Anchete

Caz șocant: Fostul șef al ISCTR Cluj, Rareș Pop, va fi judecat de un complet surpriză din care face parte fosta șefă a DNA Cluj, Elena Botezan, ajunsă judecător, cea care a început dosarul ISCTR

Curtea de Apel Cluj a desemnat, în această dimineață, completul ”magic” pentru a definitiva dosarul fostului șef al ISCTR IT 4, Rareș Pop. Astfel, Rareș Pop va fi judecat de doi magistrați incompatibili: Elena Botezan (cea care i-a construit dosarul și care a făcut și rechizitoriul celor de la Fany) și Sorina Siserman (cea care a dat sentința definitivă în dosarul de evaziune a celor de la Fany).

De ce incompatibile? Pentru că parte din dosarul lui Rareș Pop este construit în jurul unui denunț făcut de Ștefan Cadar (patronul Fany), denunț pe care bărbatul nu l-a mai recunoscut în aceeași formă și în sala de judecată.

Mai mult, Elena Botezan a clasat ”teoretic” dosarul lui Pop, în timp ce îl urmărea penal pe Cadar și ulterior, a trimis toate documentele către Anemaria Cireap, care a început urmărirea penală a lui Pop cu tot cu perioada în care Botezan l-a interceptat.

Și dacă tot suntem la partea cu incompatibilitatea, fosta șefă a DNA Cluj, Elena Botezan are un cumnat la ISCTR IT4 (”necunoscutul afacerist” – Hilarion Botezan) care, în trecut, râvnea la scaunul de șef al instituției. Acum e prea bătător la ochi să fie numit.

 

„Am fost sunat de avocați ca s-a tras la sorț completul. S-a ales ca Sorina Siserman cu Elena Botezan să judece apelul din dosarul meu. Eu am bănuit acest lucru din momentul în care am citit sentința de condamnare. Știam că așa se va întâmpla, pentru că execuțiile trebuie să își urmeze traseul pe culoar.

Doamna Elena Botezan a făcut acte de urmărire penală în dosarul pentru care eu am fost trimis în judecată, deși în camera preliminară au fost ignorate aceste probe. Tot ea a semnat și rechizitoriul meu. Unul dintre martorii acuzării, cumnatul ei este și fostul subordonat al meu. El a fost luat ca ”adevăr absolut” în acest dosar.

Doamna Siserman a judecat dosarul Fany, în care DNA-ul a înaintat un document în instanță prin care solicita reducerea pedepsei pentru Cadar datorita delațiunii pe care a făcut-o din arestul IPJ, împotriva mea. Surprinzător pentru Sorina Siserman, eu am fost  achitat  pe infracțiunea de luare de mită, motiv pentru care aceasta s-ar putea să fie nemulțumită. Adică ea a redus pedeapsa cuiva pentru un denunț, iar acum ar trebui să rețină infracțiunea de luare de mită, pentru a-și acoperi urmele” explică pentru Ziar de Cluj, Rareș Pop.

Cât despre viitoarele demersuri, fostul șef al ISCTR Cluj susține că va cere strămutarea judecății apelului sau recuzarea celor două judecătoare: „Nu am încredere că acest complet va judeca imparțial”.

Rareș Pop a vorbit și despre motivarea dată de judecătoarea Nora Boiciuc, de la Tribunalul Cluj.   

„Ieri a apărut și motivarea doamnei Nora Boiciuc. Am citit-o și mi-a lăsat impresia că eu cu dânsa am participat la două procese total diferite. În esență mi se pare o motivare extrem de ticăloasă. Cred că judecătorul Tribunalului a încercat să își justifice faptul că m-a ținut arestat timp de trei luni, fără să citească ce probe sunt la dosar. Argumentațiile sunt total atehnice, în majoritatea actelor de abuz în serviciu se susține că ”e posibilă și ipoteza acuzării”. Prin simplu fapt că sunam subordonații, ea mă consideră infractor, deși acestea erau atribuțiile din fișa postului. Din punctul meu de vedere, acest judecător își încheie cariera într-un mod extrem de trist” a mai adăugat Rareș Pop.

Reamintim că Rareș Pop a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Ceilalți doi inculpați din dosar, inspectorul de la Cluj, Crișan Claudiu a fost și el condamnat la 2 ani și 4 luni închisoare cu executare, iar Radu Dohotar a primit pedeapsa de 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

 

Elena Botezan a anunțat într-un interviu dat, după ce a plecat de la DNA Cluj la Curtea de Apel Cluj, că așteaptă soluțiile defintive în două dosarele la care a lucrat.

Unul fiind cel al lui Horea Uioreanu, finalizat de doi colegi de complet, Valentin Chitidean și Claudia Ilieș, cu pedepse de închisoare cu executare. Acum, urmează ultima etapă din dosarul lui Pop, unde culmea, nu mai intră colegii ei de complet, ci chiar ea.

„Clujust: Acum, mai așteptați să vedeți finalul în dosarul Uioreanu.

Elena Botezan: Din perioada în care am fost procuror mai sunt două rechizitorii pe rolul instanțelor și este firesc până la urmă, aștepți confirmarea finală pe muncă”, menționa aceasta anul trecut.

Sorina Siserman a avut sesizări la CSM prin care se arăta că era incompatibilă cu funcția și că și-a plagiat teza de doctorat. Mai mult presa scria despre aceasta că e ”omul sistemului”.

Liviu Man, directorul Gazetei de Cluj a fost achitat în dosarul început de DIICOT prin binecuvântarea Sorinei Siserman.

„ Şi apropo de justiţie, doamna Sorina Siserman, cu un an înainte să devină judecătorul nostru de fond, în ianuarie 2006, a eliberat mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice pentru mine şi pentru doi foşti colegi. Ca să nu cumva să aflu eu, a făcut o ilegalitate, drept care respectivele mandate sunt lovite de nulitate. În încheierea care a făcut-o, a făcut-o singură fără grefier, deci ca să ştie numai ea că a dat mandat de interceptare, mandatul pe care l-au cerut cei de la DIICOT pe, atenţie, infracţiuni de siguranţă naţională. Deci eu am fost ascultat împreună cu colegii mei pe infracţiuni de siguranţă naţională. Şi sincer, nu am vândut uraniu, nici armament, nu am adus terorişti în România, nu am exportat terorişti din România. Iar ca să fie sigură doamna Sorina Siserman că nu aflăm, a făcut o încă o dată o ilegalitate monstruoasă, a aprobat mandatele de interceptare fără grefier şi a scris ea mandatul de interceptare şi l-a dat celor de la SRI ca să poată să mă asculte”, a relatat Man, după sentința de achitare.

Spre norocul celor din dosarul Gazeta, imediat după ce Siserman a fost desemnată judecător de fond, au reușit strămutarea procesului în alt județ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *