Din oras

Trei studente din Cluj au transformat o temă de examen în ceva MĂREȚ! Un fotbalist de națională s-a implicat în MECIUL VIEȚII al sutelor de copii care așteaptă un transplant

Scris de 5,145

„Boala m-a lovit ca un trăznet. Aveam doar 18 ani. Jucam baschet în fiecare zi. Din clasa a V-a până în clasa a XII a, am ales să urmez cursurile unei clase cu profil sportiv la o școală din Dej. Nu auzisem de insuficiență renală cronică și nici de dializă. Îmi trăiam copilăria sub ochii calzi ai mamei. Tatăl meu a murit acum câțiva ani”, isi incepe povestea Raluca Pop, transplantată renal. Acum Raluca Pop și colegele ei luptă pentru o șansă la viață pentru copiii și tinerii din România care au nevoie de un transplant. Campania „Dă o șansă vieții, donează, fii erou!” este proiectul Ralucăi, Juliei si Cristinei, pentru cursul de Comunicare Publică de la facultate. Tinerele și-au propus ca prin acest proiect să determine românii sa fie mai sensibili la tema donării de organe. Fetele au primit un sprijin extraordinar din partea fotbalistului Paul Papp de la Steaua.

Problemele grave de sănătate ale Ralucăi au început în vara anului 2013.

“Am început din senin să am stări de oboseală, de leșin. Vomam foarte des. Mă deplasam cu greutate, eu, care alergam de dimineața până seara, fără probleme. La un moment dat piciorul meu drept s-a umflat atât de tare încât  nu-l mai puteam îndoi deloc. Mama m-a dus la spitalul din Dej. Medicii de-acolo au zis că trebuie să-mi scoată lichidul din picior și apoi mă va pune în ghips. Nu am avut încredere în ei. Mă simțeam din ce în ce mai rău. Am plecat la Clinica de Nefrologie din Cluj-Napoca. Profesorul Vlăduțiu s-a ocupat de mine. Au venit analizele. Am crezut că se prăbușește cerul pe mine când am înțeles de la medici că rinichii mei nu s-au dezvoltat normal, la ecografie s-a văzut clar că aveau numai 3 centimetri fiecare. Medicii au începu să se agite. Mi-au făcut analizele, creatinina a ieșit  27, valoarea normală este până în 1 și valorile ureei erau aproape 400! Puteam intra în comă uremică oricând…Doctorii au început să vorbească între ei, neliniștiți, au început să pronunțe cuvântul, dializă. Am început să intru în panică”, povestește tânăra.

Prima dializă a fost grea, isi amintește și acum chinurile instalării cateterelor.

“Mi-au înfipt în gât ceva care semăna cu o suliță, se numește cateter. Am făcut prima dializă, am crezut că voi scăpa cu atât. M-am înșelat…am stat mai multe săptămâni la Nefrologie, a trebuit să suport și chinurile instalării celui de-al doilea cateter. Medicii au fost foarte buni, doctorii Pațiu și Vlăduțiu mi-au instalat cel de-al doilea cateter, calea prin care am făcut dializă timp de aproape 4 luni. M-am simțit foarte rău pe dializă, nu am știut că insuficiența renală cronică înseamnă dependența de un aparat. Am început să suport această procedură la un centru privat din Dej, de trei ori pe săptămână, câte 4 ore și 15 minute. Aici l-am cunoscut pe doctorul Bizo care a început să-mi vorbească despre transplant. Mi-a spus că este șansa mea să am o viață cât de cât normală. Ne-am înscris la Institutul de Transplant din Cluj pe lista de așteptare. Dar mama nu a mai avut răbdare. Vedea că mă simt din ce în ce mai rău și a hotărât să îmi doneze un rinichi, asta după ce a făcut testele de compatibilitate. În data de 27 noiembrie 2013, profesorul Lucan, mi-a făcut transplantul și mă simt foarte bine”, relateaza studenta la Faculatea de Științe Politice Administrative și ale Comunicării, secția de Comunicare și Relații Publice din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Raluca a primit o șansă la viață  prin gestul plin de generozitate al mamei sale care i-a donat o parte din corp, parte din planul plin de grijă al unui părinte care ar face orice pentru salvarea copilului iubit. În toamna anului 2014, Raluca Pop a intrat la Faculatea de Științe Politice Administrative și ale Comunicării, secția de Comunicare și Relații Publice din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Cursul de Comunicare Publică coordonat de profesorul Răzvan Cherecheș i-a oferit ocazia de a-și manifesta empatia și solidaritatea față de alți copii și tineri care așteaptă ani de zile pe listele de așteptare pentru a face un transplant.

„M-am gândit tot timpul la șansa pe care am avut-o eu să primesc un rinichi sănătos de la mama mea, însă știu că sunt și alți copii care se sting așteptând un organ salvator ani de zile. Vreau să-i ajut  și m-am gândit că cea mai bună cale ar fi aceea de a organiza o campanie de conștientizare a opiniei publice cu privire la beneficiile donării de organe. Examenul de „Comunicare Publică” din acest semestru mi-a oferit momentul prielnic să învăț cum se construiește un proiect de comunicare pe un asemenea subiect. Nu este doar proiectul meu, am muncit mult împreună cu colegele mele, Șerdan Cristina și Sabău Julia.

Am făcut tricouri, afișe, flyere ,am inscripționat pixuri  și cel mai important, am găsit câteva persoane dispuse să susțină public campania noastră pentru donarea de organe. Vrem să-I ajutăm pe români să fie solidari în timpul vieții cu ideea de donare, pot încă din timpul vieții să contacteze un notar și să-și exprime acordul pentru donare, nu îi va costa nimic. Ar fi bine să nu piardă Ministerul Sănătății ocazia să organizeze mai bine emiterea cardurilor, cu acest prilej  toți românii peste 18 ani ar putea opta pentru donare și s-ar face  un imens serviciu sistemului de transplant ”, ne povestește cu entuziasm Raluca Pop.

Paul Papp, jucătorul Stelei și eroul naționalei în meciul cu Irlanda de Nord, susține într-un clip video campania „Dă o șansă vieții, Donează, Fii erou!

„Ne-am gândit să folosim mai mulți vectori de imagine în proiectul de promovare a campaniei de donare la care i-am dat numele „Dă o șansă vieții, donează, fii erou”. Primul om pe care l-am considerat potrivit, cu o notorietate foarte bună, a fost Paul Papp. O să vă întrebați, de ce el? Pentru că este din Dej ca mine. Dejul este un oraș mic și mi-am făcut curaj să-l rog pe  Paul Papp, jucătorul care joacă așa de bine la Steaua și în națională să înregistreze un mic clip video în care să transmit un mesaj de susținere a campaniei noastre. L-am contactat pe facebook și spre surprinderea mea a spus imediat, Da, vă ajut. Îi mulțumesc foarte mult. Nu i-am spus în mesaj  că eu am insuficiență renală și că am făcut transplant. Cu atât mai mult, îi mulțumesc că ne-a ajutat”, spune Raluca.

“Paula Partnoi, o tânără dependentă de  dializă de 12 ani și care este membră a Asociației pentru Solidaritate și Empatie Claudia Safta, o organizație non-guvernamentală din Cluj-Napoca care sprijină de foarte mulți ani copiii și tinerii afectați de aceeași boală ca mine, a înregistrat un mesaj de susținere a acestei campanii. Paula are o poveste de viață extraordinară, suntem colege de suferință dar ea poate fi un foarte bun exemplu pentru toți tinerii care suferă de această boală și nu numai. Locuiește în Cluj de câțiva ani și urmează cursurile unui masterat în asistență socială. Sper să reușim împreună să sensibilizăm opinia publică cu privire la drama prin care trec miile de bolnavi care așteaptă un transplant. Tema este delicată în spațiul public, nu este ușor să explicit unor oameni care și-au pierdut pe cineva drag, că o parte din corpul persoanei iubite poate să trăiască într-un necunoscut suferind care poate avea o șansă reală la o viață independentă de aparate. Cred că vom reuși să ajungem la inima multor români cu mesajul nostrum pro-donare și vreau să știe toți colegii mei de suferință că le sunt aproape”, își încheie Raluca Pop apelul la viață prin campania „Dă o șansă vieții, donează, fii erou!.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 2 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 3 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 4 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 4 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 5 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 6 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 6 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 9 hours Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 9 hours In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
 • Acum 10 hours In vizor
  O asociere dintre STRABAG SRL, desemnată drept ”firmă penală” în mass media română și veșnic abonată la banii statului și GEIGER TRANSILVANIA SRL, firma de casă a fostului primar Iohannis, a primit contractul de peste 420 milioane de lei pentru 15 km. de autostradă între Cheţani şi Câmpia Turzii
 • Acum 10 hours Politica
  Radu Oprea (PSD): Dacă ceva nu este în regulă cu finanțările pe care le-a avut UDMR, atunci cu certitudine vom afla acest lucru
 • Acum 21 hours In vizor
  Urmează șmecheria recuperării banilor de pe brățările UNTOLD. Suma rămasă se poate dona pentru spitale – să aibă cu ce se lăuda organizatorii ce și cât de generoși sunt ei
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE