Vocea ta

Părinții reclamă din nou condițiile infecte în care învață elevii de la Colegiul Coșbuc, „prizonieri” în clădirea Colegiului Tehnic Anghel Saligny

Părinții au reclamat în mod repetat către Ziar de Cluj condițiile insalubre în care învață copiii lor, elevi ai Colegiului Național „Georghe Coșbuc”, ce funcționează provizoriu și în clădirea Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”.

Din anul 2017, o parte dintre elevii de la Coșbuc au fost mutați în alte unități, până la finalizarea lucrărilor de consolidare și de renovare a vechii clădiri a colegiului.

Când se va termina șantierul însă este greu de estimat, inaugurarea clădirii modernizate lăsându-se așteptată din vara anului trecut. Nu a fost să fie, iar viceprimarul Dan Tarcea a repromis finalizarea pentru decembrie 2019, ceea ce nu s-a întâmplat. Ovidiu Câmpean, director în cadrul Direcţiei de Dezvoltare Locală şi Management Proiecte din Primărie a anunțat recent un nou termen de finalizare, pentru luna martie a acestui an. Părinții, însă, și-au pierdut speranța și apelează la Ziar de Cluj.

În luna noiembrie a anului 2019, un părinte ne-a sesizat mizeria și păduchii din școală, iar în ianuarie 2020, un alt părinte a reclamat mirosul puternic de canalizare din sălile de clasă, care îi cauzează dureri de cap copilului lui, lipsa hârtiei igienice din grupurile sanitare și mizeria greu de suportat din Saligny, care pare a fi un laitmotiv al declarațiilor părinților.

Citiți și: Mizerie și păduchi într-o școală din Cluj-Napoca, reclamate de un părinte

Elevi clujeni care învață în miros de canalizare și merg la școală cu hârtia igienică în ghiozdan

Acum, în februarie, părinții au revenit cu o nouă sesizare adresată Ziar de Cluj:

„Stimata redactie, va scriu, deoarece nu stiu cui altcuiva sa ma (ne) adresez!

Sunt mama unui copil de 10 ani, elev al Colegiului G. Cosbuc, sau mai bine zis, prizonier al cladirii A Saligny, de trei ani de zile! Nu ma leg aici de promisiunile desarte ale conducerii, din 6 in 6 luni, cum ca ne mutam inapoi in cladirea colegiului, nici de mizeria crasa sau conditiile de rahat din cladirea Saligny, despre care si dvs. ati mai scris, dar care persista, iar copiii nostri invata intr-un mediu demn de o tara din lumea a treia, fara sapun, hartie igienica, cu canalizarea inundand sistematic, femei de serviciu care spala (cand au chef, sa ne intelegem!) cu aceeasi galeata cu apa si mop, din baia de sus, pana in clasele de jos!

Acum situatia s-a agravat, in conditiile epidemiei de gripa, ce a cuprins tara noastra. Din ianuarie, prezenta la cursuri este de pana in 50%, copiii cad bolnavi pe capete, nimeni nu ia masuri, nici macar de igiena.

Parintii anunta cadrele didactice ca au copii bolnavi de gripa, nimeni nu face o statistica in acest sens. In urma articolului publicat de dvs. cu noile reguli impuse de Min. Sanatatii (comunicat ce era normal sa ne fie prezentat de conducerea colegiului, nu sa aflam din presa), clasa noastra, si chiar multe altele din cladire, are mai mult de 3 cazuri de gripa confirmate si prezenta de aproape 40% in ultima saptamana.

In conditiile in care alte scoli se autosesizeaza, se inchid si fac dezinfectii prin DSP, colegiul nostru se face ca ploua, invatatorii se trag pe …, chiar daca noi am cerut suspendarea, inchiderea acestei cladiri infecte, si ne spun cata birocratie este pana trimit ei adeverintele noastre la cabinet, cabinetul conducerii, conducerea se mai gandeste, apoi trimite eventual la DSP, si apoi asteptam un deznodamant!! Toate astea pe sanatatea copiilor nostri, de care nu se sinchiseste nimeni, e mai importanta poleiala, decat sa recunoastem ca Saligny e un focar imens de boala si mizerie!

Daca directorul nostru ar avea curaj, maine dimineata s-ar autosesiza, ar suspenda pe propria raspundere si abia apoi ar porni demersul birocratic, ca temei legal si mai ales MORAL are! Ei, dar cum sa recunosti ca la tine in ograda e mizerie? Stiti ca am avut si paduchi la mai multe clase? Mi-e si rusine sa spun asta in anul 2020, dar intr-atat de precara este igiena in Saligny!

Sunteti ultima noastra speranta, repet, poate scrieti un articol in acest sens, cat de repede, timpul trece pe sanatatea copiilor! Va garantez ca orice parinte intrebati, va spune acelasi lucru ce am scris eu”, ne-a transmis o mamă, care ne-a rugat să nu îi publicăm numele, din teama de a nu suferi represalii la școală fetița ei.

Ziar de Cluj a sesizat Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, Inspectoratul Școlar Județean, Primăria municipiului Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” și Colegiul Național „George Coșbuc” asupra reclamației primite. Vom reveni cu reacțiile autorităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *