Din oras

Panseluţe şi begonii de 322 de mii de lei au ajuns la gunoi

Scris de 291

Vremea rece, cu temperaturi negative peste noapte a făcut ca florile care înfrumuseţau oraşul să ajungă la gunoi. Încă de la începutul lunii noiembrie, angajaţii care se ocupă de flori au început să le smulgă din jardinierele din oraş şi să le arunce în saci de gunoi.

Municipiul Cluj-Napoca are contract de prestare de servicii pentru întreţinerea zonelor verzi cu SC Garden Center Grup SRL. În anul 2016 (pentru sezonul primăvară-vară) au fost plantate flori anuale din următoarele specii: Begonia semperflorens, Begonia indică, Coleus citrone, Coleus blumei, Salvia splendens, Tagetes patula, Dianthus chinensis, Verbenă hybrida, Petunia hybrida multifloră, Petunia hybrida grandiflora, Petunia hybrida miliflora.

Florile au fost furnizate de SC Serflor SRL şi SC Paul Flowers SRL, furnizorii fiind aleşi în urma unei licitaţii deschise. Valoarea de achiziţie a florilor a fost de 322.767,79 lei.

Florile uscate au fost înlăturate în baza contractului pentru întreţinerea spaţiilor verzi, servicii de desfiinţare rabate flori.

Însă nu doar florile uscate au ajuns la gunoi, ci toate florile. Practic, aproape 72.000 de euro ajung la gunoi, în fiecare an.

Din comoditate, din dezinteres, din neştiinţă, primăria a ales să planteze flori cu o durata de viaţă foarte scurtă, care nu rezistă la temperaturi mai scăzute. Şi din acelaşi dezinteres, pentru că banii vin şi se duc, iar ochiul dezinteresat al clujeanului nici nu bagă de seama ce flori au fost plantate, mai contează ce se plantează în jardiniere?

Dacă pe străzile centrale se pun flori, pe bune, pe unele alei sau străzi mai puţin circulate, angajaţii Garden Center nu ajung. Pe Baba Novac, de exemplu, în jardinierele de pe stradă, toată vara au crescut doar buruieni. Dacă ne înşelăm, îi rugăm pe specialişti să ne ofere denumirile ştiinţifice ale plantelor pe care reuşesc să le identifice.

Din curiozitate, acum, că nu mai sunt plante, i-am întrebat pe clujeni ce flori au fost plantate în oraş.

Din 10 oameni opriţi pe stradă, doar doi au reuşit să nominalizeze panseluţele, restul nu au ştiut ce flori au înfrumuseţat oraşul. Şi, tot din 10 oameni, o singură persoană a admis că jardinierele sunt bine amplasate şi că au un rol estetic.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 2 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 2 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 2 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 2 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 4 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre î programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 6 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 7 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 8 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 9 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 9 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 9 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 10 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE