Rautacisme

O veste bună pentru clujenii care nu au acasă curent electric! În curând, își vor putea încărca telefoanele pe strada Molnar Piuariu

„Cluj-Napoca: Lucrările la prima stradă smart din România se apropie de final”, a anunțat primarul Emil Boc în data de 22 aprilie. O veste extraordinară pentru clujenii care nu au acasă curent electric! În curând, aceștia își vor putea încărca telefoanele pe strada Molnar Piuariu, unde vor putea „fura” curent conectați la băncile deștepte instalate prin generozitatea și viziunea inovativă a Primăriei! 

Scoasă din context, marea realizare, „prima stradă smart din România”, este una bună de pus în rama ziarelor aplaudace și a afișelor de campanie, la viitoarele alegeri. E bună de pus și pe Facebook, pentru naivii care cred fără a cerceta și care se grăbesc cu aplauzele la orice spectacol prost al acestei administrații care știe să se dea în spectacol!

Contextul: strada „smart” Molnar Piuariu, un calvar pentru clujenii din zonă

Primăria lui Emil Boc a anunțat, în 9 septembrie 2019, începerea lucrărilor de „modernizare” a străzii Molnar Piuariu, în cadrul unui proiect cu finanțare nerambursabilă prin „Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectiv specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

Cum reduce Primăria Cluj-Napoca emisiile de carbon în municipiu, pe banii europeni? Desființând, practic, circulația autoturismelor pe o stradă dintr-un cartier cu sute de străduțe pline ochi cu mașini!

Strada Molnar Piuariu, prima stradă ”smart” din Cluj-Napoca, reprezintă și o locație foarte bine aleasă pentru un asemenea proiect inovativ: este delimitată de zona cu blocuri luxoase de garsoniere confort III Cernei-Răsăritului și de arealul bine famat, cunoscut drept „Groapa”. În acest spațiu de 5 stele, numai o stradă smart mai lipsea, în rest existând de toate: parkinguri, drumuri corect dimensionate pentru traficul actual, sărăcie lucie, consumatori de alcool și droguri etc.

Cu siguranță, riveranii din această zonă se vor bucura, la finalizarea proiectului, de facilitățile smart pe care le-a creat cu generozitatea-i specifică Primăria – femeile în vârstă care lucrează cu ziua își vor încărca măgarii electrici la noile stații amplasate aici, boschetarii își vor reîncărca aifoanele pe băncuțele cu USB și toată strada va putea viziona porn pe gratis, conectându-se la stâlpii de iluminat cu wi-fi!

Un proiect, așadar, cu adevărat necesar, care justifică întru totul disconfortul pe care riveranii l-au avut aproape un an de zile, din cauza șantierului infernal și a Poliției Locale căreia nu i-a păsat că șoferii de aici NU AU MAI AVUT UNDE PARCA, fiindcă PRIMĂRIA NU A FĂCUT UN PARKING, ÎNAINTE SĂ DEFIINȚEZE PARCĂRILE, și a ridicat mașini într-o veselie, doar a fost rentabil și așa și-au justificat și polițiștii locali activitatea, altfel inutilă.

„Mi-au ridicat mașina de două ori în martie, din fața blocului. A înghețat strada, e noroi și mizerie, și tocmai acum vor să pună plăcile de piatră, când afară ninge! Ne-au urmărit toată vara mașinile, să ne amendeze! Au spart strada de 3 luni și abia acum pun piatra! Așa ceva, numai la Cluj! Și ne-au amenințat că, dacă parcăm pe marginea străzii, ne ridică mașinile. De 3 luni îmi las mașina la muncă! Mă mut de aici, că nu mai pot! Sper să mai pot intra cu mașina, măcar cât să îmi iau lucrurile, să pot pleca!”, ne-a scris un clujean, beneficiar al modernizării străzii „smart” Molnar Piuariu, în septembrie 2019.

Se știa că e nevoie de parkinguri și de  îmbunătățirea căii rutiere, însă oamenii vor primi wi-fi

În documentația realizată pentru autorizarea lucrărilor de intervenție, urbaniștii constatau:

„Circulația auto reprezintă astăzi funcțiunea dominantă, strada fiind în permanență utilizată ca și zonă de parcare pe toată lungimea ei, folosindu-se pentru trafic o singură bandă.”

Se știa, așadar, din start, că pe această stradă exista un trafic rutier intens. Cu toate acestea, Primăria a decis să ignore „funcțiunea dominantă” rutieră și să pietonalizeze strada, ceea ce va duce la un trafic sporit – chiar blocat – pe celelalte străzi din jur:

„Proiectul de reamenajare a străzii Molnar Piuariu oferă pietonilor și mijloacelor de transport nemotorizate prioritate în utilizare.

Amplasarea cișmelelor și a locurilor de parcare pentru biciclete, dotări precum stații de încărcare pentru mașini, biciclete/trotinete electrice, bănci prevăzute cu încărcătoare USB sau stâlpi de luminat cu conexiune Wi-fi completează amenajarea și răspund exigențelor actuale pe care un spațiu public trebuie să le îndeplinească”, se precizează în documentația întocmită pentru autorizarea lucrărilor.

În urma proiectului „smart”, conform documentației tehnice, suprafața carosabilă a fost redusă de la 2600 mp la 970 mp. Și suprafața pietonală a fost diminuată, de la 3300 mp, la 2460 mp. Spațiul pierdut s-a transformat în 1500 mp de tip ”shared-space”, adică în haos. Numărul existent de locuri de parcare era de 15 și tot 15 sunt și după „modernizarea” străzii.

Clujenii au nevoie de străzi pe care să circule și de locuri de parcare suplimentare, iar Primăria le oferă în schimb internet wireless și încărcătoare USB, adică ceea ce fiecare are deja acasă.

Toate acestea, însă, nu contează! Imaginea municipiului în lume și, implicit, a garniturii administrative foste PDL, actuale PNL, este importantă!

Lucrările au fost pipăite mediatic în plină pandemie

În plină pandemie, primarul Emil Boc nu se ferește să iasă pe teren, însoțit de viceprimarul Dan Tarcea și de diverși purtători de servietă, ca să pipăie mediatic lucrările, cu o atitudine demnă de celebrele filme de acțiune cu Arnold Schwarzenegger.

Cei 4 „Terminatori” din imaginea de mai sus au ajuns pe Molnar Piuariu să le arate clujenilor că au terminat cea mai dășteaptă stradă din România!

Adevărul este că puțini clujeni au acasă prize, și mai puțini au internet fix și mobil, așa că bănci cu încărcare pentru telefoane și cu internet gratuit reprezintă exact ce ne lipsea! Un proiect-pilot în acest sens a fost băncuța deșteaptă din Piața Mihai Viteazul, care a ajuns toaletă publică pentru porumbei și loc de dormit pentru oamenii străzii, singurii care ar avea cu adevărat nevoie de bănci cu facilități de încărcare pentru telefoanele mobile. Numai că acești beneficiari nu prea au telefoane mobile.

„Am verificat astăzi stadiul lucrărilor la str. Molnar Piuariu, proiect cu finanțare europeană ce presupune reamenajarea completă a tronsonului dintre străzile Fabricii de Zahăr și Dâmboviței, cuprinzând intersecția cu str. Teleorman. Investiția vizează crearea unui culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate.

48 de arbori noi vor completa copacii existenți pe acest tronson, îmbunătățind semnificativ calitatea spațiului public. De asemenea, va fi instalat mobilier urban modern, ce permite încărcarea telefoanelor mobile sau tabletelor prin porturi USB, precum și două stații de încărcare rapidă pentru mașini electrice, cu câte 2 locuri fiecare.

Pe lângă reorganizarea spațială și dotările urbane menționate, este instalat un nou sistem de iluminat, inteligent, cu tehnologie LED și un sistem de irigare cu senzori”, s-a împăunat primarul Emil Boc, în 22 aprilie, pe pagina sa de Facebook.

Locuitorii din zonă au nevoie de parkinguri și primesc stații de încărcare pentru mașini electrice (câți dețin și câți își permit să își cumpere mașini electrice?) și mobilier urban inutil ce permite încărcarea telefoanelor.

Oare ce mai urmează să ne ofere Primăria, ca praf în ochi, în loc de parkinguri? Huse pentru telefoane? Baterii externe? Căști wireless, să ascultăm cum ne promite primarul, la posturile de radio prietene, metrou și alte chestii smart, de prostit pe proști?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *