In vizor

Paragina Tower, dantela de fier a Manasturului

Fier proaspat ruginit, gropi, betoane parasite si garduri daramate, in loc de ansamblul rezidential Tower zac, de 7 ani, in centrul Manasturului. Chiar daca in zona exista un loc de joaca pentru copii, iar Paragina Tower e periculos pentru trecatori, fiind un santier dezafectat si neglijat, Primaria sustine ca nu poate interveni in zona, fiind vorba de o investitie privata.

Manasturu’ nu-i in centru. Asa s-ar putea explica, in teorie, de ce santierul parasit al complexului Tower, de pe Calea Floresti, acum mai bine de 7 ani, nu poate fi protejat de Primarie.

Paragina Tower, pericol public

Pe Calea Manastur, clujenii sunt foc si para, pentru ca, in orice moment, trecatorii pot sa cada in santierul adanc de 5 metri, pentru ca gardul de protectie din tabla s-a rasturnat, iar, pe alocuri stalpii din fier s-au daramat pe strada.

“De mai bine de doua luni, de la ultimele vijelii mai puternice, sta complet daramat un gard metalic, care delimita o groapa imensa in urma unor fundatii a paraginii de care pomeneam. Sa nu mai spun de faptul ca acel gard se afla langa un mic parc de copii. Nu pot sa inteleg cum proprietarii blocurilor de langa gardul daramat nu au luat masuri. Este totusi un mare pericol, in plus copiii lor se joaca acolo. Si un adult poate sa cada in groapa aia imensa, ce sa mai pomenim de copii”, spune Raluca Ianosi.

Paragina Tower inconjoara o zona principala din Manastur. Locatarii de la blocurile de pe strada Tasnad, numerele 17, 19, 21 si 23 sunt inconjurate de ruinele Tower.

“In aceasta zona pericolul de accidentari este mare. Gardul ce inconjoara aceste paragini, este un gard sumar de tabla taioasa, care la fiecare adiere de vant pare ca se destrama. Acesta poate oricand sa cada pe trecatori sau masini la un vant mai puternic. Oricum mare parte e desprins, deci nici nu trebuie un vant puternic. Pe Calea Floresti, la trecerea de pietoni de langa Billa, este o cusculie de termopan care era reprezentanta lor de vanzari. Aceasta cusculie e inconjurata de o podea de lemn, care este toata sparta; sub ea la fel, o ditamai groapa, unde lejer poti sa cazi. (…) La marginea strazii e direct groapa. La fel si sub podeaua de lemn de pe Calea Floresti. Nu trebuie sa te “chinui”, exista “sanse lejere”: putina neatentie si hop…”, continua femeia.

Sesizari pentru Primarie, fara vreun ecou

Oamenii din zona spun ca au facut diferite sesizari la Primarie, ba ca municipalitatea sa le astupe, ba sa le protejeze mai bine, insa nicio sansa de izbanda.

“Eu am facut ieri sesizare la Primarie. Un alt vecin a facut acum 2 ani, dar fara vreun rezultat concret”, continua Raluca Ianosi, mama a doi copii.

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca sustin ca in zona nu se poate interveni, pentru ca este vorba de o investitie privata. Complexul Tower ar fi trebuit finalizat in 2010, insa a intrat in faliment, iar lucrarile au fost sistate acum 7 ani. Cladirea ar fi trebuit sa aiba 120 de apartamente, insa proprietarii, desi au achitat in avans apartamentele, au ramas cu buza umflata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *