Editorial

În sfârșit, o să dispară PNL!

Rareș Bogdan cântă în aceste zile nu reformarea PNL, ci prohodul acestui partid istoric, ce va dispărea datorită oamenilor mici pe care istoria îi va strivi ca pe niște gândaci de bucătărie internă, fiindcă aceasta este singura amplitudine pe care o mai au în prezent „urmașii” închipuiți ai Brătienilor: cea de gândaci de bucătărie și de mânării interne, de lupte intestine pentru puterea și privilegiile personale și de grup organizat restrâns.

După pierderea alegerilor parlamentare de anul trecut, Ludovic Orban și-a pierdut scaunul de prim-ministru, a pierdut negocierile cu partidele care au format noului guvern (USR PLUS și UDMR), care au „furat” de la PNL ministere cheie (bănoase), iar acum Ludovic Întâi este pe cale să piardă și funcția de președinte de partid.

Orban însă nu se va da dus fără luptă, iar luptele interne, care vor genera declarații belicoase, vor măcina partidul oricum măcinat, în ochii populației, de lupta pierdută cu coronavirusul, de măsurile luate în pandemie, care au atacat mai mult veniturile românilor decât epidemia.

Potrivit unei analize g4media.ro, planul europarlamentarului Rareș Bogdan de a reforma PNL s-ar baza „pe sprijinul a doi lideri liberali importanți în plan politic-administrativ, care se bucură de mare credit din partea electoratului din comunitățile lor”.

Primarul Clujului, Emil Boc, și Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, ar fi cei în care își pune încrederea Rareș Bogdan. Și nu numai. Conform surselor g4media.ro, Emil Boc, măsurat într-un sondaj intern, s-ar clasa pe primul loc la capitolul încredere, fiind cotat cu 27%. În urmă cu un deceniu, după tăierea salariilor bugetarilor (și nu numai), încrederea în Emil Boc era de numai 5%.

Rezultatele la sondaje însă depind și de cine pe cine întreabă. Dacă i-am întreba pe clujeni, încrederea în Emil Boc ar fi probabil de peste 70%. La nivel național însă, cine l-ar vota președinte pe Emil Boc? Fiindcă asta ar fi, potrivit speculațiilor din spațiul public, adevărata miză. Viitorul președinte PNL ar urma să devină și candidatul formațiunii agonizante la alegerile prezidențiale.

Însă, mai e mult până departe și deocamdată Orban trebuie săpat la temelie, pentru a putea fi înlocuit de la cârma partidului. Iohannis însă nu e Băsescu, să-i fie Boc buzdugan, nici contextul nu e unul favorabil pentru liberalii care conduc într-o coaliție în care USR PLUS de abia așteaptă să le mănânce ficații.

Prin urmare, Emil Boc joacă deocamdată inteligent și-și vede de treabă.

Potrivit g4media.ro, „primarul Emil Boc a declarat că nu are în prezent nicio funcție în PNL și că nu își dorește nicio funcție la viitorul congres al partidului și este de părere că discuția despre problemele interne din PNL ar trebui să se oprească în spațiul public, spunând că o continuare a acesteia ar fi ceva ineficient”.

Mai impulsiv din fire, Alin Tișe, președintele liberal al CJ Cluj, s-a lansat astăzi în declarații agresive, înfierându-și public propriul partid, spunând ceea ce, practic, noi știam deja, dar el nu ar fi recunoscut, dacă i-am fi spus-o noi:

„Vreau oameni mai performanți politic în fruntea partidului!

În toate funcțiile.

Oameni care s-au bătut și au câștigat bătălii electorale la vot direct în fața cetățenilor.

Oameni care s-au validat politic și administrativ de-a lungul timpului, nu oportuniști, povestitori obosiți, politicieni de paie, oameni fără caracter.

Oameni care au ceva concret de arătat și de spus.

Nu oameni pe care nu îi votează nici propria lor familie.

Nu oameni care stau la vânătoare de scaune și oscioare.

Nu mă va putea conduce nimeni, niciodată, inferior politic.

Sunt deja de prea mulți ani în politică, am muncit enorm și nu mai accept incompetenți și incapabili să mă conducă.

Cum să reformezi o țară cu un partid nereformat condus de indivizi, unii dintre ei fără valoare politică, combinagii (dar bine orientați în gașca care trebuie sau susținuți de cine trebuie!)?!

Unii se urcă în aceste funcții, considerând ca le-au adus de acasă, de la mama lor, iar apoi doar cu SMURD-ul mai poți să îi dai jos.

Demisia lui Ludovic Orban nu e destul.

Demisia tuturor acelora care au girat prin vot deciziile luate în BPN al PNL se impune.

Dar, tocmai pentru că unii sunt politicieni  autentici, nu mă aștept ca cineva să demisioneze sau să-și recunoască vreo responsabilitate.

Dragi colegi, cred că noi, cei mulți din partid care nu am participat la luarea deciziilor în PNL, suntem responsabili că i-am lăsat să ne conducă în acest mod.

Și tot noi va trebui sa demisionăm.

Da, mă gândesc!”

Practic, liderii PNL au început să arunce cu rahat în ventilatorul care este îndreptat electoral spre ei. Se vor mânji toți, oamenii îi vor auzi, vor strâmba din nas că pute, iar la alegeri vor vota altceva. Unii PSD, alții, probabil, USR sau AUR.

Până la urmă, toți liderii PNL vor fi demiși de popor, la următoarele scrutine, dacă poporul acesta român mai are un dram de înțelegere a lumii în care trăim. Și mai are. Chiar dacă vede ca alternativă AUR și alte materiale cu care este poleită tinicheaua politicii românești.

Că va fi în frunte Orban reales sau că la congres va ieși președinte de partid Cîțu, Bogdan, Boc sau oricare altul, problema pe viitor va fi că liberalii nu vor mai prea avea nici mulți „coledzi”, nici partid. Luptele interne, proasta gestionare a pandemiei, scumpirile care vor veni, veniturile înghețate sau tăiate de tot ale populației ar putea pune cruce definitiv PNL. Și e mai bine să fie așa, să dispară PNL din actualitate, să rămână un mare partid istoric, cu un final mic. Pentru că prea s-au aciuat în el, în ultimele decenii, toți ariviștii, escrocii și incompetenții neamului. Care, potrivit politicilor liberale, iau de la săraci și dau la bogați. Apoi dau vina pe PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *