Diete

O radacina colorata – morcovul

Morcovul (Daucus carota) face parte din familia Umbelliferae si este o radacina vegetala, de culoare portocalie, originara din Afganistan. Partea comestibila a plantei este tuberculul. Culoarea portocalie prin care este conoscut astazi morcovul li se datoreaza olandezilor, care in secolul al XVII-lea au transformat leguma, atunci purpurie, pentru a obtine nuanta steagului lor national.

Aparent banal si aproape nelipsit din mancarurile noastre, morcovul nu este doar o simpla leguma, ci si un medicament miraculos, putin cunoscut de marele public. Primii care au descoperit calitatile uluitoare ale morcovilor au fost chinezii. Datorita numeroaselor proprietati terapeutice, gustul placut si culorii care emana vitalitate, morcovul se inscrie printre cele mai importante si des folosite legume. Dr. Carton spunea despre morcov ca “este cea mai mineralizanta si mai plina de putere dintre toate radacinile… este o radacina colorata, adica incarcata cu un pigment rosu ce cuprinde in sine energie solara prelucrata”.

Morcovul se foloseste in intregime: radacina (pulpa, sucul), frunza, inflorescenta, semintele. Morcovii se pot prepara in diferite moduri: salate, supe, mancaruri cu alte legume, muraturi, dulciuri. Morcovii NU se razuiesc cu cutitul, ci se curate cu o perie aspra, sub jet de apa rece, in coaja fiind concentrate vitamine si saruri minerale.

Radacina de morcov contine (la 100 de g): apa (87 g), albumina (1,2 g), hidrati de carbon (9,3 g – zaharuri, levuloza, dextroza), celuloza (1,4 g), pectina, substante aromatice, saruri minerale: Fe (7 %), P, Ca, Na, K, Mg, Ar, Mn, Cl, S, Cu, Br, o esenta – carotina, asparagina, daucarina, provitamina A (caroten), vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, calorii (47 kcal la 100 g). Zaharurile (levuloza si dextroza) sunt direct asimilabile. Continand multe zaharuri (3-9 %) nu se recomanda diabeticilor; de asemenea, nu va fi consumat de catre cei care urineaza des.

In timp ce functia principala a radacinii este de a elimina toxinele, frunzele sunt vitaminizante si usor calmante, inflorescentele sunt un stimulator hormonal de exceptie, iar semintele au efecte de reglare a digestiei si a activitatii nervoase.

Morcovul este sursa cea mai bogata in vitamina A. Substanta din el numita carotina are puterea sa ajute nu numai la crestere, dar si pentru mentinerea sanatatii, deoarece ficatul o transforma in vitamine, sa innoiasca sangele, marind numarul globulelor si continutul lor in hemoglobina. Carotina joaca un rol in sinteza proteinelor, ajuta vederea si este una dintre sursele de vitamina A necesara la eliminarea secretiilor de pe traiectul respirator si digestiv si in bolile de piele.

Morcovul nu va putea inlocui legumele verzi, ci le va completa, de aceea se va consuma in combinatie. Iata cateva dietoterapii cu morcov:

–    Este bine sa se manance zilnic cate putin morcov crud, mai ales de catre bolnavii de ficat, deoarece nu contine ulei. Doza de intretinere este de 500 g/zi, dar se poate bea un litru sau ½ litru suc pe zi, in cure limitate. Sucul (poate fi combinat cu cel de mere sau cu supa de legume) stimuleaza digestia si accelereaza eliminarea toxinelor. Cura se intrerupe cand apare o pigmentare portocalie a tegumentelor.
–    Morcovul este tonic, remineralizant, antianemic, ajuta la crestere, intareste imunitatea. Se recomanda in astenii, tulburari de crestere, demineralizare, rahitism, carii dentare, anemii, hematopoieza. Da pofta de mancare. Este usor de digerat. Mentine structura osoasa a dintilor.
–    Contra cariilor dentare si tulburarilor de crestere, se poate face o cura de 21 de zile, cu 100 ml suc de morcovi si 100 ml lapte, dimineata si seara, pe stomacul gol.
–    Morcovul curata stomacul, datorita celulozei (fibrelor) si pectinei, ajuta la curatirea intestinelor si e bun contra constipatiei. Este antiputrid, cicatrizant, antidiareic si laxative totodata. Este de ajutor in enterocolite, infectii intestinale, diaree, colibaciloza, ulcere gastroduodenale, hemoragii gastrointestinale si paraziti intestinali (tenie). Supa de morcovi pasata este utila in aceste cazuri.
–    In caz de ulcer, se poate face un decoct din 250 g felii de morcovi fierti la ½ de ora in 1 l apa. Decoctul se va bea cald. Sucul de morcovi ajuta si el la diaree. In caz de colita de putrefactie, se ajuneaza o zi, iar dupa apusul soarelui, se mananca salata de morcovi rasi (1/2 kg) amestecati cu ulei de masline si un praf de sare de mare. Timp de 2 saptamani, se mananca salata de morcovi cu ½ h inainte de fiecare masa. Minimum 6 luni nu se mananca deloc carne.
–    Pentru eliminarea pietrelor, se vor bea suc de morcovi si infuzie de samanta, fara a se consuma alimente sarate, bere tare sau lichior.
–    Infuzia cu semninte de morcovi (1 lingurita / 1 ceasca de apa) este stimulant, aperitiv, diuretic. Aceasta infuzie ajuta si in insuficienta lactatiei lehuzelor sau in dureri menstruale.
–    Pentru boli de plamani se bea urmatorul cocteil aflat la temperatura corpului: suc de morcovi cu miere si cu galbenus de ou. Se bea zilnic, cu inghitituri mici.
–    Pentru pierderea vocii sau tuse persistenta, se fierb 3 morcovi, timp de 15 minute, apoi se rad si se storc prin tifon. Se adauga la suc 2/3 apa si se bea lichidul cald, cate un paharel de 5-6 ori pe zi.
–    Intinereste pielea. Petele de pe fata care apar cu varsta, se vor atenua daca se consuma suc de legume si fructe. In acelasi scop, se aplica masti cu morcov ras, dupa care se spala fata cu lapte. Pentru ten uscat sau cu riduri, se combina morcovul cu smantana. Sucul de morcovi da prospetime tenului, atenuand ridurile.
–    Florile de morcov prelungesc tineretea femeilor de varsta a treia, impiedicand atrofierea ovarelor. Cura cu flori de morcovi consta in urmatoarele: se macereaza pe timpul noptii o mana de frunze si inflorescente tocate in 1 l de apa. Dimineata se storc si se bea maceratul in 3 reprize, pe stomacul gol. Cura dureaza minimum 3 luni si ajuta in insuficienta ovariana a femeilor tinere. Cel mai eficient este tratamentul cu planta proaspata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *