Justitie

Orientul apropiat…de Cluj. Afacerile celor mai cunoscuti arabi stabiliti in urbea de pe Somes

Scris de 3,979

Comunitatea araba din Cluj-Napoca este una dintre cele mai puternice din Romania potrivit portalului de justitie clujust.ro. Bine integrati in societate, oamenii de afaceri de origine araba, proponderent sirieni, fosti studenti ai centrului universitar clujean de dinainte de Revolutie, sunt implicati si interconectati in afaceri imobiliare, comert en-gros sau cu amanuntul de produse alimentare si tutun, case de schimb valutar, bijuterii, saormarii, benzinarii, colectare deseuri si o universitate particulara. 

De curand, PNL a anuntat ca l-a inclus pe lista candidatilor pentru Consiliul Local pe tanarul de origine siriana Bashar Molhem (foto), dovada ca musulmanii sunt bine integrati in Cluj-Napoca. Fiind o stire recenta, vom incepe radiografia afacerilor ”arabe” din Cluj cu tatal candidatului, Eiad Molhem. inca de la boom-ul imobiliar, acesta detine zeci de hectare de teren in zona Buna Ziua, dar si in zona Someseni-Sannicoara, unde intentioneaza sa construiasca un cartier de vile. Familia detine importante spatii comerciale inchiriate la banci in centrul Clujului, aproape toate pe Bulevardul Eroilor, terenuri in zone importante si restaurante.

Eiad Molhem a fost implicat la sfarsitul anilor 90 si inceputul anilor 2000 intr-o afacere controversata cu taieri de paduri in zona Baisoara. Este vorba de firma Tazman SRL, infiintata in 1999, cu obiect de activitate ”taierea si randuirea lemnului”. Firma este activa si azi, dar nu a depus bilant la Ministerul Finantelor din 2013. La inceputul anilo 2000, cifra de afaceri a firmei Tazman a crescut constant de-a lungul anilor, dar in paralel cu aceasta s-au inmultit suprafetele despadurite din Muntele Baisorii. Firma a castigat licitatii pentru exploatarea de lemn, dar a si fost implcata intr-un dosar penal pentru sustragerea de arbori. in Tazman SRL au fost asociati Eiad Molhem, Malhem Mohamed-Emad si Wael Yassin. Primii doi s-au retras si a ramas doar Yassin.

Eiad Molhem s-a retras in 2009 si din firma Krisrom Impex SRL, detinuta acum de Malhem Mohamed-Emad (95% din partile sociale) si Dorina Ratiu (5%). Societatea are sediu pe bulevardul Eroilor nr.19 si se ocupa cu  ”comert cu amanuntul al produselor cosmetice si de parfumerie, in magazine specializate”. Spatiul de pe Eroilor nr.19 a fost inchiriat la o banca.

In 2014, s-a intors roata si Malhem Mohamed Emad i-a cedat partea lui din firma Amytop SRL, in care Molhem a ramas unic asociat. Firma are sediul in Sora Shopping Center, la etaj, si are ca obiect de activitate ”vanzare de produse alimentare, bauturi si tutun”. Pe firma Amytop functioneaza saormariile Rosa din complexul comercial Sora si de pe strada David Francisc.

Eiad Molhem a mai fost asociat in firmele Money Casa de Shimb SRL, SIR & RO SRL (restaurante) si Las Palmas SRL (saormarie), lichidate rand pe rand in 2007, 2010, respectiv 2013. In Las Palmas, Eiad a fost asociat cu un Radwan Sayed Taleb, despre care puteti citi un pic mai jos.

In zona centrala, pe strazile Iuliu Maniu si Bolyai, activeaza celebrul sirian “Saker”, pe numele sau Abdul Rahman Bazrkan, lider neoficial al comunitatii arabe din Cluj, proprietarul mai multor case de schimb valutar. Cea mai la vedere afacere este magazinul en-gros de pe Iuliu Maniu, colt cu Bolyai. Initial, en-grosul a functionat pe firma Part Dieu, la care erau asociati Shaker, Aburok M.K Ayman si Bassam Koukach. Magazinul en-gros a fost trecut pe o alta firma, numita Hani Com Impex, detinuta doar de sirianul Bassam Koukach, iar acum functioneaza pe Acapolco Mini Market, detinuta de Bazrkan.
Casa de schimb valutar care ii poarta porecla functioneaza pe firma Sakercomp Casa de Schimb Valutar SRL, in care Bazrkan mai detine doar o mica parte din partile sociale. Acum este asociat majoritar sirianul Ayad Hassoun, al doilea asociat este palestinianul Abu Rock M K Ayman, iar ”Saker” mai are doar 0,35%.

In 23 iunie 2015, Bazrkan s-a retras din societatea Homs Food SRL, cu sediul pe Bulevardul Eroilor nr. 43 (fast food-ul Mama Manu), cesionand partile sociale catre o anume Cristina-Corina Negrea.

Sirianul Hassoun Ayad a trecut prin mai multe firme de-a lungul anilor. De exeemplu, in 2011 a intrat alaturi de Daniela Maria Cherhat in D & C Oil SRL, la obiectul de acitvitate adaugandu-se ”recuperarea materialelor reciclabile sortate,  productia de metale feroase sub forme primare si de feroaliaje; colectarea deseurilor nepericuloase, colectarea deseurilor periculoase; tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase si periculoase. Firma are punct de lucru pe Calea Baciului. in 2016, Cherhat este din nou singura in firma. Ayad mai este asociat in firma  Viorel & Dan Auto Import Export Service, ce vinde carburanti pe starda 1 Decembrie 1918 f.n, alaturi de Alahmad Aljumah Rafaa. Din aceasta firma s-a retras in 2012 Hassoun Sofyan-Yosif, zis ”Suzi”, ce detine alaturi de fratele sau Hassoun Ghassoun restaurante si o agentie de turism pe firma Evergreen SRL.

Un fost asociat din Sakercomp este Hassoun Jamal, acum patronul firme Kaled & Samer Frati SRL, inregistrata la aceeasi adresa ca si Viorel & Dan Auto Import Export Service SRL si cu obiect de activitate ”recuperarea materialelor reciclabile sortate”. In Kaled & Samer SRL a mai fost asociat pana in 2011 Serhan Alhassan Alserhan.

Radwan Sayed Taleb este un alt nume de sirian cunoscut in lumea araba de pe Somes. Acesta a detinut de unul singur societatea Asmarani SRL, care in 2005 a construit si deschis pe bulevardul Eroilor nr.41 ”Family Shopping Center”, la care a taiat panglica chiar primarul Emil Boc. Avid de imagine, Boc a girat o cladire de doua etaje ce sluteste bulevardul, ridicata pe locul unei cladiri istorice, fara avize de la comisia munumentelor.

In 2011, Abdul Bazrkan (Saker) si fiul lui, Sami Bazerkan, au intrat in firma Asmarani SRL, alaturi de Sayed Taleb, care a ramas cu 50%. Treptat acesta s-a retras de tot din societate, ramanand doar primii doi. in ianuarie 2015, Abdul Bazrkan si Sami Bazerkan s-au retras din societatea Asmarani SRL, ramanand asociat unic Al-Sagir Mohamad, cetatean sirian, domiciliat in Budapesta. Firma si-a schimbat denumirea in Asmarani Sagir si a fost mutata la Bucuresti.

Radwan Sayed Taleb mai este asociat in firma Alajmy Ajyl din Campia Turzii, ce are ca obiect de activitate ”restaurante”. in firma mai sunt asociati, Alajami Mohamad, Alajami Mhd Ali, Airksoufi Itaf si Krisztina Alajmi.

Una din cele mai vechi familii de oameni de afaceri arabi venite la Cluj este ce a sirianului Farid Jerbaka. Acestia are pe strada Tipografiei din zona centrala a orasului mai multe spatii comerciale (grupate intr-un Mini Center) unde functioneaza schimburi valutare, bijuterii si un restaurant. Farid Jerbaka a stat si in arest pe vremea in care facea afaceri cu masini de lux. In Farid SRL sunt asociati Farid Jerbaka si Emad Jurbaka. Cel din urma, a preluat in 2004 firma Dallas Exchange de la Malhem Mohamed Emad si Kristel Gherhard. Firma a fost dizolvata in 2008.

In sedinta Consiliului Local Cluj-Napoca din 26 ianuarie, consilierii au votat planul urbnistic al unui ansamblu rezidential cu imobile de doua si patru etaje, pe 10.000 mp, in cartierul Buna Ziua, pe numele lui Farid Jerbaka.

Un alt grup de arabi a dezvoltat o retea fast-food si magazine de legume-fructe, dar si en-gros. Pe societatea “Rajaa Impex” functioneaza un fast-food din Piata Mihai Viteazu si alte magazine alimentare. Firma apartine lui Maher Sayed Taleb, Chanir Said Talib si Mihaela Afrodita Sayed-Taleb. Ciudat este ca firma infiintata in 1999 apare ca functionala, dar nu are depus niciun bilant pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Dintre membrii comunitatii arabe din Cluj se distinge si iordanianul Mohammad Hadi Jaradat, proprietarul si rectorul Universitatii ”Bogdan-Voda”. ”Hadi” este numele sub care este apelat de prietenii din politie, justitie si politica. Ascensiunea sa a ramas un mister la fel de mare ca si modalitatea prin care a reusit sa stranga in jurul sau oameni cu greutate, printre care chiar si pe Ilie Botos, fostul procuror general al Romaniei (fost conferentiar al universitatii). Presa centrala a scris ca Hadi Jaradat a purtat inainte de 1995, cand a fost eliberat din inchisoare, numele de Abdel Mohamed Hadi Rahman, fiind condamnat in 1993 pentru fals intelectual si complicitate la contrabanda.

Unul dintre fostii asociati ai lui Jaradat (cei doi infiintand, la inceputul anilor ’90, Universitatea Romano-Araba de la Baia Mare) este nimeni altul decat Khaled Matar, banuit de catre FBI de relatii cu organizatia terorista Al-Qaeda. Acesta a fost condamnat definitiv in 2008 la sase ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Prima sentinta a fost pronuntata in 2002, insa Matar a fost fugit din tara.

Firma de turism Kartago Tours SRL  este detinuta Ben Selma Ridha, cetatean tunisian si maghiar, cunoscator al limbii romane, domiciliat in Ungaria si Nasr Ferid, cetatean ceh, nascut in Tunisia, domiciliat in Republica Cehia.

Diab Iyad este reprezentantul la Cluj al Ligii Islamice si Culturale din Romania, principala organizatie care reuneste membrii comunitatii islamice din tara noastra. La Cluj, Liga functioneaza in stransa interdependenta cu moscheea de pe strada Pastorilor, unde exista si un centru cultural. Pe numele sau complet, Diab Iyad Arafat Shehadeh, palestinian nascut in Cisiordania, a fost asociat pana in 2008 in firma All Food SRL, cand si-a cesionat partile sociale romancei Ileana Fodor.

Afaceristi dubiosi care au disparut din peisaj incepand cu anii ’90, Clujul a fost o placa turnanta a afacerilor ilegale derulate de personaje ca Omar Hayssam, Ahmed Nazar sau Khaled Matar, ultimul considerat de FBI drept agent al oraganizatiei teroriste Al-Qaeda.

Urmele celebrului Omar Hayssam la Cluj duc si spre afaceri ilegale cu petrol. La inceputul anilor 2000, procurorii clujeni au instrumentat impreuna cu colegii de la Bucuresti ample dosare de spalare de bani din evaziuni fiscale cu alcool si petrol facute de o grupare de arabi reuniti in jurul lui Omar Chama, sirianul catalogat drept locotenent al lui Omar Hayssam. Chama si complicii sai au scos din tara peste 60 de milioane de dolari, bani care au ajuns in tari islamice fundamentaliste si exista suspiciuni ca au finantat activitati teroriste. Seful retelei din zona Cluj a fost sirianul Basam Ali Ahmad Mezher. “Reteaua Chama-Mezher” folosea firmele fantoma „Rodeo Prod” din Bucuresti si „Yulisa Line” din Cluj. Administratorul „Rodeo Prod” era sirianul Mezher, iar sediul societatii, declarat fictiv, era un numar de casa situata pe soseaua Colentina, locul preferat in care Hayssam si-a inregistrat si el o parte din firme.

Un nume intens mediatizat la sfarsitul anilor 90 si inceputul anilor 2000 a fost irakianul Ahmed Nazar, cel care cumparat Uzinele Chimice Turda (UCT), o companie aflata pe lista fabricilor de importanta strategica inainte de 1989 si care folosea mercur in procesul tehnologic. UCT a fost privatizata si cumparata de Ahmed Nazar in 1998. Ca orice investitor care se respecta, arabul a dezmembrat uzina si a vandut-o pe bucati. Dupa mai bine de un an de la cumpararea UCT, Nazar a fost arestat preventiv in 7 octombrie 2000, dar a fost, ulterior, eliberat. Apoi, Nazar a fost condamnat, cu suspendare, pentru evaziune fiscala, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. Nazar a dezmembrat utilajele si instalatiile din dotarea UCT si a valorificat inoxul din care erau confectionate ca material refolosibil. Timp de sapte ani, cladirile UCT au fost instrainate, una cate una, sau dezafectate si vandute ca material de constructii.

Khairat Chikhess, cetatean sirian, a detinut mai multe firme in domeniul comertului: KH65 SRL, SO 73 SRL, Sara 06 SRL, Bebe 98 Impex, Sara Panthers. Acesta a fost condamnat definitiv in 2012 la 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendare pentru ultraj. Mai exact, l-a taiat la o mana pe agentul Sever Legian, care atunci era la Sectia 1 de Politie. seful lui Legian era comisarul-sef Liviu Crisan, intre timp pensionat, al carui frate a facut afaceri prin firma Cris Oil SRL cu varul inculpatului, Maher Chikhess, poreclit “doctorul”, licentiat al Facultatii de Medicina in specialitatea ginecologie. Maher a fost arestat pentru ca ar fi livrat combustibili contrafacuti la diverite benzinarii pe care le controla el sau interpusi, tot cetateni arabi, potrivit site-ului clujust.ro.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 mins Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 52 mins Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 1 hour Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
 • Acum 2 hours In vizor
  “Krónika” consemnează declaraţia protopopului reformat al “Ţării Călatei”, István M. Vincze: “La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară”
 • Acum 4 hours Eveniment
  169 de inele de peste 6.500 de ani vechime au fost găsite de arheologi pe traseul Autostrăzii A3
 • Acum 6 hours Sport
  Clubul de fotbal Universitatea Cluj își ia rămas bun de la Nea Titi
 • Acum 6 hours Din oras
  Bunic lovit pe trecerea de pietoni. Ar fi trecut pe roșu
 • Acum 19 hours General
  NESIMȚIRE BUGETARĂ: Marinela Marc și-a propus să viziteze toată Europa, fără să scoată un leu din buzunar. Limba engleză ar fi singurul impediment
 • Acum 19 hours In vizor
  VINE BOC, SAU ARE SĂ-I PUTĂ? Khetane a invitat azi întreg Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca la festival
 • Acum 22 hours Sanatate
  Criză de VACCINURI pentru copii, la Cluj. Cel HEXAVALENT lipsește cu TOTUL. DSP Cluj așteaptă dozele de la minister
 • Acum 22 hours Analiza
  10 ani, 16 miniştri şi 942 de km de autostradă. 58,875 kilometri de autostradă pe cap de ministru. 5,9 kilometri pe an. 490,625 metri pe lună. Melci să fi fost şi se târau mai mult
 • Acum 23 hours Sanatate
  Rata infectărilor cu Covid-19 a scăzut ușor la nivelul judeţului Cluj. Aşteptăm să ajungem cu datele procesata la intervalul post Untold
 • Acum 1 day Politica
  Grindeanu anunţă licitaţia pentru 20 de trenuri electrice prin PNRR. Rutele leagă Cluj-Napoca de Oradea, Brașov, Alba-Iulia – adică ce era cât pe ce să “OSĂ” avem prin promisiunile electorale ale “Alianţei Vestului”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE