In vizor

Părinții ai căror copii nu au intrat la creșă contestă criteriile după care se face departajarea copiilor

Scris de 868

Sunt aproape 1000 de copii care nu au intrat la o creșă de stat în acest an, iar părinții sunt deciși să depună contestații. Principala lor nemulțumire vizează criteriile de departajare a copiilor, cele pe baza cărora se obțin punctajele.

Astfel, aceștia aduc în discuție HG1252/2012, art. 21, alin. 5 care menționează că: este interzis refuzul înscrierii copiilor în unităţile care oferă servicii de educaţie antepreşcolară pe criterii discriminatorii bazate pe: rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă, infectarea HIV ori apartenenţa la o categorie defavorizată.

De asemenea, în Convenția Universală a Drepturilor Copilului, republicată (Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 314 din 13 iunie 2001), art 28, alin. 1 se precizează:

Statele părţi recunosc dreptul copilului la educaţie şi, în vederea asigurării exercitării acestui drept în mod progresiv şi pe baza egalităţii de sanse, în special, statele membre vor avea obligaţia  de a asigura învăţământul primar obligatoriu şi gratuit pentru toţi.

Astfel, părinții vor contesta:

1. Modalitatea discriminatorie de acordare a punctajului si implicit acceptare a copiilor la cresa, pe criterii de categorie sociala si familiala, in timp ce legea specifica acest criteriu ca fiind discriminator.
2. Incalcarea drepturilor copiilor la educatie timpurie. Toti copiii au drepturi egale, insa in cazul de fata, doar unui numar de 637 de copii le-au fost respectate aceste drepturi. Pentru restul au fost incalcate/ignorate.
3. Nepunerea la dispozitie, anual, a unui numar suficient de locuri pentru toate cererile depuse.
4. Necorelarea acestui numar anual de locuri disponibile in crese cu acordarea de autorizatii de contructie pe teritoriul Municipiului Cluj-Napoca, astfel ca numar locuitorilor creste neproportional cu numarul de locuri/crese infiintate.
5. Aplicarea neuniforma a masurilor prevazute de Ordinul 1076/4518/3936/2020 , intre crese si gradinite, astfel incat la gradinite locurile nu au fost reduse la jumatate, in timp ce la crese, da.

Părinții consideră că în acest moment dacă familia are un singur copil, fără probleme de sănătate, șansele de a obține un loc la creșă sunt foarte mici. 

„Creșele nu sunt sunt pârghii de asistare socială, sunt un drept al tuturor copiilor, in egală măsură. Și toți părinții lor au dreptul să muncească, in egală măsură. Ori se modifică legea maternității și se prelungește până la 3 ani, ori se fac locuri suficiente in creșe”, argumentează o mămică, cea care a inițiat acest demers.
 ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Din oras
  ATENȚIE FEMEI, un individ împarte palme aleatoriu pe strada Barițiu, lângă Skate park și cafeneaua Form. Poliția locală e nicăieri, savurează prima de osânză de la primarul Emil Boc
 • Acum 9 hours In vizor
  PROTECȚIA POLITICĂ NU ȚINE DE PRICEPERE ÎN AFACERI: Afacerea imobiliară a fostul cameraman al primarului Boc, între insolvență și facturi de milioane de lei neachitate
 • Acum 9 hours Din oras
  Incendiu în parcul Industrial Tetarom. Focul a cuprins celula electrică din incinta unei hale iar doi bărbați au suferit arsuri și au fost transportați la spital
 • Acum 9 hours FOTOGRAFILA
  Parcat pe trotuar, coborând din mașină de lux, Boc ne anunță că pietonii sunt prioritari
 • Acum 13 hours Politica
  Ajutor în valoare de 2.000 de lei pentru mamele și nou-născuții din familiile vulnerabile
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Trăiască inflația! Antreprenorul și corporatistul, mult mai bogați în 2022, camuflează bucuria simulând îngrijorare fața de 2023”
 • Acum 1 day General
  ROMÂNIA AFACERILOR DE CUMETRIE: Cele 600 de mașini de poliție reprezintă 25% din suma contractelor din ultimii 7 ani câștigate de Automobile Bavaria cu instituții publice. Record în 2022: contracte în valoare de 223 de milioane de lei
 • Acum 1 day Din oras
  De ce OSĂ devină strada Spiru Haret pietonală de Săptămâna Europeană a Sportului? Ca să vedem cum OSĂ arate după modernizarea pe care OSĂ o facă Nord Conforest S.A. Să n-arate ca ”Pădurea Clujenilor”…..
 • Acum 1 day Din oras
  Cum vă preziceam de dimineaţă: a apărut Emil Boc pe calul alb al împăcării şi toleranţei, să ne zică chestii înţelepte. Emil Boc: “Sunt convins că meciul dintre U și CFR Cluj va fi un MODEL de fair-play”
 • Acum 1 day Rautacisme
  Începe Săptămâna Europeană a Sportului. OSĂ avem parte de multe poze cu polisportivul Emil Boc: la paletă, la 100 metri cartofi în poală, la şut cu mingea, stop pe piept, preluat cu capul şi apărat de Însuşi El în poartă
 • Acum 1 day PubliNews
  Sezonul Movie Nights se încheie cu filmele „Invictus” și „Free Guy”. Luni, bucură-te în premieră de festivalul SoNoRo, în Iulius Parc!
 • Acum 1 day In vizor
  Comunicare de noaptea minţii a conducerii U Cluj: În timp ce afirmă că CFR Cluj nu are ce căuta pe gazonul de la Cluj Arena (pe care nici ei nu au ce căuta când UNTOLD arestează oraşul), afirmă că e nevoie de (probabil) dialog în acest “oraș multicultural care are nevoie, mai mult decât oricând, de toleranță, înțelegere”…
 • Acum 2 days In vizor
  UN MILION DE EURO pentru reabilitarea a 5000 de mp “de parc” în Piaţa 14 iulie. OSĂ avem din nou dală de la Videanu? Că afacerea a fost adjudecată de cumătrocraţia PD-L din PNL Cluj
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE