Analiza

Enikő Vincze, despre intervenția violentă a „statului polițienesc”: Războiul forțelor de ordine împotriva romilor se va extrapola la un război total împotriva săracilor

Ultima intervenție a polițiștilor în cadrul unei comunități de romi din Bolintin Vale, descindere de o violență extremă, a scandalizat opinia publică. Nu este prima intervenție de acest fel a organelor de control în plină stare de urgență, iar romii par să fi devenit ținta predilectă a forțelor de ordine. După cum notează Enikő Vincze, nu este vorba decât de o „demonstrație de forță” menită să descurajeze orice revoltă față de situația în care au ajuns oamenii tot mai afectați de sărăcie și izolare.

„Războiul discursiv devine un război fizic”

Într-un text publicat pe pagina personală de socializare, Enikő Vincze, profesor universitar clujean, specializat în dezvoltare urbană, locuire, inegalități teritoriale și reprezentant al inițiativei civice Căși Sociale ACUM! realizează o analiză a modului în care au ajuns să fie tratate persoanele vulnerabile, și anume în funcție de prejudecățile de natură etnică, afectate fiind de lipsuri.

 

„Intervenția violentă din aceste zile a forțelor de ordine față de comunitățile rome ghetoizate nu poate să îmbunătățească condiția socială caracterizată de privațiuni materiale și/sau umilirea demnității umane. Ea nici nu își propune, de fapt, asta, ci urmărește altceva: este o demonstrație de forță menită să descurajeze orice revoltă față de situația în care ajung azi oamenii tot mai sărăciți și izolați, în condițiile în care revolta se poate asocia foarte rapid cu infracționalitatea prin atacuri discursive bine coordonate. 

în imagine: Enikő Vincze, profesor Universitatea „Babeș-Bolyai”

sursa foto: euro.ubbcluj.ro

Până acum, discursul public practica asocierea simbolică și discursivă a „romilor” cu „sărăcia” (în paralel cu blamarea săracilor pentru că sunt săraci, prin „explicații” biologice sau culturale), culminând în rasializarea etniei rome și rasializarea sărăciei, dar și rasializarea diverselor acte de infracționalitate.

În acest moment, este clar că războiul discursiv devine un război fizic. Și, mai mult, ne apropiem de faza în care războiul forțelor de ordine împotriva romilor, sub pretextul protecției față de Covid-19, se va extrapola la un război total împotriva săracilor, mai ales dacă aceștia vor începe să își manifeste nemulțumirile.

Opinia publică, acea parte care apreciază pozitiv intervențiile văzute zilele trecute în mai multe localități, este pe cale să accepte drept normale toate controalele violente de acest fel împotriva tuturor celor care nu vor reuși să se supună cu mare disciplină izolării și sărăciei. Există un risc foarte mare – pe fundalul luptei împotriva virusului – să se formeze un consens social care, implicit, să accepte continua întărire a forțelor de ordine și de securitate în România. Pentru că, odată cu normalizarea rasismului, se va normaliza și violența proceselor de securitizare.
….
Acum o lună, mulți și multe dintre noi speram că, după acest șoc epidemiologic, societățile noastre se vor schimba înspre binele tuturor și politica va fi dusă înspre binele celor mulți. Adică se vor face investiții publice, în servicii publice, care ne vor întări întregul sistem societal și pe noi toți față de crizele epidemiologice și economice ce vor continua să apară în capitalism. 

Acum începe să se arate mai probabilă o altă alternativă: după relaxarea fricii față de Covid-19, politica ce ne determină viețile va face apel, în vederea „însănătoșirii” economiei, la politicile de austeritate, precum a făcut și după criza din 2008. Schimbarea va consta în faptul că, pentru a-și impune măsurile, această politică va uza mai pe față și mai puternic de mijloacele statului polițienesc”, notează Enikő Vincze.

Enikő Vincze este profesor universitar la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu un domeniu de interes ce acoperă teme precum inegalitățile socio-teritoriale și locative în capitalismul contemporan, dezvoltare inegală și injustiție spațială, specializat în dezvoltare urbană, locuire, inegalități teritoriale și reprezentant al inițiativei civice Căși Sociale ACUM!

CITEȘTE ȘIScrisoarea universitarului clujean Enikő Vincze către Emil Boc: „NIMENI SĂ NU FIE UITAT, NIMENI SĂ NU FIE ABANDONAT. Nici în vremuri bune, nici în vremuri rele”

 

 

 

 

featured image: huff.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *