Din oras

Au doar 17 ani, dar au invatat cum sa-si porneasca propria afacere

Au doar 17 ani, dar deja si-au pus in gand sa-si deschida o afacere. Fie ca e vorba de o sala de evenimente, o cafenea, un salon de infrumusetare, o agentie de turism sau un studio de inregistrari, elevii de liceu stiu deja care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurga pentru a lansa o afacere profitabila.

Astazi a fost doar primul pas dintr-un proiect ce isi propune sa ii invete pe elevi cum trebuie sa demareze si sa administreze o afacere, lansat de Camera de Comert si Industrie Cluj, in parteneriat cu Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad, Colegiul Economic Arad, Asociatia intreprinzatorilor Privati din Regiunea Vest si Asociatia Initiativa Ecologista Europeana.

Astazi, elevii de clasa a 11-a de la liceul George Baritiu au fost cei care au fost “scoliti” in arta antreprenoriatului. Astazi, un lector le-a vorbit acestora despre aspecte ce tin de utilizarea energiei, pentru ca “primul pas spre un antreprenoriat intelept e utilizarea eficienta a energiei”.

Am fost foarte bine primiti de catre elevi, care au fost foarte entuziasti. Nu ne asteptam la o asemenea deschidere, dar cand am intrat in contact cu ei am constatat un entuziasm sporit din partea lor. Sunt copii care inteleg utilitatea implicarii intr-un astfel de proiect, inteleg ca aceasta oportunitate pe care le-o oferim noi le va facilita drumul in viata. Vor avea ocazia sa invete aspecte care le vor fi deosebit de utile si daca aleg sa fie antreprenori, dar si daca aleg sa se angajeze”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Paula Vaida, reprezentanta Camerei de Comert si Industrie Cluj.  

Proiectul isi propune facilitarea insertiei pe piata muncii a elevilor inmatriculati in sistemul national de invatamant secundar din Regiunile Nord Vest si Vest, prin masuri de sprijin si instrumente inovative, care vor contribui astfel la cresterea gradului de ocupare si la reducerea somajului in randul tinerilor. Acest obiectiv se va realiza prin crearea unor firme de exercitiu si prin activitati de consiliere si orientare profesionala, respectiv consultanta antreprenoriala si manageriala oferita elevilor.

Elevii care participa la acest proiect vor ramane cu o serie de deprinderi care o sa ii ajute atunci cand, poate, o parte dintre ei vor alege sa devina oameni de afaceri si vor deschide firme. Vor sti foarte multe aspecte ce tin de initierea afacerii, incepand cu constituirea firmei si terminand cu toate procedurile ce implica partea de administrare eficienta a unei afaceri”, mai spune Paula Vaida.

In regiunea de nord si nord-vest a tarii, 540 de elevi vor fi asistati in tranzitia de la scoala la viata activa, prin consiliere în cariera si orientare profesionala. Totodata, vor fi organizate 10 seminarii de informare  pentru elevi si vor fi infiintate 10 centre de antreprenoriat; se vor realiza instrumente software inovatoare (business game) pentru simularea unei afaceri, care vor permite elevilor utilizarea facila a conceptelor si practicilor specifice unei afaceri si vor fi infiintate 110 firme de exercitiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *