Din oras

Parcul Armătura, cuib de boschetari sportivi. Baza sportivă din vecinătate, roasă de rugină și năpădită de buruieni – FOTO

Scris de 613

Ați văzut vreodată un teren de baschet rotund și cu un singur coș? Dar teren de tenis din beton, cu smocuri de buruieni și corcodușe? Dar teren de fotbal cu ierburi de jumate de metru și tribune ruginite? Dar boschetari care fac sport la prânz, echipați în trening? Toate aceste întrebări își găsesc răspunsul în Parcul Armătura și Baza Sportivă Armătura de pe strada Oașului.

Situația este de râsul plânsul. Mai degrabă de plâns dacă ne gândim că de ani buni nici Primăria Cluj-Napoca, nici societatea Armătura în proprietatea căreia se află baza sportivă nu au făcut nimic. În cazul parcului, lucrurile sunt relativ simple pentru că nu este nevoie de cine știe ce amenajări. Zona în sine este foarte generoasă – pe malul Someșului, cu copaci și vegetație bogată. Lipsesc niște locuri de joacă la nivelul anului 2018, câteva alei și bănci care să nu fie model anii ’50. Puținii oameni care vizitează Parcul Armătura sunt mulțumiți că cel puțin locul este curat, dar consideră că totuși niște amenajări nu ar strica.

“Parcul este foarte frumos în ideea în care este înconjurat de mulți copaci, este ferit de circulație și cred că asta caută cel mai mult părinții – să fie în siguranță copiii. Îmbunătățiri se pot aduce multe. De exemplu, lipsește un loc de joacă cu nisip. Cel puțin, întreținerea lui este ok. Nu ar strica să se facă și o mediatizare a acestuia, în ideea în care se dezvoltă foarte mult și zona Oașului unde sunt ansamblurile de blocuri”, este de părere Adela Chelnea, o locuitoare din zonă.

Dacă rezidenții din vecinătate sunt o raritate în Parcul Armătura, oamenii străzii par să se simtă ca acasă. Ziua în amiaza mare trebuie să își umple și ei timpul cu ceva, așa că folosesc băncile și copacii pe post de aparate de fitness. Dacă ar avea o minge, ar putea juca și baschet la terenul din mijlocul parcului. Unde ar mai avea așa oportunitate să joace baschet pe un teren rotund cu un singur coș?

În caz că ajungeți în Parcul Armătura trebuie să vă minunați și de ruinele pe care le puteți vedea la doar câțiva metri de terenul de baschet. Acestea sunt un mister. Să fie Napodava sau Clujdava? Poate Primăria ar trebui să le protejeze că nu se știe niciodată ce valoare istorică vor căpăta. Până una alta dau semne că vor fi năpădite de vegetație. Deja au început să crească mușchi și iarbă pe ele.

Baza Sportivă este păzită vajnic de un angajat al societății Armătura care locuiește într-o clădire care abia se mai ține în poziție verticală. Atât de bine este păzită că gardurile sunt rupte, iar lacătul de la intrarea principală nu își mai are rostul din moment ce plasa din sârmă este spartă peste tot. Nu știm ce păzește din moment ce totul este o ruină? Din tribune bate doar vântul nepăsării, vestiarele sunt ruginite și mâzgălite, pe teren cresc ierburi și plante înalte de aproape un metro, iar pe margine sunt corcoduși și nuci.

Dacă proprietarii și administratorii parcului și ai bazei sportive nu fac nimic, un grup de voluntari trezesc zona la viață an de an. Vorbim despre inițiatorii proiectului Someș Delivery.

“În weekend o să activăm acest loc din mai multe puncte de vedere. Unul se referă la intervenții mici pe care le-am făcut și care arată că malurile pot fi folosite altfel și accesibilitatea spre apă este ușurată. Vom avea activități pentru copii, dar și pentru oameni maturi, cum ar fi concerte, spre seară. Vor fi și instalații, plus evenimente culturale, în fiecare zi, sâmbătă și duminică”, a declarat Marius Moga, arhitect și coordonator Someș Delivery 2018.

Echipa de bază a Someș Delivery este formată din opt persoane plus 20 de voluntari. Mai există și colaboratori plus persoane fizice pe partea culturală, în total fiind implicate aproximativ 40 de persoane.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 4 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 6 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 6 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 6 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 7 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 9 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 9 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 9 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 10 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 10 hours Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
 • Acum 11 hours Politica
  UN STAT ”ÎN FOAME”, MĂREȘTE AMENZILE: Din 20 august, amenzi drastice la lipsa rovignetei, de până la 11.900 de lei”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE