Din oras

DSP Cluj despre cazul in care ambulanta a ajuns la accident in 50 de minute: Nu a fost nicio intarziere!

Personalul medical si cel de la descarcerare care au intervenit la accidentul care a avut loc langa Turda saptamana trecuta si-a facut in totalitate datoria, potrivit concluziilor anchetei solicitate de Raed Arafat. Potrivit martorilor, salvarea cu medic a ajuns abia dupa 50 de minute. Dorina Duma, sefa DSP sustine ca acestia ar trebui felicitati si nu umiliti, si ca presa poarta toata vina pentru scandal. Potrivit acesteia, soferul nu mai putea fi salvat chiar daca masina in cauza ajungea mai repede.

Accidentul a avut loc la Stejeris, langa Turda, in 28 aprilie, in jurul orei 8.45. Potrivit martorilor, a fost alertat serviciul 112, a sosit serviciul de descarcerare, apoi, dupa mai bine de jumatate de ora o ambulanta in care era doar o asistenta si dupa alte 20 de minute inca una, de data asta cu un medic. Omul nu a mai putut fi salvat. 

Comisia Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj a incheiat recent ancheta solicitata de Raed Arafat, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor in acest caz. 

“Am terminat ancheta. Comisia s-a bazat pe toata documentatia si legislatia in vigoare. S-a evidentiat faptul ca au fost respectate protocoalele de dispecerizare a cazului si legislatia privitoare la primul ajutor acordat pacientului”, a declarat Dorina Duma. 

Aceasta a detaliat conditiile in care s-a produs accidentul, faptul ca s-a deplasat acolo cel mai apropiat echipaj medical si de descarcerare si a realizat toate manevrele care se impun in asemenea situatii. 

“La inceput a fost nevoie de stabilizarea vehicolului si modificarea pozitiei acestuia, orice alta manevra implica riscul alunecarii si rasturnarii acestuia in denivelarile terenului accidentat de acolo. A doua actiune a fost cea de descarcerare. S-a constatat ca victima nu prezenta semne vitale, nu mai avea puls si respiratie, dar a fost extras din masina si i s-au aplicat manevre de resuscitare, conform legislatiei in domeniu, pana la 21.51, cand s-a constatat decesul. Era politraumatizat, avea traumatisme cranio-cerebrale, multiple fracturi, plagi multiple”, a explicat sefa de la DSP Cluj. 

Comisia a analizat toate datele si inregistarile si a ajuns la concluzia ca “au fost respectate in totalitate protocoalele si legislatia in vigoare privitoare la interventia in asemenea cazuri”. 

“A fost un accident brutal, masina in cauza s-a izbit cu o viteza nebuna, insa de aici e treaba politiei sa stabileasca ce s-a intamplat. Nu a fost nicio intarziere. Pacientul era fara puls si nu mai putea fi salvat. Intarzierea a aparut doar in ziare, care se citeaza unele pe altele, dar asta  nu e problema mea. Nu ascund si nu apar pe nimeni, dar nici nu pot sa condamn nevinovati! Oamenii din echipajele de interventie ar trebui felicitati, nu umiliti!”, a conchis Dorina Duma. 

Foto: monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *