Diete

Oamenii si dietele lor in Ayurveda

Intr-o lume frenetica cu stres, sedentarism, abuz de alimente, poluare in care medicina clasica, alopata nu mai poate rezolva numeroasele boli, tot mai multi oameni se indreapta spre terapiile alternative orientale, indiene sau chineze.

 

Aspectul structural al corpului este alcatuit din cinci elemente, insa aspectul functional al corpului este guvernat de trei umori biologice. Eterul impreuna cu aerul constituie Vata, focul si apa alcatuiesc Pitta, iar apa si pamantul, Kapha. Vata, pitta si kapha sunt cele trei umori biologice care sunt cele trei componente ale organismului. Acestea guverneaza schimbarile psiho-biologice din corp si de asemenea schimbarile psiho-patologice. Vata-pitta-kapha sunt prezente in fiecare celula, tesut si organ. La fiecare persoana, acestea difera prin permutatii si combinari.

 

Potrivit medicinii indiene Ayurveda, exista sapte tipuri corporale: monotipuri (predominant vata, pitta sau kapha), tipuri duale (vata-pitta, pitta-kapha sau kapha-vata) si tipuri egale (vata, pitta si kapha in proportii egale). Potrivit Ayurveda sau “Stiinta vietii”, fiecare persoana are o combinatie unica intre cele trei tipuri (doscha). Intelegerea individualitatii reprezinta fundamentul vindecarii (prin stil de viata si dieta) potrivit Ayurveda – „Stiinta vietii”.

 

Tipul de om Vata si dieta lui

Vata, principiul miscarii, este un cuvant indian care defineste spatial si aerul; el inseamna si rece, repede, aspru, mobil, usor, dar si sensibil. Vata comanda toate resorturile miscarii din organismul uman, reglementeaza activitatea musculaturii, a organelor interne, circulatia sangelui, respiratia si activitatile spirituale.

 

 

Tipul de om Vata cuprinde oameni care au o constitutie fizica firava, adesea sub greutatea normala; ei se entuziasmeaza peste masura, sunt plini de idei, au multa imaginatie si dovedesc usurinta deosebita de a trece de la o problema la alta. In general, tenul lor e uscat, au aversiune fata de vreme rece si vant, au somn usor si neregulat, sufera adesea de constipatie si au o digestie dificila.

 

Recomandarile  Ayurveda

Daca apartineti acestui tip:

– Acordati trupului dvs. mai multa liniste.
– Culacati-va inainte de ora 22.
– Practicati cat mai des exercitii de relaxare.
– Odihniti-va dupa masa o ora.
– Mancati regulat.
– Beti mult ceai de ghimbir, niciodata cafea, ceai negru sau alcool.
– De doua ori pe saptamana faceti plaja, chiar si toamna sau iarna, undeva la marginea orasului sau chiar pe balcon.
Rezultatul: veti avea un somn bun, o piele mult mai frumoasa, o mare rezerva de energie, chiar si in dragoste.

 

Dieta pentru Vata

Principala dvs. problema este digestia neregulata, care predispune la constipatie. Sunteti permanent in miscare si sunteti foarte agitat; aveti tendinta de a manca repede si, de aceea, suferiti de balonari si aerofagie. Incercati sa stati jos cand mancati, mestecati bine si alegeti alimente care va ajuta digestia.

 

Ideea ar fi sa mancati 3-4 mese pe zi, la momente fixe, lasand o distanta de 3-4 ore intre mesele principale si gustari. Micul dejun este foarte important pentru dvs., nu trebuie sa “sariti” niciodata peste el. Seara aveti nevoie doar de un ceai de plante sau un lapte caldut pentru a adormi repede.

 

Evitati ceaiul negru sau cafeaua, precum si berea, pentru ca sunt stimulente prea puternice pentru organismul dvs. Feriti-va de bauturile carbogazoase pentru ca va baloneaza. Incercati sa va odihniti putin dupa fiecare masa, pentru ca stomacul sa digere cat mai bine mancarea.

 

Alimente si bauturi recomandate: paine integrala, paine graham, fulgi de ovaz si de secara, orez nedecorticat, seminte de dovleac si de floarea-soarelui, branza de vaci, lapte, oua, carne alba (pui si peste), fructe proaspete zemoase (pepene galben, capsuni, piersici, pere, struguri etc.), ceaiuri neindulcite, cafea decofeinizata.

 

Alimente si bauturi care trebuie evitate: fasolea alba uscata, mazarea, ceapa, praz, ardei iute, carnea de porc, sucurile acidulate, sifonul, cafeaua naturala, ceaiul negru.

 

Tipul de om Pitta si dieta lui

Pitta, principiul metabolic, inseamna pamant si aer, precum si urmatoarele atribute: cald, fluid, taios, acru. Pitta este raspunzatoare de digestie si metabolism, de ficat, splina, piele si ochi. Dirijeaza energia si sentimentele.

 

Tipul de om Pitta – indivizii care apartin acestui tip au o greutate corporala medie, nici grasi, nici slabi. Ei sunt elastici. Modul lor de a munci este precis si consecvent. Au aversiune fata de caldura. Dovedesc inclinatie spre nerabdare si accese de furie. Bun talent oratoric. Gurmanzi, au digestie buna, dar au probleme cu gingiile (mirosul gurii) si pielea are impuritati.

 

Recomandarile Ayurveda:

– Mancati in portii mici, numai fructe si legume.
– Filtrati apa pe care o beti.
– Practicati sportul si miscarea in aer curat.
– Donati sange pentru a va reduce in mod natural tensiunea.
– Beti frecvent apa minerala, dar naturala, fara acid carbonic.

 

Dieta pentru Pitta

Principala dvs. problema este mentinerea greutatii corporale intre limite normale. Aveti o pofta de mancare considerabila, care, daca nu este satisfacuta, duce la izbucniri de furie si nervozitate. Desi vreti in permanenta sa slabiti, poftiti dupa mancaruri grase si iuti, care va fac mult rau.Ar trebui sa evitati sarea in exces, carnea rosie, ouale si mancarurile grele (rantasul, prajeli).

 

Idea ar fi sa mancati trei mese pe zi, la cel putin patru ore distanta una de alta. Masa cea mai importanta a zilei trebuie sa fie pranzul, cand aveti nevoie tot de alimente usoare, pline de apa, care va ajuta sa va mentineti greutatea. Incercati sa consumati mai putina mancare la cina.

 

Alimente si bauturi recomandate: branza, unt, lapte, fructe proaspete (pepene verde, mere, prune), salata verde, avocado, spanac, fructe proaspete, peste, cartofi, orez simplu sau cu bobul lung, sucuri naturale de fructe, ceai negru.

 

Alimente si bauturi care trebuie evitate: painea alba, smantana bogata in grasimi, ouale prajite, carnea grasa, condimentele (piper, boia de ardei), sosurile cu multa maioneza, nucile, alunele, migdalele, fisticul, nautul, dulciurile de cofetarie, berea neagra, sucurile indulcite artificial, cafeaua instant.

 

Tipul de om Kapha si dieta lui

Kapha, principiul contactarii, inseamna pamant si apa. Atributele sunt: greoi, lent, moale.  Kapha este stabilizatorul trupului si forta care pune in miscare vointa si memoria. Tipul de om Kapha are o conformatie fizica puternica, greoaie. Activitatea lui este lenta, dar temeinica. Are somn bun, adanc, o perceptie inceata, dar o memorie buna si de durata. Este o fire echilibrata, uneori prea calma. Tenul este gras.

 

Recomandarile Ayurveda:
– Faceti sport in mod regulat pentru a evita inertia si supragreutatea.
– Nu va odihniti dupa masa de pranz, ci mergeti fara intrerupere cinci minute.
– Stimulati-va digestia cu condimente (piper, scortisoara).
– Beti cat mai des apa fierbinte, pe care ati lasat-o inainte sa fiarba 10– 20 de minute (pentru a distruge substantele toxice).
– Faceti des bai de aburi la fata (cu musetel).

 

Dieta pentru Kapha.

Tipul de om Kapha tinde sa manance foarte mult, de aceea solutia pentru o dieta echilibrata este sa aleaga mancarurile sarace in calorii, dar bogate in fibre, cu mai putine proteine si zaharuri si cu mai multe vitamine.

 

Kapha trebuie sa invete sa manace putin si des. Desi nu au pofta de mancare dimineata, idea ar fi sa incerce sa ia o mica gustare pe la ora 10. Oamenii Kapha tind sa manance mult noaptea; de aceea se recomanda sa incerce sa nu-si programeze cina mai tarziu de ora 8 seara. Pentru slabit, se recomanda postul, o zip e saptamana si evitarea folosirii mancarii ca sprijin emotional in perioadele dificile.

 

Alimente si bauturi recomandate: varza, broccoli, castravetii, fasole galbena pastai, ceapa, ardei gras, ardei iute, condimente, preparate din soia, fulgi de grau, secara, ovaz, kivwi, portocale, sucuri de lamaie si grapefruit.

 

Alimente si bauturi care trebuie evitate: painea alba, cereale indulcite, fructele foarte dulci (bananele, strugurii, ciresele), fructele uscate (smochine, curmale, nucile si alunele, branza grasa, smantana, untul, laptele nedegresat, maioneza.

 

.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *