Vremea rece, cu temperaturi negative peste noapte a făcut ca florile care înfrumuseţau oraşul să ajungă la gunoi. Încă de la începutul lunii noiembrie, angajaţii care se ocupă de flori au început să le smulgă din jardinierele din oraş şi să le arunce în saci de gunoi.
Municipiul Cluj-Napoca are contract de prestare de servicii pentru întreţinerea zonelor verzi cu SC Garden Center Grup SRL. În anul 2016 (pentru sezonul primăvară-vară) au fost plantate flori anuale din următoarele specii: Begonia semperflorens, Begonia indică, Coleus citrone, Coleus blumei, Salvia splendens, Tagetes patula, Dianthus chinensis, Verbenă hybrida, Petunia hybrida multifloră, Petunia hybrida grandiflora, Petunia hybrida miliflora.
Florile au fost furnizate de SC Serflor SRL şi SC Paul Flowers SRL, furnizorii fiind aleşi în urma unei licitaţii deschise. Valoarea de achiziţie a florilor a fost de 322.767,79 lei.
Florile uscate au fost înlăturate în baza contractului pentru întreţinerea spaţiilor verzi, servicii de desfiinţare rabate flori.
Însă nu doar florile uscate au ajuns la gunoi, ci toate florile. Practic, aproape 72.000 de euro ajung la gunoi, în fiecare an.
Din comoditate, din dezinteres, din neştiinţă, primăria a ales să planteze flori cu o durata de viaţă foarte scurtă, care nu rezistă la temperaturi mai scăzute. Şi din acelaşi dezinteres, pentru că banii vin şi se duc, iar ochiul dezinteresat al clujeanului nici nu bagă de seama ce flori au fost plantate, mai contează ce se plantează în jardiniere?
Dacă pe străzile centrale se pun flori, pe bune, pe unele alei sau străzi mai puţin circulate, angajaţii Garden Center nu ajung. Pe Baba Novac, de exemplu, în jardinierele de pe stradă, toată vara au crescut doar buruieni. Dacă ne înşelăm, îi rugăm pe specialişti să ne ofere denumirile ştiinţifice ale plantelor pe care reuşesc să le identifice.
Din curiozitate, acum, că nu mai sunt plante, i-am întrebat pe clujeni ce flori au fost plantate în oraş.
Din 10 oameni opriţi pe stradă, doar doi au reuşit să nominalizeze panseluţele, restul nu au ştiut ce flori au înfrumuseţat oraşul. Şi, tot din 10 oameni, o singură persoană a admis că jardinierele sunt bine amplasate şi că au un rol estetic.