Reportaj

Oferta exotica in Piata Mihai Viteazu: rucola de Dambu Rotund si broccoli de Jucu

Intre mormanele de legume si verdeturi traditionale in zona Clujului pentru aceasta perioada a anului iti sare in ochi la o taraba, mai in spatele halei din Mihai Viteazu, o „capita” de verdeata nemaivazuta la noi: rucola. Frunzele crete care fac senzatie in randul obsedatilor de hrana verde se adauga altei oferte neobisnuite, mai veche pe piata, cea de broccoli de la Jucu.

Rucola este o planta italiana cu gust iute-amarui, folosita la salate, sandviciuri, pizza, piadine si alte gustari la moda in ultimii ani si se gaseste de cateva luni si pe taraba unei vanzatoare din Piata Mihai Viteazul. Este cultivata de Ileana Szilaghi in gradina ei din Dambu Rotund si adusa in fiecare zi la targ alaturi de rosii, spanac, zacusca si dovlecei. La acelasi raion si mai gaseste si salata, macris, buchetele de cimbru si frunze proaspete de menta, de doua feluri: simpla si creata.

“Am tot auzit de la unii si de la altii ca ce buna e rucola si am tot cautat samanta. Pana la urma am cumparat de pe internet, din Germania. M-am interesat daca poate creste si la noi si am aflat ca-i tare sanatoasa”, marturiseste clujeanca.

 


O data crescute, frunzele crestate au ajuns la ordinea zilei si in bucataria femeii.

“Pun rucola langa rosii, castraveti, ceapa, le tai pe toate intr-un castron si deasupra adaug putina telemea”, isi dezvaluie Ileana Szilaghi reteta.

Noua buruiana a ajuns sa fie preferata fiicei mai mici a gospodinei, dar mai ales a nepoticii. Nu se vor mai putea lipsi de ea, asa ca planuiesc sa puna si pentru la iarna, la congelator, desi nu au gasit retele incercate si de altii pentru asta.
Femeia e din Salaj si s-a mutat la Cluj, la sotul ei, in urma cu 45 de ani. Tot de atunci vinde la piata. Si-a facut prietene si cunostinte care cumpara numai de la ea si o viziteaza la taraba ca sa o intrebe de copii si de sanatate. Nu i se pare usoara viata de vanzatoare in piata din centrul Clujului. E obositor, e scump si parca ar incerca si alt loc.

“Mi-e mila de oamenii care vand pe trotuar, poate ar trebui sa scada preturile la chirie, sa poate vinde si ei aici”, este de parere tanti Ileana.

Frunzele de rucola de Dambu Rotund se vand cu 5 lei suta de grame. Planta se recomanada pentru ca ar contine antioxidanti, vitamine si minerale, care o fac benefica pentru cei care sufera de osteoporoza, infectii renale si intestinale, precum si in curele de slabire.

Doua doamne se apropie de taraba si se uita uimite la planta neobisnuita pentru piata clujeana.

“Hai sa luam si noi, uite, ce frumos, rucola, o punem pe pita”, spune una dintre ele, insa cealalta nu e de acord.

Nu a auzit de asa ceva, de ce sa cumpere? La fel gandesc poate si ceilalti targoveti care isi vand marfa la piata, insa doamna Ileana e printre putinii care au avut curajul sa faca si altceva.

La fel de exotica, insa mai veche in piata Mihai Viteazu, este taraba Elenei Chereches, cea care vinde broccoli cultivat la Jucu.

Oferta ei a facut senzatie in urma cu cativa ani, cand numele comunei mai era inca asociat cu Nokia. Familia ei este printre putinele care mai cultiva legume in comuna, chiria mare din piata determinandu-i pe multi jucani sa renunte la indeletnicire, desi terenul de acolo e la fel de roditor.

“Nu am mai crescut pretul de cativa ani. Nu pot spune ca facem mare profit, dar se vinde foarte bine la Cluj, aduc broccoli de fiecare data, lumea ma cunoaste si spune ca e mult mai bun decat cel din magazin”, spune vanzatoarea de la Jucu. Pe langa savoarea deosebita, despre broccoli se mai spune ca are proprietati anti-cancerigene.

“Il fac la capac, pun cateva buchetele in tigaie, niste condimente, il acopar si gata, am o gustare foarte buna si rapida”, isi dezvaluie Elena Chereches reteta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *