Sanatate

Operația de cataractă sărăcește pacienții. Statul decontează o sumă nesemnificativă

Scris de 10,794

Catarcta este una dintre cele mai frecvente afecțiuni în rândul persoanelor vârstnice. Este și foarte costisitoare – poate să ajungă până la 10.000 lei pentru ambii ochi. Statul decontează 290 lei.

Cataracta este o afecțiune oculară gravă, care poate duce la pierderea totală a vederii. Singura șansă pentru bolnavii de cataractă este operația de implant de cristalin. De obicei, această boală apare la persoanele în vârstă, iar o intervenție chirurgicală pentru cataractă presupune niște costuri financiare serioase, dacă pacientul își dorește un cristalin de calitate, care să reziste în timp și să nu fie nevoie de schimbarea lui după un an sau doi ani.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) decontează o sumă foarte mică pentru un cristalin, 290 lei, adică prețul pentru un cristalin de calitate slabă. În aceste condiții, pacientul este nevoit să scoată din buzunar sume serioase pentru a-și rezolva problemele. Un cristalin de o calitate decentă pornește de la 700-800 lei și poate să ajungă până la 6.000 lei.
Pacienții care au trecut prin astfel de operații spun că este o operație costisitoare, iar statul practic decontează cei 290 lei doar ca să le scoată ochii asiguraților. Cu tot cu analize, cristalin și intervenție chirurgicală, un bolnav de cataractă poate ajunge la 10.000 lei pentru ambii ochi, dacă se operează la privat. Dacă merge la o clinică de stat plătește mai puțin, probabil suma se reduce la jumătate. Dar în niciun caz nu se încadrează în cei 290 lei.

CAS deconteză cel mai ieftin cristalin

Din păcate suma de 290 lei nu îi ajută cu mare lucru pe pacienții cu cataractă, deoarece CAS decontează cel mai ieftin cristalin.

“În cazul în care pacientul dorește un alt cristalin, mai scump decât banii oferiți de la stat, pacientul suportă diferența de preț”, a precizat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj.

Pe lângă faptul că suma este foarte mică, dacă un pacient alege totuși să își pună cel mai ieftin cristalin, mai apare și problema birocrației. Din cauza birocrației pacienții au de parcurs un drum lung. Totul începe cu vizita pacientului la medicul oftalmolog, iar acesta îi întocmește un referat din care reiese că are nevoie de implant de cristalin. Apoi trebuie să meargă cu toate documentele medicale la CAS ca să primească o decizie de aprobare. Pe baza ei se face o trimitere către furnizor, de unde trebuie achiziționat cristalinul. Abia după tot acest ping-pong, pacientul se poate programa pentru intervenția chirurgicală.

Pacienții preferă clinicile private

Am vorbit cu unul din pacienții care au trecut printr-o astfel de intervenție chirurgicală pentru cataractă la privat pentru că au considerat că cei 290 lei nu sunt suficienți. 

„Anul trecut am fost diagonsticată cu cataractă la ochiul stâng. Pentru că îmi era pusă în pericol vederea, am vrut să fiu operată cât mai repede, așa că am apelat la o clinică privată. Desigur banii nu au putut fi decontați și am suportat eu toate cheltuielile”, a spus pacienta.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours PubliNews
  PREMIERĂ: Brandul românesc Donuterie și-a deschis o locație în capitala Ungariei
 • Acum 2 hours Sanatate
  Crește numărul spitalizărilor: 35 de copii sunt internați cu COVID-19. Au fost depistate 162 de noi cazuri de COVID-19 la Cluj.
 • Acum 5 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 6 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 8 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 8 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 9 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 10 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 11 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 11 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 12 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE