Editorial

Orban, un Dragnea bun de înlăturat

Liberalii ar urma să aibă în prima parte a anului 2021 un Congres în care va fi aleasă conducerea partidului, iar președintele PNL, Ludovic Orban, intenționează să candideze pentru un nou mandat.

Dar, dacă lucrurile merg înspre direcţia bună, Sică Mandolină nu se îndreaptă spre un nou mandat de preşedinte, ci spre industria HoReCa (aia pe care a pus-o pe butuci), să cânte la altă masă.

Oare cine va purta papionul de preşedinte al PNL, aceasta este întrebarea? Să fie, aşa cum se vehiculează, Ilie Bolojan?

Cum am scris deja, cu ocazia aşa-ziselor negocieri dintre Ludovic Orban cu USR-PLUS şi UDMR, pentru a-şi salva într-un fotoliu nemuritorul dos, liderul PNL a negociat în nume şi folos personal, nu în numele şi folosul partidului.

„Ludovic s-a transformat într-un mic Dragnea, cu ajutorul direct al lui Klaus. Din păcate” – aşa mi se şopteşte în cască. Atât de vizibilă a fost transformarea lui Orban într-un Dragnea al PNL, un individ care ar face orice concesie, să-i fie numai lui bine şi să nu-i fie rău, încât liderii care contează ai partidului, cei care au adus voturile victoriilor electorale din ultimii doi ani, au decis că e cazul să plece în pensie.

Din acest punct de vedere, Emil Boc şi Alin Tişe, trecuţi cu răni grele prin toanele de preşedinte ale lui Traian Băsescu, au ales să procedeze corect şi să critice acţiunile lui Orban.

Tonul la cântecul de lebădă al şefiei lui Orban l-a dat Florin Roman, fostul lider de grup al partidului. Acesta este şi cel mai vocal dintre peneliştii care contestă modul discreţionar, fără consultare internă, prin care au fost îndepărtați Alexandru, Tătaru și (mai ales) Boloș din funcțiile ministeriale. Aceleaşi critici se aduc şi faţă de cum s-au făcut numiri de miniștri în Guvernul Cîțu. Încă de luni, de pe pagina de Facebook, Roman cerea „capul lui Orban” la alegerile pentru șefia partidului din luna mai.

Citez: „2021 este anul Congresului și în PNL. Pierderea alegerilor a învolburat apele în partid. (…) E nevoie ca de aer, de lideri puternici, de o nouă împrospătare a imaginii partidului, pentru că lupta pentru 2024 a început deja!”.

Vestea proastă pentru Orban – care mai speră ca Iohannis să-i salveze simandicosul dos – este că este contestat pentru modul în care s-a folosit de partid în interes personal, tocmai de către liderii care au câştigat tot ce era de câştigat în ultimii doi ani de bătălii electorale. Toţi cei care contează şi care pot să-i „ia gâţii” la Congresul din mai.

Iar Orban ştie că i s-au cam terminat poveştile în partid, iar „mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte de mâncare”. Că în niciun partid politic din România nu e ca în dezbaterea publică. Că disciplina ţine loc de democraţie o ştiu deja până şi danhabarniştii din USR-PLUS. Iar cine disciplinează „delegaţii” de la oricare Congres, controlează votul şi rezultatul acestuia.

Intern, în orice partid politic (nu numai din România) este mai sinistru ca în cea mai cruntă dictatură. Exişti pe când ţi se părea că eşti relevant, azi te vedem dar nu eşti – asta este relativitatea cometelor politice. Mai ştie cineva ceva despre locul în care-şi face somnul de frumuseţe Crizel Antenescu?

Zicea Ludovic Orban acum ceva vreme (citez): „Există un mit de vreo 30 de ani, mitul grupului de la Cluj. Grupul de la Cluj, format din Rus, Dâncu, Maior… Acest grup de la Cluj a fost prezent permanent în toată media, ca o forță ocultă, care trage sfori, și am să vă spun un lucru: niciodată n-au făcut mare brânză, pentru că ei erau în PSD și PSD niciodată nu o să accepte să fie conduși de oameni care sunt crescuți, educați în Ardeal. Există, în schimb, un alt grup de la Cluj, care nu este așa notoriu, dar care a prins încetul cu încetul consistență. Există un grup de la Cluj în care este Emil Boc, în care este Rareș Bogdan, în care este Daniel Buda, în care sunt Adrian Oros, în care sunt foarte mulți oameni, care au realizat lucruri adevărate pentru comunitățile locale, pe care le conduc, pentru România. Acest grup de la Cluj, cu adevărat va putea face ceva în România, pentru că acest grup de la Cluj este în Partidul Național Liberal și pentru că aici, educația, civilizația, dorința de mișcare înspre Europa este literă de lege și cuvântul lor este ascultat și respectat”.

He-he, Orbane, abia acum se va vedea cât de educat şi de civilizat eşti. Cât de literă de lege şi de ascultat este cuvântul acestora, când acest cuvânt este împotriva ta.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *