Din oras

Orasul Comoara se darama. Cum arata o cladire situata la doua minute de kilometrul zero al Clujului

La 5 minute de Primarie si doua minute de Piata Unirii, kilometrul zero al orasului, pe strada Hermann Oberth o cladire sta sa cada peste trecatori. Acoperis nu mai are de mult, geamurile sunt sparte, iar pe zidurile care abia stau in picioare si-a facut loc iarba. O imagine dezolanta care nu face cinste celor cinci stele cu care se lauda sefii administratiei clujene.

Mai mult, cladirea este monument istoric – apartine de Palatul Teleki de pe strada Kogalniceanu numarul 7, aflata in vecinatate. Starea degradata a cladirii este cunoscuta de mai multi ani de administratia locala, fara sa se faca ceva pentru conservarea imobilului. Faptul ca exista o cerere de retrocedare la ANRP, neprocesata din 2003, este motivul invocat de municipalitate pentru dezinteresul si indolenta manifestata in aceasta problema.

“Putem doar sa monitorizam zona si sa asiguram masuri de protectie pentru trecatori. Daca e finalizat procesul de retrocedare se pot da somatii si amenzi, altfel nu”, au aratat reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

Inca din anul 2003 a fost depusa o cerere de retrocedare a cladirii,din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia.

Problema e ca nu s-a solutionat cererea de revendicare. E o situatie neplacuta pentru toata lumea, si pentru noi, ca nu am devenit proprietari, si pentru primarie, ca nu poate interveni sa salveze constructia. Din pacate nu e singura situatie de acest fel. Nici la CEDO nu putem apela pana cand ANRP nu ia o decizie, intr-un fel sau altul. Probabil se va ajunge si in instanta daca se intampla ceva cu cladirile in acest timp in care nu se face nimic”, a declarat avocatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia, Komaromi Attila Sandor pentru Ziar de Cluj in 2014.

Avocatul a aratat acum pentru Ziar de Cluj ca situatia este neschimbata: ANRP nu a solutionat inca cererea de retrocedare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *