O, CE VESTE MINUNATĂ, DINSPRE GUVERN NI SE-ARATĂ: Guvernul va aproba, în ședința de luni, exproprierile pentru drumul expres care va lega Autostrada A3 Transilvania de DN1, prin Tureni.
- Ar fi vorba despre exproprierile necesare pentru proiectul Drumului Expres Cluj-Napoca – Autostrada Transilvania, soșeaua de 5 kilometri care va creea o legătura mai rapidă între municipiu și Autostrada A3, potrivit anunțului publicat de Executiv.
Proiectul se regăsește pe ordinea de zi, la punctul 8:
Guvernul se grăbește pe final de an, că dacă nu ”dă drumul” la exproprieri până la sfârșitul anului, procedura trebuie reluată anul viitor, iar despăgubirile către proprietari se vor acorda conform grilelor notariale din 2023, scrie Economedia.
Prin urmare, până la finalul anului, ministerul Transporturilor trebuie să promoveze toate Proiectele de Hotărâre de Guvern, iar Executivul să aprobe cele șase acte normative pentru proiectele rutiere de maximă importanță, printre care și noua legătură a Clujului la Autostrada Transilvania.
Dar, toate aceste proiecte de expropriere sunt pe circuitul interministerial de avizare, însă șansele de a câștiga cursa contracronometru prin adoptarea în Guvern până la finalul anului sunt tot mai mici pe zi ce trece. Așa că OSĂ ne vedem în 2023, de la zero, cu noi întârzieri și blocaje. Birocrația îngroapă România.
VESTEA MINUNATĂ ESTE MAI ALES PENTRU PROPRIETARII celor 650 de imobile (cu o suprafață de 750 000 mp) care vor fi expropriate. În marea sa generozitate, Guvernul a alocat 1,6 milioane lei pentru această acțiune. Adică o medie de 2.461,53846154 lei per unitate expropriată, practic 2,13333333333 pe mp. O mică avere în prag de sărbătoare.
Ne întrebăm care va fi comisionul de succes al firmei care se va ocupa de aceste exproprieri.
Dar veștile bune nu se opresc aici! Moș Guvern mai are în tolbă!
Centura Clujului și drumul expres A3 – Tureni, văzută ca o șosea de ocolire a Turzii, nu vor avea licitații de lucrări în acest an, acuză fostul secretar de stat USR din timpul mandatului lui Cătălin Drulă la conducerea Transporturilor, Horațiu Cosma: proiectele au fost ținute la sertar.
- ”Ambele proiecte ale Clujului au fost aprobate de Guvern în iunie, respectiv octombrie 2022, însă au rămas blocate în sertare. Din informațiile mele, guvernanții PSD-PNL nu au de gând să pornească licitațiile de lucrări în această iarnă”, susține acesta. Studiul de fezabilitate pentru centura Cluj a fost contractat în 2018 și ar fi trebuit să fie gata în 12 luni.
- ”După patru ani de întârzieri și promisiuni nerespectate aflăm de la primarul Emil Boc că nu sunt bani europeni pentru tot proiectul și că etapa 1 care beneficiază de fonduri europene nu include și ocolirea celei mai mari și mai aglomerate comune din România, Florești. În același timp, edilul Clujului ne mai spune persiflant că 50% din proiect e deja gata, se laudă că a semnat un al doilea protocol de colaborare cu CNAIR după cel din 2017, însă despre momentul lansării licitației de lucrări tace mâlc”.
- În ce privește drumul expres de cinci kilometri A3-Tureni care reprezintă, după cum arată Cosma, ”o veritabilă centură civilizată pentru extrem de aglomeratul municipiu Turda”, găsim ”un peisaj similar”. ”Proiectarea ”la cheie” trebuia să fie gata pe final de 2021, însă nici până astăzi nu e aprobat proiectul tehnic și lansată licitația de lucrări”, arată el.