ca tema proiecte locale: „Perdele forestiere pentru protectia autostrazilor si drumurilor nationale din judetul Cluj”, „Finalizarea constructiei corpului de scoala la Liceul Teoretic ” Octavian Goga” din Huedin”, „Preluarea in domeniul public a municipiului Turda, judetul Cluj a cinematografelor Fox si Tineretului” ori finantarea Spitalului Municipal Turda. O alta intrebare are ca tema soarta Sistemului de Management Integrat al Deseurilor si ii este adresata ministrului Mediului, Atilla Korodi. 

„Domnule ministru, avand in vedere ca promovati un mediu curat si sanatos, va rog sa-mi raspundeti cum veti sprijini demersurile Consiliului Judetean Cluj pentru finalizarea acestui proiect?”, a scris Cordos. 

In raspuns, ministrul arata ca problema este cunoscuta si analizata la nivelul ministerului, dar ca structura nu poate interveni in relatia contractuala dintre beneficiar si operator, iar finantarea va continua in masura ce „se indeplinesc conditiile de eligibilitate pentru finantarea din Programul Operational Sectorial Mediu”. 

La fel de multe intrebari figureaza din 2014 si pe pagina senatorului Alin Tise. Programul Rabla, evaziunea fiscala, masuri de control in industria carnii sau situatia portalului e-romania sunt cateva din subiectele abordate. De la Cluj, Tise a pus problema situatiei juridice a Spitalului CFR, intr-o intrebare adresata ministrului Sanatatii, care i-a raspuns ca unitatea se afla in administrarea Ministerului Transporturilor. De asemenea, in septembrie, senatorul ii semnaleaza aceluiasi ministru defectarea unui angiograf de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj. Replica institutiei este ca aparatul va fi inlocuit „in functie de evolutia procesului bugetar si de posibilitatea de sustinere financiara a costurilor”. 

Postari de forma

Deputatul Mate Andras Levente are doua interpelari postate anul trecut. Una are ca subiect „Hotararile Curtii europene a Drepturilor Omului – Cazurile în care este implicata Romania” si cealalta cazurile de conflict de interese de la procesele de votare din parlament. 

Senatorul Marius Nicoara are exact trei  intrebari postate in 2014. Prima dateaza din 10 februarie si are ca tema „Alocatiile pentru copii”. Alesul clujean cere de la ministrul Muncii marirea cuantumului alocatiilor, si, in mod misterios, raspunsul dateaza din data  28 ianuarie a aceluiasi an: masura este de dorit, dar ar fi in resposabilitatea Ministerului Educatiei. In 17 martie, Nicoara formuleaza aceeasi cerere institutiei indicate, sugerand „derogarea de la lege privind folosinta banilor din Fondul de rezerva bugetara”. Raspunsul a fost negativ, invocandu-se nevoi mai urgente cum ar fi asigurarea combustibilului pentru iarna sau plata angajatilor din institutii de stat. Cea mai recenta intrebare se refera la scolile din Cluj care urmau sa beneficieze de fonduri pentru renovari. 

De asemenea, deputatul PC Ioan Moldovan a postat pe site-ul Camerei Deputatilor sase intrebari, nici una legata de probleme ale Clujului. Intre altele, acesta a cerut sa afle daca studentii pot participa la alegerea rectorului unei universitati, daca se doreste cresterea burselor si a eficientei centrelor de consiliere din unitatile de invatamant superior. Ministerul a postat date din regulament, a asigurat ca bursele se vor asigura in continuare si ca exista intentia eficientizarii centrelor cu pricina. 

Deputatul Steluta Cataniciu a postat in 2014 trei intrebari, toate din 17 mai. Una se refera la numarul copiilor cu dizabilitati din Romania, iar alte doua la stadiul proiectului Spitalului Regional de Urgenta Cluj. Ministerul Sanatatii a formulat raspunsuri in care da asigurari ca totul este in grafic. 
 

Activitate zero sau inutila

In ceea ce il priveste pe deputatul UDMR de Cluj Mate Andras, ultima postare la Intrebari si interpelari dateaza din 2012. Acesta a declarat recent pentru Ziar de Cluj ca realizarile sale pot fi gasite pe site-ul institutiilor la care lucreaza. 

“Anumite proiecte de lege care mi-au fost adoptate si tot ceea ce inseamna activitatea in teritoriu. Pentru mine asta a fost. Si ca am fost ales din nou lider al grupului – asta inseamna ca toti colegii mei au fost de acord cu activitatea mea”, a spus atunci Mate Andras.

Deputatul Adrian Oros are 6 intrebari pe 2014, nici una legata strict de Cluj. Mai mult, el aduce in atentia colegilor memoriul unui cetatean din Ocolis, judetul Alba, legat de niste plati pentru activitati agricole. 

Deputatul PDL Adrian Gurzau nu a postat intrebari si interpelari in 2014. La profilul senatorului UDMR Laszlo Attila, sectiunea de Intrebari si interpelari este inexistenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *