Din oras

Orasul Comoara se darama. Cum arata o cladire situata la doua minute de kilometrul zero al Clujului

Scris de 996

La 5 minute de Primarie si doua minute de Piata Unirii, kilometrul zero al orasului, pe strada Hermann Oberth o cladire sta sa cada peste trecatori. Acoperis nu mai are de mult, geamurile sunt sparte, iar pe zidurile care abia stau in picioare si-a facut loc iarba. O imagine dezolanta care nu face cinste celor cinci stele cu care se lauda sefii administratiei clujene.

Mai mult, cladirea este monument istoric – apartine de Palatul Teleki de pe strada Kogalniceanu numarul 7, aflata in vecinatate. Starea degradata a cladirii este cunoscuta de mai multi ani de administratia locala, fara sa se faca ceva pentru conservarea imobilului. Faptul ca exista o cerere de retrocedare la ANRP, neprocesata din 2003, este motivul invocat de municipalitate pentru dezinteresul si indolenta manifestata in aceasta problema.

“Putem doar sa monitorizam zona si sa asiguram masuri de protectie pentru trecatori. Daca e finalizat procesul de retrocedare se pot da somatii si amenzi, altfel nu”, au aratat reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

Inca din anul 2003 a fost depusa o cerere de retrocedare a cladirii,din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia.

Problema e ca nu s-a solutionat cererea de revendicare. E o situatie neplacuta pentru toata lumea, si pentru noi, ca nu am devenit proprietari, si pentru primarie, ca nu poate interveni sa salveze constructia. Din pacate nu e singura situatie de acest fel. Nici la CEDO nu putem apela pana cand ANRP nu ia o decizie, intr-un fel sau altul. Probabil se va ajunge si in instanta daca se intampla ceva cu cladirile in acest timp in care nu se face nimic”, a declarat avocatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia, Komaromi Attila Sandor pentru Ziar de Cluj in 2014.

Avocatul a aratat acum pentru Ziar de Cluj ca situatia este neschimbata: ANRP nu a solutionat inca cererea de retrocedare.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 3 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 5 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 7 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 8 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 8 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 10 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 11 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 23 hours Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE