Din oras

Parcul Armătura, cuib de boschetari sportivi. Baza sportivă din vecinătate, roasă de rugină și năpădită de buruieni – FOTO

Scris de 613

Ați văzut vreodată un teren de baschet rotund și cu un singur coș? Dar teren de tenis din beton, cu smocuri de buruieni și corcodușe? Dar teren de fotbal cu ierburi de jumate de metru și tribune ruginite? Dar boschetari care fac sport la prânz, echipați în trening? Toate aceste întrebări își găsesc răspunsul în Parcul Armătura și Baza Sportivă Armătura de pe strada Oașului.

Situația este de râsul plânsul. Mai degrabă de plâns dacă ne gândim că de ani buni nici Primăria Cluj-Napoca, nici societatea Armătura în proprietatea căreia se află baza sportivă nu au făcut nimic. În cazul parcului, lucrurile sunt relativ simple pentru că nu este nevoie de cine știe ce amenajări. Zona în sine este foarte generoasă – pe malul Someșului, cu copaci și vegetație bogată. Lipsesc niște locuri de joacă la nivelul anului 2018, câteva alei și bănci care să nu fie model anii ’50. Puținii oameni care vizitează Parcul Armătura sunt mulțumiți că cel puțin locul este curat, dar consideră că totuși niște amenajări nu ar strica.

“Parcul este foarte frumos în ideea în care este înconjurat de mulți copaci, este ferit de circulație și cred că asta caută cel mai mult părinții – să fie în siguranță copiii. Îmbunătățiri se pot aduce multe. De exemplu, lipsește un loc de joacă cu nisip. Cel puțin, întreținerea lui este ok. Nu ar strica să se facă și o mediatizare a acestuia, în ideea în care se dezvoltă foarte mult și zona Oașului unde sunt ansamblurile de blocuri”, este de părere Adela Chelnea, o locuitoare din zonă.

Dacă rezidenții din vecinătate sunt o raritate în Parcul Armătura, oamenii străzii par să se simtă ca acasă. Ziua în amiaza mare trebuie să își umple și ei timpul cu ceva, așa că folosesc băncile și copacii pe post de aparate de fitness. Dacă ar avea o minge, ar putea juca și baschet la terenul din mijlocul parcului. Unde ar mai avea așa oportunitate să joace baschet pe un teren rotund cu un singur coș?

În caz că ajungeți în Parcul Armătura trebuie să vă minunați și de ruinele pe care le puteți vedea la doar câțiva metri de terenul de baschet. Acestea sunt un mister. Să fie Napodava sau Clujdava? Poate Primăria ar trebui să le protejeze că nu se știe niciodată ce valoare istorică vor căpăta. Până una alta dau semne că vor fi năpădite de vegetație. Deja au început să crească mușchi și iarbă pe ele.

Baza Sportivă este păzită vajnic de un angajat al societății Armătura care locuiește într-o clădire care abia se mai ține în poziție verticală. Atât de bine este păzită că gardurile sunt rupte, iar lacătul de la intrarea principală nu își mai are rostul din moment ce plasa din sârmă este spartă peste tot. Nu știm ce păzește din moment ce totul este o ruină? Din tribune bate doar vântul nepăsării, vestiarele sunt ruginite și mâzgălite, pe teren cresc ierburi și plante înalte de aproape un metro, iar pe margine sunt corcoduși și nuci.

Dacă proprietarii și administratorii parcului și ai bazei sportive nu fac nimic, un grup de voluntari trezesc zona la viață an de an. Vorbim despre inițiatorii proiectului Someș Delivery.

“În weekend o să activăm acest loc din mai multe puncte de vedere. Unul se referă la intervenții mici pe care le-am făcut și care arată că malurile pot fi folosite altfel și accesibilitatea spre apă este ușurată. Vom avea activități pentru copii, dar și pentru oameni maturi, cum ar fi concerte, spre seară. Vor fi și instalații, plus evenimente culturale, în fiecare zi, sâmbătă și duminică”, a declarat Marius Moga, arhitect și coordonator Someș Delivery 2018.

Echipa de bază a Someș Delivery este formată din opt persoane plus 20 de voluntari. Mai există și colaboratori plus persoane fizice pe partea culturală, în total fiind implicate aproximativ 40 de persoane.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Rautacisme
  Emiluț, reacție de curtea din dos a grădiniței la declarațiile lui Drulă: ”Trebuie ţinut departe de Cluj”
 • Acum 8 hours Politica
  Drulă s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent și paralel cu proiectele mari de infrastructură. Cum va da Boc de gard metroul și centura metropolitană?
 • Acum 8 hours Rautacisme
  Clujul devine și mai ”smart” prin amplasarea a 4 toalete inteligente „în zonele turistice intens frecventate și în spațiile de agrement” din Piața 1 Mai, str. Bucium, Piața Mărăști și Parcul Detunata
 • Acum 10 hours Politica
  ”DOSARUL CU ȘINĂ” PRIMEȘTE O LOVITURĂ: Documentele financiar-contabile nu vor mai trebui arhivate 50 de ani, ci doar 5 ani. Legea a fost promulgată
 • Acum 10 hours Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 11 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 11 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 12 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 12 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 14 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 15 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 17 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 1 day General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE