Sanatate

O studentă din Cluj a inventat drajeuri din plante, o alternativă sănătoasă la dulciurile cu zahăr. Au proprietăți vindecătoare pentru bolnavii de cancer?

Ioana Oprea, studentă în anul 3 la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentului, din cadrul Universității de Știinte Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), a inventat drajeuri care pot fi consumate și de persoanele care suferă de diverse afecțiuni medicale, printre care diabet. Aceste drajeuri în două culori sunt făcute din extract de turmeric și pudră de afine și au fost descrise de anumite publicații media drept un aliat împotriva cancerului. Ce spun medicii oncologi despre proprietățile vindecătoare ale unor astfel de drajeuri? 

Studenta clujeană are la activ două invenții alimentare care au fost premiate la Cluj-Napoca: în 2016 a creat în laboratorul USAMV bomboane cu efect antimicotic și anestezic și anul acesta Ioana Oprea a realizat, din nou, niște drajeuri sănătoase, care satisfac pofta zilnică de dulce.

Aceste drajeuri numite Candy Shield, înlocuitori naturali ai dulciurilor clasice, au efect benefic asupra organismului datorită proprietăților antioxidante ale turmericului și afinelor, însă anumite voci au hiperbolizat în spațiul public calitățile bomboanelor, ceea ce nu a fost și intenția studentei. ”S-a înțeles puțin greșit. Nu are nici o legătură cu vindecarea cancerului”, ne-a precizat Ioana Oprea.

Afinele și turmericul sunt alimente recunoscute pe plan mondial drept antioxidanți foarte eficienți pentru menținerea sănătății, dar specialiștii spun că deși antioxidanții ar trebui să facă parte din dieta zilnică, ei nu fac minuni în tratarea unor boli grave precum cancerul și nu s-a dovedit prin studii serioase că ar preveni această boală. Medicii oncologi cred că e foarte greu să demonstrezi efectul anticancerigen al suplimentelor alimentare.

”Până în momentul de față s-au publicat numeroase studii în literatură, în care suplimente alimentare (având la bază substanțe naturale) au fost testate în cancer. De altfel, numeroase medicamente au la bază substanțe naturale extrase din plante. Multe dintre aceste suplimente alimentare testate au un efect antioxidant legat de o ipotetică acțiune anticancerigenă. Totusi, majoritatea acestor studii sunt realizate pe culturi de celule, și nu pe pacienți. De aceea, ne ferim sa tragem concluzii, până când aceste suplimente alimentare vor fi testate pe pacienți, pentru că, în realitate, este foarte dificil de demonstrat acest efect anticancerigen al suplimentelor alimentare, cancerul fiind o boală multifactorială.

Referitor la mijloacele de prevenție ale cancerului, exista câteva principii ale OMS (Organizatia Mondială a Sănătății) unanim acceptate și acestea se referă la menținerea unei greutăți corporale în limite normale (cu un IMC intre 18.5-24.9 kg/m2), o activitate fizică regulată (de aproximativ 60 de minute pe zi), o dieta echilibrată bogată în fructe și legume, consumul de băuturi alcoolice nu este recomandat și se recomandă renunțarea la fumat”, ne-a explicat dr. Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic „Prof. dr.I. Chiricuță”.

De asemenea și medicul oncolog Ștefania Neamțu, (recent pensionată), care s-a dedicat peste 40 de ani luptei împotriva cancerului, consideră că afinele și turmericul sunt antioxidanți buni, dar nu există nici o garanție reală că ar preveni boala secolului; iar predispoziția genetică pentru cancer e un factor mai important de luat în discuție.

,,Antioxidanții sunt substanțe care neutralizează radicalii liberi. Subiectul este actual, dar este hazardat să se afirme că vindecă sau asigură o protecție certă în cancerele umane. Atât afinele, cât si turmenicul conțin unele din substanțele cu efect antioxidant (ca de exemplu, seleniu,vitaminele A,D,C, licopenul, betacoritinoizii).

Studiile cu rezultate pozitive s-au obținut în laborator, pe animale; dar în studiile (trialuri) pe cohorte umane mari, întinse pe perioade lungi (10-15 ani) sunt contradicții. Este greu de găsit un eșantion uniform, chiar dacă se iau familiile cu încărcătură genetică, cu predispoziție pentru cancer, nu poți aprecia care urmaș ar face boala. Un eșantion de populație neselectată, nu este relevant”, a punctat oncologul Ștefania Neamțu.

Chiar dacă nu a inventat încă nimeni un leac pentru cancer sau o pastilă-minune care să îl prevină, alimentația sănătoasă și bogată în antioxidanți, cu siguranță ne menține organismul în formă și contribuie la starea generală de bine.

 

 

 

 

Sursa foto: unica.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *