In vizor

Părinții vor să aibă dreptul de a-și ține copiii ACASĂ și cer menținerea educației în sistem HIBRID

Părinții au inițiat mai multe petiții în care au solicitat menținerea predării în sistem hibrid, astfel încât ei să poată decide dacă îi trimit sau nu la școală. Printre cei care au semnat această petiție sunt părinții care au copii cu boli cronice sau părinți care nu vor să riște sănătatea celor din familie care au astfel de boli. 

„Consideram ca este corect si necesar sa se ofere tuturor parintilor optiunea de a alege intre scoala online sau prezenta fizica la scoala. Fiecare familie stie ce probleme de sanatate au membrii familei respective si cu siguranta nu doreste sa piarda pe nimeni anul acesta. De aceea, scoala online ar trebui sa ramana o optiune deschisa pentru acele familii cu probleme de sanatate sau care pur si simplu nu doresc sa isi asume riscuri in aceasta perioada.  Prin aceasta petitie ne dorim ca Ministrul Educatiei sa garanteze parintilor dreptul de a opta pentru scoala online protejand astfel dreptul la sanatate, educatie si viata atat pentru acele familii pentru care virusul ar fi fatal datorita problemelor de sanatate existente cat si pentru familiile care nu doresc asumarea riscului de a se imbolnavi. Domnule ministru, cum puteti sa cereti familiilor din Romania sa isi trimita tot ceea ce au mai pretios, proprii copii, la scoala in contextul actual ? Cum v-ati simti ca parinte sa stiti ca v-ati imbolnavit copilul pentru ca nu ati avut alternative? Cum s-ar simti copilul dvs. daca ar aduce Corona virusul de la scoala acasa si unul dintre parinti ar deceda din cauza lui?, transmit părinții care au intițiat această petiție.

Părinții consideră că elevii sunt expuși deoarece ei sunt prea mici pentru a se putea vaccina și ei vor fi expuși, mai ales că jumătate dintre cadrele didactice au anunțat că nu se vor vaccina. 

„Prin eliminarea totala a predarii in sistem hibrid, indiferent de culoarea scenariului, copiii cu boli cronice grave (astm, diabet, cancer, etc) sunt nevoiti sa aleaga intre o sansa la viata si educatie.Asadar, decizia cinica de reluare fortata a procesului de invatamant pentru ciclul primar, fara a oferi o alternativa celor expusi bolii, nu va face decat sa mareasca inca din primele doua saptamani gradul de infectare in masa, orice decizie ulterioara fiind, ca in toamna anului trecut, una tardiva. In mod traditional, Ministerul Educatiei din Romania nu este in stare sa ofere conditii decente de invatamant elevilor. Salile de clasa sunt improprii, scolile nu au in multe cazuri grupuri sanitare in incinta, iar gradul de igiena este unul precar. Dar mai ales aglomerarea claselor – in care numarul de elevi nu este aproape niciodata mai mic de 30 – va duce, fara indoiala, la un grad de infectare rapid si necontrolat. Solicitam, asadar, pastrarea sistemului hibrid de predare in toate scenariile si baza legala prin care fiecare reprezentant legal al unui minor din clasele primare sa poata sa aleaga daca vrea sau nu sa isi duca fizic la scoala copilul”, au mai transmis părinții.

Ministrul Educației a susțnut că scenariul hibrid nu a dat rezultate, acesta fiind motivul pentru care s-a renunțat la el.

„Experiențele din educație mi-au arătat că nu este eficient și mi se pare mai eficient așa. Unul dintre motivele pentru renunțarea la varianta hibrid este acela că profesorilor le e imposibil să aibă grijă de jumătate de elevi în clasă și de cealaltă jumătate în online, în același timp”, a declarat Ministrul Educației la Digi24.

Ministerul Educației a anunțat că școlile se vor redeschide din 8 februarie în trei scenarii, în funcție de numărul de cazuri de COVID-19 din fiecare localitate. 

Scenariul Verde – incidența sub 1 la mia de locuitori. Toți elevii merg la școală

Scenariul Galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori. Pot participa fizic copiii de la grădiniță, elevii din ciclul primar (clasele 0-IV), și elevii din clasele terminale – VIII, XII, XIII.

Scenariul Roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori. Rămân deschise grădinițele și școlile doar pentru elevii din ciclul primar.

În acest moment, Cluj-Napoca, Gherla și Huedin se află în scenariul roșu, Dej, Turda și Câmpia și scenariul galben. Din cele 81 de localități din județul doar 22 se află în acest moment în scenariul verde, dar desigur lucrurile se pot schimba până în 8 februarie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *