In vizor

Părinții ai căror copii nu au intrat la creșă contestă criteriile după care se face departajarea copiilor

Scris de 868

Sunt aproape 1000 de copii care nu au intrat la o creșă de stat în acest an, iar părinții sunt deciși să depună contestații. Principala lor nemulțumire vizează criteriile de departajare a copiilor, cele pe baza cărora se obțin punctajele.

Astfel, aceștia aduc în discuție HG1252/2012, art. 21, alin. 5 care menționează că: este interzis refuzul înscrierii copiilor în unităţile care oferă servicii de educaţie antepreşcolară pe criterii discriminatorii bazate pe: rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă, infectarea HIV ori apartenenţa la o categorie defavorizată.

De asemenea, în Convenția Universală a Drepturilor Copilului, republicată (Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 314 din 13 iunie 2001), art 28, alin. 1 se precizează:

Statele părţi recunosc dreptul copilului la educaţie şi, în vederea asigurării exercitării acestui drept în mod progresiv şi pe baza egalităţii de sanse, în special, statele membre vor avea obligaţia  de a asigura învăţământul primar obligatoriu şi gratuit pentru toţi.

Astfel, părinții vor contesta:

1. Modalitatea discriminatorie de acordare a punctajului si implicit acceptare a copiilor la cresa, pe criterii de categorie sociala si familiala, in timp ce legea specifica acest criteriu ca fiind discriminator.
2. Incalcarea drepturilor copiilor la educatie timpurie. Toti copiii au drepturi egale, insa in cazul de fata, doar unui numar de 637 de copii le-au fost respectate aceste drepturi. Pentru restul au fost incalcate/ignorate.
3. Nepunerea la dispozitie, anual, a unui numar suficient de locuri pentru toate cererile depuse.
4. Necorelarea acestui numar anual de locuri disponibile in crese cu acordarea de autorizatii de contructie pe teritoriul Municipiului Cluj-Napoca, astfel ca numar locuitorilor creste neproportional cu numarul de locuri/crese infiintate.
5. Aplicarea neuniforma a masurilor prevazute de Ordinul 1076/4518/3936/2020 , intre crese si gradinite, astfel incat la gradinite locurile nu au fost reduse la jumatate, in timp ce la crese, da.

Părinții consideră că în acest moment dacă familia are un singur copil, fără probleme de sănătate, șansele de a obține un loc la creșă sunt foarte mici. 

„Creșele nu sunt sunt pârghii de asistare socială, sunt un drept al tuturor copiilor, in egală măsură. Și toți părinții lor au dreptul să muncească, in egală măsură. Ori se modifică legea maternității și se prelungește până la 3 ani, ori se fac locuri suficiente in creșe”, argumentează o mămică, cea care a inițiat acest demers.
 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 9 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 12 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 12 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 16 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 16 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 17 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 17 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 18 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 19 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 19 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției