Vocea ta

Pădurea Hoia simte tot mai tare presiunea imobiliară: au mai dipărut 8,5 hectare de arbuști și tufișuri

Nu există săptămână să nu apară dovezi că toate piveștile municipalității cu privire la ”plămânii verzi” ai Cluj-Napoca, sunt doar vorbe azvârlite în vânt, în timp ce ”investitorii imobiliari”, adevărații stăpâni ai municipiului, își fac de cap. Activiștii de mediu atrag atenția, aproape săptămânal, cu privire la dispariția prin defrișare a bucăți bune din pădurea Hoia, din pădurea Făget, dar degeaba. Atrag atenția cu privire la tot felul de asistați mintal care distrug zonele de agrement și relaxare ale clujenilor – și nu se întâmplă nimici. Pardon, greșim: se întâmplă că portarii și bucătarii municipalității au salarii de 4, 5 mii de lei – așa ca pârliții de profesorași, iar directorașii și diverși alți șefuleți, foștii lipitori de afișe ai lui Boc, zac în sinecuri pe zeci de mii de lei. Să facă nimic, aceasta este deviza administrației clujene, doar dă Boc suficient din gură!

O zi de iarnă pe cât de însorită, pe atât de amară. Tocmai am descoperit că nu mai puțin de 8,5 hectare de arbuști și tufișuri au fost defrișate în pădurea Hoia, imediat la nord față de complexul Donath Park. Am marcat cu galben conturul suprafeței și punctul din care am făcut fotografia.

Știam din primăvară că se plănuiește un nou cartier rezidențial în zonă, dar că demersul fusese temporar oprit. Acum se pare că a prins aripi din nou.

Pădurea Hoia simte tot mai tare presiunea imobiliară. Cu acest ghimpe care o împunge din sud, precum și viitoarea șosea de legătură Florești-Baciu la vest (prin trecătoarea Saloș, imediat lângă situl Natura 2000 cu stejari pufoși), se creează condițiile necesare pentru ciopârțiri lente și constante.

Chiar dacă era doar „mărăciniș” (în limbaj popular), era un peisaj încântător și întrunea condițiile necesare pentru adăpostul a diverse viețuitoare mici. În locul lor vom vedea acum macarale, stând în soare argintii…

P. S. Nu mai spun că platoul din dreapta (numit și „Sift”), adică cel situat între zona defrișată și capătul străzii Uliului, era cu zăpada toată numai cercuri-cercuri de la drifturi. Ba chiar am zărit vreo doi cascadori în plină acțiune chiar atunci. N-am mai făcut poze și la partea asta. Păcat că nu mai avem nici liniște, nici aer curat, măcar acolo…

 

Text și fotografii: Mihai Cuibus, Clujul Civic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *