Editorial

O poveste despre ultima masă a unui CHEF la un chef și fuga polițiștilor de propria carieră

Celebrul bucătar clujean Adrian Pop a murit ieri seară, după ce a stat în comă timp de șase zile. În urmă cu o săptămână acesta fusese invitat, dat fiind prestigiul său de chef-bucătar, la un soi de chef pentru a celebra ziua de naștere a unui polițist din localitatea Apahida.

Cariera sărbătoritului se va încheia. Viața bucătarului s-a încheiat deja.

Personal încă nu văd legătura directă de tipul că decesul lui Adrian Pop a fost provocat de către unul din cei doi polițiști sau cumnatul sărbătoritului. Ce văd e un al doilea exemplu în care un polițist clujean se chefuiește și lucrurile nu ies bine deloc. Am citit o mulțime de mesaje cu caracterizarea bucătarului Pop. La unison se arată că omul a fost excepțional, pasionat, un bun coleg, un om cu caracter, un om iubit și un tutore pentru alți bucătari celebrii din domeniu. Majoritatea acestor comentarii se termină în „vrem dreptate/să se facă dreptate” pentru modul suspect în care Adrian Pop a ajuns în comă. Uneori e greu de digerat de către cei apropiați că tragedii se întâmplă. Timpul ne arată cu fiecare astfel de exemple că suntem fragili. Că totul se poate încheia subit. 

Un bucătar consumă, doi polițiști aleargă. Toți trei au aplicat asta în mod greșit. 

Din informațiile pe care le dețin, Adrian Pop a ales să își facă o intervenție chirurgicală pentru micșorare de stomac. În momentul în care a fost găsit inconștient în fața localului Papahida, Pop avea 150 de kg și o alcoolemie mult prea mare 1,53 grame de alcool pur în litrul de sânge, respectiv 2,08 grame de alcool pur în litrul de sânge la a doua testare(SURSE). Intervenția îi interzicea consumul de băuturi alcoolice. Fiind în stare avansată de ebrietate, Pop figurează pe camere cu un mers greoi și ușor dezechilibrat. A consumat și nu trebuia. 

În tabăra cealaltă, condiția fizică bună a unui polițist constituie un avantaj în exercitarea meseriei. Polițistul Cristian Marchiș și colegul său (din câte am înțeles ar fi vorba despre un agent din Mărtinești) au ales să fugă. Momentul în care au decis asta probabil că nu l-au pus în balanță cu faptul că își aruncă la gunoi carierele promițătoare, fiind tineri amândoi. Au fugit în loc să rămână, să se asigure că Pop, care teoretic era tovarășul lor, ajunge în siguranță la o unitate medicală, că își asumă faptul că au petrecut și au sfidat ordonanțele militare. Într-adevăr, la fel a procedat oarecum și fostul comandant de la Dej – Alin Câmpean, care atunci când s-a aflat că s-a chefuit la cabană cu intelopii din municipiu, a folosit cartea mincinoasă susținând că fotografia care îl plasa acolo în timpul pandemiei era realizată cu ani în urmă. S-a încurcat în minciuni, a recunoscut până la urmă și a fost mutat. 

Fuga… Fuga de responsabilitate. Câmpean a fugit de responsabilitate. Marchis a fugit, nu doar de fricos ci și de datoria lui în calitate de polițist. S-au chefuit în voie, cu curajul de a încălca legea, au fugit când „s-a îngroșat” nota de plată. 

Procurorii vor demara o anchetă penală împotriva sa și a colegului de la Mărtinești pentru săvârșirea infracțiunii „Lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate”, prevăzută de articolul 203 din Codul penal. 

(1) Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Ce crede lumea? Vă spun ce mi s-a spus: Teoria e că bucătarul a fost împins, că polițiștii și cumnatul unuia dintre ei s-au certat cu bucătarul că era prea gură spartă și că au fugit să scape cu basma curată. Doua din trei persoane pe care le-am întrebat săptămâna aceasta îmi spuneau la fel: ăia-s polițiști, o să se mușamalizeze totul că doar cu IML-ul lucră polițiștii în fiecare zi. Deci frica manifestată de agenții care au plecat lăsându-l pe Pop inconștient se citește clar și răspicat V-I-N-O-V-A-Ț-I. 

Ce e drept, în comparație cu lucrătorii MAI pe care îi vedeți de doi ani încoace în postările de pe Facebook, eroii din Poliție, cum mi-aș imagina eu să îi văd pe Marchiș și colegul său în continuare polițiști? Totodată nu-i văd nici în pușcărie. Lașitatea o faptă penală doar dacă o tragi de coadă rău de tot, ce să mai vorbim că zace de multe ori în mulți dintre noi. 

Discutam cu colegul meu Liviu Alexa despre IPJ Cluj și replicile instituției. Spunea el că ar exista un IPJ Cluj al lui Mircea Rus (comandantul) și alte mici replici ale IPJ Cluj în anumite secții din județ, unde polițiștii se comportă ca și cum secția în sine e un inspectorat. Cam are dreptate. Anul trecut am cunoscut replica de la DEJ. O secție patronată ca un inspectorat.

(Apropo, când s-a încheiat ultima cercetare disciplinară serioasă împotriva unui polițist din zona Huedinului? Tare mi-e că și acolo găsim o astfel de replică)

Vedeți dumneavoastră, IPJ Cluj susține total că e fanul numărul unu al transparenței decizionale, dar cu toate acestea publicul știe doar 1% din ce trece prin mâna celor de la Control Intern. 

În cazul chefului de la Apahida, au trecut șapte zile și nu s-a prezentat niciun rezultat, deși cei doi polițiști sunt cercetați disciplinar din primele 24 de ore. Într-adevăr, o parte bună din probele de care ar avea nevoie cei de la Control Intern sunt acum în posesia Parchetului Tribunalului Cluj, care are sarcina să rezolve dosarul principal de ucidere din culpă. Cu un comandant ieșit din țară chiar în misiuni peste ocean, ne așteptam la o conferință de presă, cum vezi în țările civilizate, în care să se discute deschis despre fuga celor doi polițiști și să se condamne un astfel de gest.

Dar la noi e și problema că dacă faci nu e bine și dacă n-ai făcut, păi de ce n-ai facut?

Și tot așa nivelul scăzut de încredere pe care cetățenii îl manifestă față de Poliția Cluj nu se bazează pe mici greșeli, ci pe unele elementare, genul acela de greșeli care ține pagina principală a ziarelor și care apar la începutul buletinului de știri de la televizor.  

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *