Sanatate

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: "Nu contest profesionalismul farmaciștilor. Contest legea și denaturarea ideii de farmacie”

Scris de 186

Dincolo de revocarea Codruței Kovesi de la conducerea DNA, subiect ce a reprezentat tema centrală a zilei de luni, Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, după cum informează Administraţia Prezidenţială. Pe 18 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat, cu amendamente, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, asupra căruia şeful statului ceruse reexaminarea. Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, s-a referit la Legea Farmaciei nr. 266/2008 și a apreciat că aceasta nu sprijină pacientul, ci favorizează doar investitorii. 

Dincolo de aceste aspecte, actul normativ promulgat de Președinte reglementează posibilitatea vânzării şi eliberării prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală numai de către farmaciile comunitare şi drogheriile autorizate potrivit legii şi care notifică Ministerului Sănătăţii intenţia de a desfăşura această activitate, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii. 

Am solicitat un punct de vedere, cu privire la implicațiile noilor prevederi asupra farmaciilor, precum și a modului în care este reglementat comerțul de medicamente, Colegiului Farmaciștilor din Cluj, pentru a analiza modul în care ”completează” legea promulgată de Klaus Iohannis, Legea Farmaciei nr.266/2008.

Deocamdată, conform noilor prevederi, sunt specificate următoarele aspecte:

“În incinta farmaciilor comunitare, a oficinelor locale de distribuţie, a farmaciilor din unităţile medicale aflate în structura ministerelor cu reţea medicală proprie, a drogheriilor, a farmaciilor şi a oficinelor locale de distribuţie din sistemul penitenciar este interzisă utilizarea tehnicii de vânzare cu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar”, prevede unul dintre amendamentele adoptate. 

În proiect se menţionează că această notificare trebuie să conţină mai multe date, respectiv denumirea societăţii, adresa unităţii farmaceutice de unde sunt livrate medicamentele, adresa site-ului unităţii farmaceutice prin intermediul căruia se face vânzarea, numele farmacistului responsabil de vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală, data începerii activităţii.

Potrivit actului normativ, MS trebuie să afişeze mai multe informaţii, precum lista unităţilor farmaceutice care oferă medicamente spre vânzare la distanţă către populaţie prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale şi informaţiile generale privind riscurile legate de medicamentele furnizate ilegal populaţiei. 

Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, s-a referit la Legea Farmaciei și a subliniat faptul că aceasta este în defavoarea pacienților. Mai exact, Irimia are în vedere unele aspecte care figurează în Art. 2 din Legea Farmaciei nr. 266/2008:

Art.2: (1) Farmacia comunitară asigură asistenţa farmaceutică a populaţiei prin următoarele activităţi:

e) vânzarea de produse cosmetice, produse parafarmaceutice, dispozitive şi aparatură medicală de uz individual şi consumabile pentru acestea, suplimente alimentare şi alimente cu destinaţie specială, plante anodine şi produse pe bază de plante anodine, produse de puericultură, articole destinate întreţinerii igienei personale, echipamente, materiale sau produse destinate protecţiei ori îmbunătăţirii sănătăţii, produse pentru protecţia împotriva bolilor cu transmitere sexuală sau cu acţiune contraceptivă, produse homeopate, produse destinate aromaterapiei, alte produse destinate utilizării în unele stări patologice;

Am luat atitudine, la un moment dat și am spus clar că farmaciile nu trebuiau să fie autorizate, să aibă licență de distribuție, deoarece devin comercianți, nu-și mai păstrează rolul de farmacie, ci de magazin sătesc, magazin mixt ori un fel de market. Demult nu mai avem farmacie. Înainte, în farmacie primeai și-un sfat, primeai și un preparat făcut în farmacie, astăzi găsim doar comerț, interese financiare, exporturi paralele, unde sunt implicate și farmaciile, care nu fac decât comerț. Adică, nu mai putem vorbi de o farmacie în adevăratul sens al cuvântului, care să fie lângă pacient și să-l sprijine. 

De fiecare dată ești nevoit să aștepți, pentru că ei nu își fac stocuri și nu investesc în medicamentele scumpe, îți întârzie tratamentul, nu ți-l acordă în 48 de ore, după cum prevede relația contractuală cu cel care decontează (CNAS), deci o mulțime de probleme pe care le întâmpinăm.

Și aici nu e de vină decât legea. 

Nu contest profesionalismul farmaciștilor. Contest în schimb legea și denaturarea ideii de farmacie, prin aceste legi care nu se rezumă decât la profitul financiar imediat al investitorilor”, a declarat Cezar Irimia.

Conform unui raport realizat de Observatorul Român de Sănătate, în parteneriat cu Asociația Dăruiește Viață, 13 medicamente din Programul Național de Oncologie prezintă risc semnificativ de dispariție din România.

Cauzele riscului de dispariție a medicamentelor sunt: exportul paralel (46%), interesul comercial al producătorului (23%), politica de prețuri a statului român (23%).

Despre implicațiile exportului de medicamente pentru afecțiuni oncologice puteți găsi mai multe informații în Raportul privind Criza Medicamentelor Oncologice Din România: cauze și soluții.

CITEȘTE ȘI: Bolnavii de cancer sunt lipsiți de medicamente. Ungureanu: “În urma dezincriminării Abuzului în serviciu, nimeni nu este responsabil” 

 

 

 

 

sursa foto: sfatulmedicului.roULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours In vizor
  PE REPEDE ÎNAINTE: La 15.30, liderii sindicali au fost primiți de Iohannis la discuții. La 15.54, aceștia au părăsit discuțiile. Cu tot cu strânsul de mâini, atâta timp a putul aloca Președintele discuțiilor despre Educație
 • Acum 2 hours Straineze
  Lovitură pentru Viktor Orban: Parlamentul European și mai multe țări vor ca Ungaria să fie sărită de la președinția rotativă a UE
 • Acum 3 hours Politica
  Ciolacu și Rafila merg la guvern la întâlnirea premierului Ciucă cu sindicaliștii din sănătate
 • Acum 4 hours Eveniment
  Peste 20.000 de profesori au plecat în marș spre Cotroceni: ”Cu Iohannis și cu Ciucă, educația-i pe ducă!” Negocierile cu premierul Ciucă au eșuat. La Cluj, Piața Unirii este plină ochi de sindicaliști
 • Acum 5 hours Sport
  Ioan Ovidiu Sabău părăsește U Cluj. Poziția Clubului
 • Acum 6 hours General
  AUTOSTRADA MELCULUI: CNAIR a deblocat contractul pentru lotul început de Bechtel
 • Acum 7 hours Sport
  După ce a ratat titlul cu CFR Cluj, Dan Petrescu părăsește ”forbalul” românesc (că, ce se întâmplă în România, numai fotbal nu e)
 • Acum 8 hours In vizor
  Liberalul Iancu Gheorghe a votat în favoarea numirii propriului fiu în Consiliul de Administrație al unei societăți subordonate Consiliului Județean Cluj. Cică ”n-a furat, n-a dat în cap”, ”sistemul online este de vină”. ”Băbăiete”, după ce că minți ca o servitoare de la o zi la alta, ai încălcat grosolan legea. Tișe, așteptăm să-i soliciți DEMISIA și să ANULEZI numirea TRUCATĂ!
 • Acum 8 hours Politica
  Marius Budăi: Accesul ucrainenilor pe piaţa muncii din România poate fi uşurat printr-o legislaţie temporară
 • Acum 9 hours Editorial
  Legea pensiilor și pensionărilor nesimțite este DOAR pentru personalul auxiliar, nu pentru ”baștanii” sistemului. Guvernanții au impresia că toată lumea e făcută la apelul CV-urilor falsificate
 • Acum 9 hours Politica
  Guvernul încearcă să amețească sindicatele din Învățământul preuniversitar cu ”suta de lei”: primă pentru susținerea carierei didactice de 2000 de lei în iunie și o altă primă de 2000 de lei în octombrie, care se va acorda până 2027. Plus semnarea unui acord pe Legea salarizării
 • Acum 10 hours Politica
  Patriciu Achimaș Cadariu, deputat PSD de Cluj, despre ”boala plicului” și ”apucăturile de umefistan” ale lui Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății. Mărul discordiei: Planul de Combatere a Cancerului
 • Acum 12 hours Eveniment
  SEZONUL GREVELOR: Profesorii fac miting marți la Cotroceni, urmează sindicaliștii din sănătate, penitenciare, poliție, CFR Călători dar și transportatorii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE