Din oras

Aeroportul Cluj cumpără echipamente de 756.000 euro pentru speriat păsările

Din cauza plasării într-o zonă cu multe păsări și alte viețuitoare, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca are nevoie permanentă de echipamente pentru îndepărtarea păsărilor astfel încât să se evite fenomenul de birdstrike. În perioada următoare, Aeroportul va achiziționa astfel de echipamente în valoare de peste 3,6 milioane lei (756.000 euro). A fost publicat deja un anunț de licitație, care are ca dată limită 15 februarie.

„Această investiție vizează menținerea nivelului de operabilitate a Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, prin detectarea, în prealabil, a mișcărilor păsărilor și protecția aeronavelor împotriva acestora, astfel încât să se reducă numărul de impacturi dintre viața sălbatică și aeronavele ce decolează /aterizează”, este menționat în caietul de sarcini.

Conform documentului citat, datorită poziționării geografice a Aeroportului, și anume râul Someșul Mic și lacurile de la Câmpenești, în partea de nord, iar în partea de sud groapa de gunoi a orașului, frecvența păsărilor și a viețuitoarelor sălbatice (iepuri, vulpi, căprioare etc) prezintă o continuă problemă pentru Aeroportul Internațional Avram Iancu. Cu toate că aeroportul dispune de mijloace și echipamente autorizate de îndepărtare a păsărilor din perimetru, este preocupat în permanență de riscul pe care îl reprezintă păsările. Incidente de tip birdstrike (coliziuni între aeronave și păsări) se semnalează în continuare pe aeroport, obiectivul principal fiind acela de reducere a numărului de incidente prin implementarea celor mai inovatoare și performante sisteme în domeniu.

În prezent, Aeroportul deține echipamente acustice fixe, tunuri sonore cu gaz (propan) acționate prin radiocomandă și GSM montate în zona pistei. Se utilizează autovehiculul dotat cu sistem acustic care emite semnale sonore de îndepărtare a păsărilor.

„Prezența păsărilor consistă un risc permanent pentru desfășurarea activităților în perimetrul Aeroportului Internațional Avram Iancu, impactul dintre păsări și aeronave putând avea consecințe majore. Gestionarea prezenței păsărilor reprezintă o activitate de interes crescut, fiind o permanentă problemă, care necesită îmbunătățiri continue.Un astfel de echipament prezintă posibilitatea de activare a dispozitivelor acustice și înaintea aterizării/decolării aeronavelor sau chiar în momentul în care apar probleme neașteptate”, scrie în caietul de sarcini.

Echipamentul trebuie să detecteze cu precizie zonele din perimetrul aeroportului, în care frecvența păsărilor este crescută și să avertizeze utilizatorul pentru luarea măsurilor necesare în vederea îndepărtării acestora.

Aeroportul din Cluj-Napoca este principalul aeroport din Transilvania. Potrivit caietului de sarcini, prin dezvoltarea susținută de-a lungul ultimelor decenii, Aeroportul Internațional Avram Iancu face parte din categoria aeroporturilor regionale moderne ale Europei, fiind al doilea aeroport ca mărime din România în ceea ce privește traficul de pasageri. În evoluția sa, aeroportul cunoaște o permanentă dezvoltare și modernizare în vederea sincronizării cu dinamica traficului aerian, cu performanțele din ce în ce mai avansate ale aeronavelor, cu exigențele pasagerilor și cu reglementările naționale, respectiv standardele internaționale specifice unui aeroport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *