In vizor

Părinții ai căror copii nu au intrat la creșă contestă criteriile după care se face departajarea copiilor

Sunt aproape 1000 de copii care nu au intrat la o creșă de stat în acest an, iar părinții sunt deciși să depună contestații. Principala lor nemulțumire vizează criteriile de departajare a copiilor, cele pe baza cărora se obțin punctajele.

Astfel, aceștia aduc în discuție HG1252/2012, art. 21, alin. 5 care menționează că: este interzis refuzul înscrierii copiilor în unităţile care oferă servicii de educaţie antepreşcolară pe criterii discriminatorii bazate pe: rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă, infectarea HIV ori apartenenţa la o categorie defavorizată.

De asemenea, în Convenția Universală a Drepturilor Copilului, republicată (Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 314 din 13 iunie 2001), art 28, alin. 1 se precizează:

Statele părţi recunosc dreptul copilului la educaţie şi, în vederea asigurării exercitării acestui drept în mod progresiv şi pe baza egalităţii de sanse, în special, statele membre vor avea obligaţia  de a asigura învăţământul primar obligatoriu şi gratuit pentru toţi.

Astfel, părinții vor contesta:

1. Modalitatea discriminatorie de acordare a punctajului si implicit acceptare a copiilor la cresa, pe criterii de categorie sociala si familiala, in timp ce legea specifica acest criteriu ca fiind discriminator.
2. Incalcarea drepturilor copiilor la educatie timpurie. Toti copiii au drepturi egale, insa in cazul de fata, doar unui numar de 637 de copii le-au fost respectate aceste drepturi. Pentru restul au fost incalcate/ignorate.
3. Nepunerea la dispozitie, anual, a unui numar suficient de locuri pentru toate cererile depuse.
4. Necorelarea acestui numar anual de locuri disponibile in crese cu acordarea de autorizatii de contructie pe teritoriul Municipiului Cluj-Napoca, astfel ca numar locuitorilor creste neproportional cu numarul de locuri/crese infiintate.
5. Aplicarea neuniforma a masurilor prevazute de Ordinul 1076/4518/3936/2020 , intre crese si gradinite, astfel incat la gradinite locurile nu au fost reduse la jumatate, in timp ce la crese, da.

Părinții consideră că în acest moment dacă familia are un singur copil, fără probleme de sănătate, șansele de a obține un loc la creșă sunt foarte mici. 

„Creșele nu sunt sunt pârghii de asistare socială, sunt un drept al tuturor copiilor, in egală măsură. Și toți părinții lor au dreptul să muncească, in egală măsură. Ori se modifică legea maternității și se prelungește până la 3 ani, ori se fac locuri suficiente in creșe”, argumentează o mămică, cea care a inițiat acest demers.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *